Τις προθέσεις της αποκάλυψε η Ρωσία όσον αφορά τον ενεργειακό εκβιασμό της Ευρώπης, με το Κρεμλίνο να διαμηνύει ότι ο αγωγός Nord Stream 1 δεν πρόκειται να επαναλειτουργήσει πλήρως έως ότου η Δύση άρει τις κυρώσεις.

Ειδικότερα, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ ανακοίνωσε ότι ο αγωγός Nord Stream 1 που τροφοδοτεί με φυσικό αέριο την Ευρώπη δεν επανελειτουργήσει πλήρως εάν η Δύση δεν άρει τις κυρώσεις κατά της Μόσχας.

«Τα προβλήματα με την άντληση φυσικού αερίου προέκυψαν λόγω των κυρώσεων που επέβαλαν οι δυτικές χώρες εναντίον της χώρας μας και πολλών εταιρειών», ανέφερε ο Πεσκόφ, όπως μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

«Δεν υπάρχουν άλλοι λόγοι που θα μπορούσαν να έχουν προκαλέσει αυτό το πρόβλημα άντλησης», πρόσθεσε.

Αντίποινα για το πλαφόν

Νωρίτερα, το Κρεμλίνο απείλησε την Ευρώπη με αντίποινα εάν επιβληθεί πλαφόν στις τιμές.

«Μόνο αντίποινα μπορούν να υπάρξουν» ανέφερε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ.

Όσον αφορά το κλείσιμο του αγωγού Nord Stream 1 που τροφοδοτούσε με φυσικό αέριο την Ευρώπη, ο Πεσκόφ δήλωσε ότι «τα προβλήματα προκύπτουν λόγω των κυρώσεων που επέβαλαν οι χώρες της Δύσης», ενώ συμπλήρωσε ότι ο αγωγός είχε καταλήξει να λειτουργεί με μόνο μία τούρμπινα που κι αυτή υπολειτουργούσε, «κάτι που οδήγησε στο κλείσιμο του αγωγού».

Τέλος, ο Πεσκόφ αναφέρθηκε και στο ενδεχόμενο η Λιζ Τρας να είναι η επόμενη πρωθυπουργός της Βρετανίας. «Δεν εκτιμώ ότι θα υπάρχει ελπίδα για κάτι θετικό» είπε χαρακτηριστικά.

Διαβάστε ακόμη: