Οι ερευνητές χρησιμοποιούν τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης με καταγραφή κίνησης που ζωντανεύει χαρακτήρες σε ταινίες όπως το Avatar για να παρακολουθούν την εμφάνιση ασθενειών που επηρεάζουν την κίνηση, σύμφωνα με έκθεση του BBC που δημοσιεύθηκε πρόσφατα.

Το νέο σύστημα χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη για να αναλύει τις κινήσεις του σώματος και να διαγνώσει διαταραχές δύο φορές πιο γρήγορα από τους καλύτερους γιατρούς.

Ένα δοκιμασμένο σύστημα σε εξέλιξη εδώ και 10 χρόνια

Το σύστημα βρίσκεται σε ανάπτυξη εδώ και 10 χρόνια και έχει δοκιμαστεί σε ασθενείς με αταξία Friedreich (FA) και Μυϊκή δυστροφία Duchenne (DMD) σε δύο ξεχωριστές μελέτες.

Ο καθηγητής Aldo Faisal του Imperial College, ο οποίος ήταν ένας από τους επιστήμονες που συνέλαβαν την ιδέα, είπε ότι προσφέρει πολλά οφέλη σε σχέση με τις παραδοσιακές μεθόδους διάγνωσης.

«Η νέα μας προσέγγιση ανιχνεύει λεπτές κινήσεις που οι άνθρωποι δεν μπορούν να συλλάβουν», είπε. «Έχει την ικανότητα να μεταμορφώνει τις κλινικές δοκιμές καθώς και να βελτιώνει τη διάγνωση και την παρακολούθηση για τους ασθενείς».

Έχει επίσης τη δυνατότητα να επιταχύνει τις δοκιμές φαρμάκων και να μειώσει το κόστος τους.

Η καθηγήτρια Paola Giunti, Επικεφαλής του Κέντρου Ataxia του UCL είπε: «Θα είμαστε σε θέση να δοκιμάσουμε περισσότερα φάρμακα με λιγότερους ασθενείς με χαμηλότερο κόστος».

«Αυτό θα προσελκύσει τη φαρμακοβιομηχανία να επενδύσει σε σπάνιες ασθένειες», πρόσθεσε ο καθηγητής Richard Festenstein από το Ινστιτούτο Ιατρικών Επιστημών του Λονδίνου του Συμβουλίου Ιατρικών Ερευνών που βοήθησε στην ανάπτυξη της νέας τεχνολογίας.

«Ο κύριος ωφελούμενος από την έρευνά μας θα είναι οι ασθενείς, επειδή η τεχνολογία θα είναι σε θέση να βρει νέες θεραπείες πολύ πιο γρήγορα».

Το κύριο πλεονέκτημα του συστήματος είναι οι προηγμένες ικανότητες γρήγορης πρόβλεψης.

Μια ομάδα στο Imperial College το εξέτασε σε ασθενείς με FA και διαπίστωσε ότι μπορούσε να προβλέψει την επιδείνωση της νόσου σε διάστημα δώδεκα μηνών, πάνω από τον μισό χρόνο που θα χρειαζόταν κανονικά ένας ειδικός του κλάδου.

Μια άλλη ομάδα στο Great Ormond Street το δοκίμασε σε 21 αγόρια με DMD και διαπίστωσε ότι μπορούσε να προβλέψει πώς θα επηρεαζόταν η κίνησή τους έξι μήνες στο μέλλον με πολύ μεγαλύτερη ακρίβεια από έναν γιατρό.

Διαβάστε ακόμη: