Σε αγώνα δρόμου προκειμένου να θωρακιστούν εν όψει του δύσκολου χειμώνα επιδίδονται Κομισιόν και ευρωπαϊκά κράτη – μέλη, εν μέσω της κλιμάκωσης των πιέσεων από τη Ρωσία αλλά και της κριτικής για τη χαρακτηριστική καθυστέρηση στη λήψη μέτρων για την καταπολέμηση της ενεργειακής κρίσης.
Γερμανία και Γαλλία ενώνουν τις δυνάμεις τους και αλληλοστηρίζονται, η Πορτογαλία ανακοίνωσε νέα μέτρα στήριξης των πολιτών, ενώ και η Ελλάδα προετοιμάζεται για τον δύσκολο χειμώνα.
Η πρόεδρος της Κομισιόν, η οποία δέχεται πυρά και εκ των έσω για τις καθυστερήσεις, ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι η Eυρωπαϊκή Επιτροπή ετοιμάζει προτάσεις για να βοηθήσει τα ευάλωτα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις να αντιμετωπίσουν τις υψηλές τιμές της ενέργειας.
«Ο Πούτιν χρησιμοποιεί την ενέργεια ως όπλο μειώνοντας την προσφορά και χειραγωγώντας τις ενεργειακές μας αγορές.
Θα αποτύχει.
Η Ευρώπη θα επικρατήσει.H Eυρωπαϊκή Επιτροπή ετοιμάζει προτάσεις για να βοηθήσει ευάλωτα νοικοκυριά και επιχειρήσεις να αντιμετωπίσουν τις υψηλές τιμές της ενέργειας.
Σύμφωνα με την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα έχει ως στόχο:
• Μείωση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας
• Ανώτατο όριο τιμής στο ρωσικό φυσικό αέριο
• Βοήθεια τους ευάλωτους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις με έσοδα από τον ενεργειακό τομέα
• Ενεργοποίηση υποστήριξης σε παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας που αντιμετωπίζουν δυσκολίες ρευστότητας που συνδέονται με την αστάθεια».
Putin is using energy as a weapon by cutting supply and manipulating our energy markets.
He will fail.
Europe will prevail.
The @EU_Commission is preparing proposals to help vulnerable households and businesses to cope with high energy prices.
— Ursula von der Leyen (@vonderleyen) September 5, 2022
Συμμαχία Γαλλίας – Γερμανίας
Υπό αυτό το πρίσμα, Γαλλία και Γερμανία ενώνουν τις δυνάμεις τους εν όψει του δύσκολου χειμώνα.
Ο Εμανουέλ Μακρόν και ο Όλαφ Σολτς είχαν τηλεφωνική επικοινωνία για την τρέχουσα επικαιρότητα και μεταξύ άλλων συμφώνησαν να ανταλλάξουν προμήθειες ενέργειας, σε περίπτωση που υπάρξουν ελλείψεις, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.
Συγκεκριμένα, ο Γάλλος πρόεδρος δεσμεύτηκε ότι η χώρα του θα δώσει περισσότερο αέριο στη Γερμανία, η οποία θα μπορούσε να παράσχει ηλεκτρική ενέργεια, εφόσον η κρίση συνεχιστεί τον χειμώνα. «Η Γερμανία χρειάζεται το φυσικό αέριό μας και εμείς χρειαζόμαστε ενέργεια από την υπόλοιπη Ευρώπη, κυρίως από τη Γερμανία», είπε ο Μακρόν στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά την επικοινωνία αυτήν.
«Θα ολοκληρώσουμε τις διασυνδέσεις φυσικού αερίου για να μπορούμε να παραδώσουμε αέριο στη Γερμανία (…) εάν υπάρξει ανάγκη αλληλεγγύης», πρόσθεσε
Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, ο Μακρόν τάχθηκε υπέρ της επιβολής πλαφόν στην τιμή του ρωσικού φυσικού αερίου που παραδίδεται μέσω αγωγών. «Εάν η Κομισιόν αποφασίσει να βάλει πλαφόν στην τιμή του αερίου που αγοράζεται μέσω των αγωγών από τη Ρωσία, η Γαλλία θα στηρίξει αυτό το μέτρο», είπε. Επίσης, είπε ότι συμφωνεί με την πρόταση της αγοράς αερίου «από κοινού» με τις άλλες χώρες της ΕΕ ώστε να καταβάλλεται μικρότερο τίμημα.
Πρόσθεσε επίσης ότι η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρέπει μεσοπρόθεσμα να μεταρρυθμιστεί, κυρίως ώστε να διασφαλιστεί ότι οι τιμές αγοράς θα είναι πιο ευθυγραμμισμένες με το πραγματικό κόστος παραγωγής.
Γερμανία: Σε εφεδρεία δύο πυρηνικοί σταθμοί
Η Γερμανία, η οποία σκόπευε να κλείσει οριστικά μέχρι τα τέλη του έτους τους τρεις τελευταίους σταθμούς παραγωγής πυρηνικής ενέργειας, θα κρατήσει τους δύο από αυτούς σε εφεδρεία, μέχρι τον Απρίλιο του 2023, ώστε να αντιμετωπιστεί τυχόν ανεπάρκεια ηλεκτρικής ενέργειας τον χειμώνα, όπως μεταδίδει το Der Spiegel.
