Σε νέο «βασιλιά» ανακηρύσσονται πλέον τα μετρητά, τα οποία αποτελούν το τελευταίο καταφύγιο των επενδυτών, ενόσω οι προοπτικές για την παγκόσμια ανάπτυξη διολισθαίνουν στο χαμηλότερο επίπεδο όλων των εποχών και οι ανησυχίες για τον στασιμοπληθωρισμό (υψηλός πληθωρισμός και χαμηλή ανάπτυξη) πληθαίνουν διαρκώς.  

Ενδεικτική των επενδυτικών τάσεων είναι η σημερινή έρευνα της Bank of America, η οποία καταδεικνύει ότι τα μετρητά βρίσκονται στο υψηλότερο επίπεδο από τον Σεπτέμβριο του 2001, δηλαδή των τελευταίων 21 ετών. Την ίδια ώρα, η αγορά μετοχών στερεύει ολοένα και περισσότερο από ρευστότητα.  

Υπό τον φόβο της σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής των κεντρικών τραπεζών αλλά και της πιθανότητας ύφεσης της παγκόσμιας οικονομίας, οι επενδυτές στρέφονται εκ νέου στα μετρητά (δολάρια, ευρώ κ.ο.κ.), εγκαταλείποντας άρον – άρον τις μετοχές.  

Δεν είναι τυχαίο ότι τα χρηματιστήρια έχουν καταγράψει τις περισσότερες σερί εβδομαδιαίες αρνητικές επιδόσεις από την εποχή της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008-2009. Μάλιστα, δεν είναι λίγοι οι επενδυτές, οι οποίοι βλέπουν περαιτέρω απώλειες το επόμενο χρονικό διάστημα.  

Στη έρευνα της BofA, o αναλυτής Michael Hartnett υπογραμμίζει ότι οι μετοχές βρίσκονται μία ανάσα από τη bear market, προσθέτοντας ότι η πτώση δεν έχει ολοκληρωθεί, δεδομένου ότι η Federal Reserve έχει προαναγγείλει νέες αυξήσεις επιτοκίων (σήμερα βρίσκονται στο 0,75%). 

Οι φόβοι για ύφεση και αύξηση των επιτοκίων υπερτερούν των ανησυχιών για τον πληθωρισμό ή τον πόλεμο στην Ουκρανία, όπως αναφέρεται στην έρευνα της αμερικανικής τράπεζας, με αποτέλεσμα οι επενδυτές να ρευστοποιούν τις θέσεις τους και να συσσωρεύουν μετρητά. 

Το μεγαλύτερο «ράπισμα» έχουν δεχθεί οι τεχνολογικές μετοχές, όπου τα επίπεδα του σορταρίσματος (ποντάρουν στην πτώση της μετοχής) είναι τα μεγαλύτερα από το 2006.  

Συνολικά, οι επενδυτές δηλώνουν σορτ για τεχνολογία, μετοχές, Ευρώπη και αναδυόμενες αγορές, ενώ βλέπουν long θέσεις σε μετρητά, εμπορεύματα και μετοχές που σχετίζονται με την υγεία και την κατανάλωση.