Έντονη αβεβαιότητα επικρατεί στις αγορές, καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται, η ενεργειακή κρίση δεν φαίνεται να τελειώνει, ο πληθωρισμός σε Ευρώπη-ΗΠΑ καλπάζει, ενώ το κόστος χρήματος αυξάνεται και οι κεντρικές τράπεζες ετοιμάζονται να σφίξουν κι άλλο τις στρόφιγγες της ρευστότητας.
Οι επενδυτές και οι διαχειριστές κεφαλαίων “κάθονται σε αναμμένα κάρβουνα”, βλέποντας το βραχυχρόνιο ρίσκο να αυξάνεται σε όλες τις τοποθετήσεις – από τις μετοχές και τα ομόλογα μέχρι το πετρέλαιο και τα άλλα εμπορεύματα.
Η μεταβλητότητα είναι έντονη, μεγάλες διακυμάνσεις σημειώνονται καθημερινά, οι δείκτες αλλάζουν συνεχώς κατεύθυνση, το “ψυχολογικό” κλίμα παραμένει ευμετάβλητο, τα πραγματικά δεδομένα δεν αποτιμώνται με ψυχραιμία.
Ο VIX Index και ο φόβος του… ασανσέρ
Οι αγορές βαδίζουν πλέον σε τεντωμένο σχοινί και ο κίνδυνος μιας μεγάλης πτώσης είναι ορατός. Αναλυτές και διεθνείς χρηματοοικονομικοί οίκοι αποφεύγουν να διακινδυνεύσουν προβλέψεις για την περαιτέρω πορεία. Ολοι πάντως συμφωνούν ότι αυξάνονται οι πιθανότητες μεγάλων αναταράξεων και έντονων διακυμάνσεων, που θα προκαλέσουν τεράστιες απώλειες στους “πολλούς” και α αποφέρουν μεγάλα κέρδη σε λίγους.
Οι ανησυχίες αποτυπώνονται στην πορεία του VIX Index, του αποκαλούμενου “δείκτη φόβου”, που καταγράφει καθημερινά την μεταβλητότητα στη Wall Street και αποτυπώνει την επικρατούσα αίσθηση ως προς την πιθανότητα ξαφνικών μεγάλων μεταβολών στις τιμές των μετοχών. “Μεταβολές” δεν σημαίνει κατ’ ανάγκη πτώση – αν και αυτήν φοβούνται περισσότερο οι επενδυτές. Μπορεί να είναι και μια αναπάντεχη ανοδική έκρηξη, που θα… “στείλει αδιάβαστους” όσους έχουν ανοιχτές θέσεις short.
Στη διακεκαυμένη ζώνη
O δείκτης VIX (ή CBOE Volatility Index) ανεβαίνει συνεχώς τους δύο τελευταίους μήνες και βρίσκεται πλέον πάνω από τα όρια “συναγερμού”, κινούμενος στα υψηλά διετίας. Τις τελευταίες μέρες κινείται στις 33-34 μονάδες, ενώ υπό κανονικές συνθήκες κυμαίνεται στις 13-17. Πάνω από τις 27 μονάδες θεωρείται ότι έχει μπει στην “κόκκινη ζώνη” – και στα τωρινά επίπεδα βρίσκεται στη… “διακεκαυμένη”.
Αυτό δεν σημαίνει ότι έρχεται οπωσδήποτε μεγάλη πτώση ή έστω αναταραχή. Είναι περισσότερο η αίσθηση επενδυτών και αναλυτών ότι οι αγορές μπαίνουν σε… ασανσέρ και θα ακολουθήσουν μεγάλα σκαμπανεβάσματα.
Διαβάστε ακόμη:
- Αλέξανδρος Νικολαΐδης: Πέθανε από καρκίνο ο Ολυμπιονίκης
- Βασίλης Μπισμπίκης για Κολωνό: Ξύλο και γ@@@@@ σε κάθε βιαστή
- Ιδιοκτήτρια οίκου ανοχής: «Η μητέρα της 12χρονης μου ζήτησε δουλειά»- Έφερνε στικάκι με φωτό του παιδιού
- Αν φύγει ο Βλαντιμίρ Πούτιν, ποιος είναι επόμενος; Οι πέντε επικρατέστεροι «διάδοχοι»