Το γερμανικό περιοδικό αναφέρει, ότι η συγκεκριμένη απόφαση, η οποία αναμένεται να ανακοινωθεί από τον αντικαγκελάριο και υπουργό Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ, λήφθηκε μετά τα αποτελέσματα ενός stress test που διεξήχθη για να διαπιστωθεί πώς θα ανταποκρινόταν το δίκτυο ηλεκτροδότησης τους χειμερινούς μήνες με λίγο ή καθόλου ρωσικό φυσικό αέριο.
Οι δύο σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής με πυρηνικό καύσιμο οι οποίοι θα κρατηθούν ενεργοί βρίσκονται στη νότια Γερμανία, όπου η πίεση στις ενεργειακές υποδομές αναμένεται να είναι εξαιρετικά υψηλή. Ο τρίτος εναπομείνας πυρηνικός σταθμός θα κλείσει οριστικά, όπως είχε σχεδιαστεί.
Κανένας από τους πυρηνικούς σταθμούς δεν θα αιμοδοτηθεί με νέο καύσιμο και μετά τον Απρίλιο όλοι τους θα κλείσουν οριστικά, διευκρινίζει το Der Spiegel.
Προετοιμάζεται η Ελλάδα
Σε ετοιμότητα βρίσκεται και η ελληνική κυβέρνηση, η οποία έχει τονίσει την ανάγκη λήψης κοινών ευρωπαϊκών μέτρων, για την αντιμετώπιση της κρίσης.
Οι τελευταίες εξελίξεις στη λειτουργία της εφοδιαστικής αλυσίδας του φυσικού αερίου εξετάστηκαν στο πλαίσιο της σύσκεψης της Ομάδας Διαχείρισης Κρίσεων του υπουργείου Ενέργειας, που πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, στο Μέγαρο Μαξίμου.
Στη σύσκεψη μάλιστα, συζητήθηκε η επικαιροποίηση όλων των πρωτοβουλιών και των δράσεων που έχει λάβει η κυβέρνηση για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων μέχρι και τα τέλη Σεπτεμβρίου, καθώς και τα βασικά σενάρια ενίσχυσης για τους υπόλοιπους μήνες του φθινοπώρου και τον χειμώνα. Η κυβέρνηση επεξεργάζεται επίσης μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας στο δημόσιο.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, ο υπουργός Επικρατείας ‘Ακης Σκέρτσος, ο αναπληρωτής υπουργός αρμόδιος για τη Δημοσιονομική Πολιτική Θεόδωρος Σκυλακάκης και ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Γιάννης Μπρατάκος.
Επίσης, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών Αθανάσιος Πετραλιάς, η γενική γραμματέας του υπουργείου Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου, ο διευθυντής του Οικονομικού Γραφείου του πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης, ο σύμβουλος του πρωθυπουργού σε θέματα Ενέργειας Νίκος Τσάφος, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Γιώργος Στάσσης, ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ Κώστας Ξιφαράς, ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Ιωάννης Κοπανάκης και ο καθηγητής Ενεργειακής Οικονομίας του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου Παντελής Κάπρος.
Πορτογαλία: Μέτρα στήριξης 2,4 δισ. ευρώ
Μέτρα στήριξης ύψους 2,4 δισ. ευρώ παρουσίασε τη Δευτέρα η κυβέρνηση της Πορτογαλίας, προκειμένου να βοηθήσει τα νοικοκυριά να αντιμετωπίσουν τον πληθωρισμό. Προβλέπεται επίσης μείωση των φόρων στη ενέργεια.
Όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP), Ο σοσιαλιστής πρωθυπουργός Αντόνιο Κόστα τόνισε σε συνέντευξη Τύπου πως θα δοθεί άμεση βοήθεια στις οικογένειες και έκτακτο βοήθημα στους συνταξιούχους.
Το συγκεκριμένο πακέτο οκτώ μέτρων, που βαπτίστηκε «Πρώτα οι οικογένειες», έχει υπολογιστεί σε 2,4 δισεκατομμύρια ευρώ (περίπου το 1% του ΑΕΠ της χώρας) και προστίθεται στα 1,6 δισεκ. ευρώ που εκταμιεύτηκαν ως αυτόν τον μήνα.
«Έχουν περάσει 30 χρόνια από τότε που είδαμε τόσο απότομη και καθαρή αύξηση του κόστους διαβίωσης», τόνισε ο Κόστα, επισημαίνοντας πως χρειάζεται «μεγάλη προσοχή» για να μην τροφοδοτηθεί η συνέχιση της ραγδαίας ανόδου του πληθωρισμού.
Η κυβέρνηση Κόστα σκοπεύει να δώσει επιταγή 125 ευρώ ανά άτομο και επιπλέον 50 ευρώ για κάθε παιδί στους Πορτογάλους με ακαθάριστες αποδοχές έως και 2.700 ευρώ μηνιαίως. Οι συνταξιούχοι θα λάβουν επίδομα ίσο με το ήμισυ της μηνιαίας σύνταξής τους.
Παράλληλα, η κυβέρνηση θα ζητήσει από το κοινοβούλιο να εγκρίνει τη μείωση του ΦΠΑ στο ηλεκτρικό ρεύμα από 13% σε 6% και θα παρατείνει έως το τέλος του έτους τη μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης καυσίμων.
Ο Αντόνιο Κόστα ανακοίνωσε επίσης για την επόμενη χρονιά την επιβολή ανώτατου ορίου 2% στις αυξήσεις ενοικίων και πάγωμα της τιμής των εισιτηρίων στα μέσα μαζικής μεταφοράς.