Οι παγκόσμιες πωλήσεις smartphone οδεύουν προς το χειρότερο επίπεδο της τελευταίας δεκαετίας καθώς η αγορά παρασύρεται πτωτικά από τις ΗΠΑ και την Κίνα, σύμφωνα με report της Counterpoint Research.

Ακόμη κι έτσι, η Apple είναι πιθανό να αναδειχθεί ο μεγαλύτερος «παίκτης» της αγοράς των smartphones φέτος βάσει πωλήσεων, καθώς η ζήτηση για τα ακριβά iPhone παραμένει ανθεκτική, σημειώνεται στο report.

H Counterpoint Research προβλέπει ότι οι αποστολές smartphone θα υποχωρήσουν 6% σε ετήσια βάση το 2023, στις 1,15 δισεκατομμύρια συσκευές.

«Η Ασία είναι ένα από τα βασικά εμπόδια για την ανάπτυξη της αγοράς, καθώς διάφορες αντιξοότητες ανέκοψαν την οικονομική ανάκαμψη που αναμενόταν την Κίνα στην αρχή του έτους, ενώ διάφορα γεγονότα στην ευρύτερη περιοχή επιτάχυναν τις απώλειες στις αναδυόμενες αγορές», εξηγεί η Counterpoint.

Η οικονομία της Κίνας φέτος δεν ανταποκρίθηκε στις προσδοκίες για ταχεία ανάκαμψη, ενώ οι καταναλωτές παραμένουν συγκρατημένοι στις δαπάνες τους.

Οι κινεζικές αγορές smartphone, που έφταναν κατά μέσο όρο 450 εκατομμύρια συσκευές ετησίως στο αποκορύφωμά τους, έχουν συρρικνωθεί σε 270 εκατομμύρια ετησίως – συμβάλλοντας καταλυτικά στη μείωση των παγκόσμιων πωλήσεων smartphone, δήλωσε στο CNBC ο Karn Chauhan, ανώτερος αναλυτής της Counterpoint Research.

Η Βόρεια Αμερική συνεχίζει να φρενάρει την παγκόσμια ανάκαμψη, με το «απογοητευτικό» πρώτο εξάμηνο του έτους να βάζει την περιοχή σε τροχιά για διψήφιο ποσοστό μείωσης φέτος.

Νο 1 για πρώτη φορά η Apple;Η αγορά που δείχνει προτίμηση στα ακριβά μοντέλα της Apple παρέμεινε σχετικά ανθεκτική, παρά τη γενικότερη πτώση των πωλήσεων smartphones.

Η Apple ετοιμάζεται να λανσάρει το επόμενο smartphone -το iPhone 15- τον Σεπτέμβριο. Αυτό θα μπορούσε να εξασφαλίσει στην εταιρεία μια ισχυρή επίδοση στο τέλος του έτους, εκτιμά η Counterpoint.

«Παρακολουθούμε το τέταρτο τρίμηνο με ενδιαφέρον επειδή η κυκλοφορία του iPhone 15 είναι ένα παράθυρο για τους παρόχους που θέλουν να ‘κλέψουν’ πελάτες υψηλής αξίας. Και με αυτή τη μεγάλη εγκατεστημένη βάση για το iPhone 12, οι προσφορές θα είναι επιθετικές, φέρνοντας την Apple σε καλή θέση», σημειώνει ο Jeff Fieldhack, διευθυντής έρευνας για τη Βόρεια Αμερική της Counterpoint Research.

Η εταιρεία αναλύσεων εκτιμά ότι οι πωλήσεις της Apple θα αυξηθούν «οριακά» από έτος σε έτος, δεδομένης της ζήτησης σε αγορές όπως η Κίνα και άλλες ασιατικές χώρες όπου υπάρχει μια «αυξανόμενη κλίση προς τα premium αγαθά» – που σημαίνει ότι οι καταναλωτές είναι πρόθυμοι να δώσουν περισσότερα για κινητό.

Σύμφωνα με το report, η Apple θα μπορούσε φέτος να κατακτήσει για πρώτη φορά την κορυφή όσον αφορά τις ετήσιες πωλήσεις. Σημειώνεται ότι στο β’ τρίμηνο τα «ηνία» βρίσκονταν στα χέρια της Samsung.

Η Apple έχει κάνει επιδρομή σε νέες αγορές, με την Ινδία να είναι το επίκεντρο της εταιρείας το 2023, καθώς προσπαθεί να εκμεταλλευτεί την όρεξη των τοπικών καταναλωτών για συσκευές υψηλής ποιότητας. Η εταιρεία άνοιξε τα πρώτα της φυσικά καταστήματα στην Ινδία φέτος, με τον CEO Tim Cook να επισκέπτεται τη χώρα.

Διαβάστε ακόμη: