Οι ευρωπαϊκές συναλλαγές ενέργειας κινδυνεύουν να σταματήσουν αν οι κυβερνήσεις δεν επεκτείνουν τη ρευστότητα για να καλύψουν margin calls τουλάχιστον 1,5 τρισ. δολ. σύμφωνα με τη νορβηγική Equinor, η οποία δεν εκτιμά ότι το πλαφόν που εξετάζει η Ευρωπαϊκή Ένωση θα λύσει το πρόβλημα.
Η μεγαλύτερη ενεργειακή κρίση των τελευταίων δεκαετιών απορροφά κεφάλαια για την εγγύηση των συναλλαγών εν μέσω ακραίων διακυμάνσεων των τιμών, σημειώνει το Bloomberg.
«Θα χρειαστεί υποστήριξη ρευστότητας, παρόλο που η φυσική αγορά λειτουργεί», δήλωσε ο Helge Haugane, ανώτερος αντιπρόεδρος της Equinor για το φυσικό αέριο και την ενέργεια.
Η εκτίμηση της εταιρείας για κεφάλαια ύψους 1,5 τρισεκατομμυρίου δολαρίων για τη στήριξη των συναλλαγών παραγώγων είναι “συντηρητική”, εκτίμησε.
Αδυνατούν να ανταπεξέλθουν οι εταιρείες ενέργειας
Πολλές εταιρείες δυσκολεύονται ολοένα και περισσότερο να διαχειριστούν τα margin calls (μια απαίτηση για επιπλέον εξασφαλίσεις ως εγγύηση για τις θέσεις που έχουν ανοιχτεί στην αγορά, όταν οι τιμές αυξάνονται). Αυτό αναγκάζει τις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας να ζητούν πιστωτικές γραμμές πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ, ενώ τα αυξανόμενα επιτόκια αυξάνουν το κόστος.
«Αυτό είναι απλώς κεφάλαιο που είναι νεκρό και δεσμευμένο σε margin calls», είπε ο Haugane σε συνέντευξή του στο συνέδριο Gastech στο Μιλάνο.
«Εάν οι εταιρείες χρειαστεί να βάλουν τόσα χρήματα, αυτό σημαίνει ότι η ρευστότητα στην αγορά στεγνώνει και αυτό δεν είναι καλό για το συγκεκριμένο τμήμα των αγορών φυσικού αερίου», είπε, προσθέτοντας ότι τα σχέδια της ΕΕ για παρέμβαση θα ήταν «λογικά» για το trading στα παράγωγα.
Σημειώνεται ότι η Citigroup εκτιμά ότι η αύξηση στις τιμές του ρεύματος και του φυσικού αερίου ανάγκασε τις εταιρείες κοινής ωφέλειας να δώσουν πάνω από 100 δισ. ευρώ επιπλέον σε collateral για να καλύψουν τα margin calls.
Ήδη η ενεργειακή εταιρεία Uniper, αιτήθηκε τη χορήγηση μεγαλύτερης οικονομικής βοήθειας από τη γερμανική κυβέρνηση, ανεβάζοντας το λογαριασμό για την οικονομική διάσωσή της στα 19 δισεκατομμύρια δολάρια, καθώς οι αυξημένες τιμές φυσικού αερίου απορρόφησαν τα αποθέματα οικονομικής ρευστότητας που διέθετε. Η Φινλανδία και η Ελβετία παρείχαν την Τρίτη οικονομική στήριξη δισεκατομμυρίων στις εταιρείες ενέργειας Fortum και Axpo.
Fitch: Πιθανή η ύφεση στην Ευρώπη φέτος
Την ίδια ώρα, ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης Fitch εκτιμά ότι εάν ο αγωγός Nord Stream παραμείνει κλειστός, το ΑΕΠ της Ευρωζώνης θα συρρκνωθεί το 2023 κατά 1,5-2% σε σύγκριση με τις εκτιμήσεις του Ιουνίου.
Η μείωση για τη Γερμανία θα ήταν περίπου 3% και 2,5% για την Ιταλία. Επομένως, μια ύφεση της ευρωζώνης το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους γίνεται όλο και πιο πιθανή, σύμφωνα με τους αναλυτές της Fitch.
Διαβάστε ακόμη:
- Η απόλυτη επιβεβαίωση του Radar: Όλη η αλήθεια για τους Άραβες, την Εθνική Τράπεζα, το placement του 20%-30%
- Μάνος Δασκαλάκης: «Έχει σχέση με φίλη της Ρούλας Πισπιρίγκου»
- Τέλη κυκλοφορίας 2023: Όλα μαζί ή για όσους μήνες κινείται το αυτοκίνητο