*** Καλημέρα σας κυρίες και κύριοι.

Μία ακόμη αποκάλυψη του Radar ήρθε να επιβεβαιωθεί, με το ενδιαφέρον που έχει ήδη επιδείξει το περίφημο PIF (Private Investment Fund), το κρατικό Sovereign fund της Σαουδικής Αραβίας, για να αποκτήσει το 20% των μετοχών της Εθνικής τράπεζας από το ΤΧΣ!

Για την υπόθεση αυτή, την ενεργοποίηση των Αράβων εργάστηκε πολύ σκληρά κατά το προηγούμενο χρονικό διάστημα, με αλλεπάλληλες επαφές και συζητήσεις, μια ομάδα στον στενό πυρήνα του πρωθυπουργού που είχε τελικά απτά αποτελέσματα! Ασφαλώς την ώρα τούτη η συγκυρία για πώληση των μετοχών της Εθνικής ίσως δεν είναι η κατάλληλη, ωστόσο τη γεγονός της ύπαρξης μιας τέτοιας πρότασης, έστω και ανεπίσημης, δημιουργεί προσδοκίες τόσο για την ίδια την τράπεζα όσο και για την εθνική οικονομία!

Το 20% της Εθνικής, η Goldman Sachs και οι αναγνωριστικές επαφές με Έλληνες εφοπλιστές και επιχειρηματίες!

Θα πρέπει να σημειώσουμε, ότι από πέρυσι, πριν ακόμη ξεσπάσει η ενεργειακή κρίση και πριν την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ο πρωθυπουργός είχε αναθέσει στον Χάρη Ηλιάδη της Goldman Sachs να προχωρήσει σε διερευνητικές επαφές με εφοπλιστές και επιχειρηματίες προκειμένου να αξιολογηθεί το τυχόν ενδιαφέρον τους για το placement της Εθνικής και την πιθανότητα να αποκτήσουν το 10% των μετοχών!

Η short list των τριών επιλεγμένων εγχώριων επενδυτών που θα έπαιρναν το 10% και το ενδιαφέρον του Χόλτερμαν για όλη την έκδοση που (κακώς) απορρίφθηκε τότε!

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως ο Χάρης είχε καταλήξει σε μια short list 3 εφοπλιστών – επιχειρηματιών που επέδειξαν απτό ενδιαφέρον να αποκτήσουν συνολικά το 10% των μετοχών της τράπεζας από το 20% ή ακόμη και το 30% που θα έβγαιναν προς πώληση από το ΤΧΣ!

Υπήρξε ακόμη, τότε, εκδήλωση ενδιαφέροντος για συμμετοχή στο placement από τον Χένρι Χόλτερμαν, τον Ολλανδό του Ελλάκτωρα, ο οποίος εφέρετο διατεθημένος να καλύψει μεγάλο μέρος του placement μόνος του!

Ωστόσο από τον πρωθυπουργό τότε, για άλλους λόγους που δεν είναι της παρούσης να αναλυθούν, κρίθηκε (λανθασμένα) ότι δεν πρέπει να προχωρήσει μια τέτοια λύση! Βεβαίως, στο μεταξύ ο Χόλτερμαν μπήκε στην Alpha, με αποτέλεσμα και ο ίδιος πλέον να μην «καίγεται» για συμμετοχή στην Εθνική!

Η εμπλοκή των Αράβων, το ενδιαφέρον για το 30% και η άρνηση Μητσοτάκη να εκχωρήσει όλη την Εθνική στον Μπιν Σαλμάν!

Στο ενδιαφέρον των Αράβων ο Χάρης Ηλιάδης και η Goldman δεν είχαν εμπλοκή! Ισως ενοχλήθηκαν μάλιστα! Την αραβική υπόθεση δούλεψαν στο παρασκήνιο άλλα συστήματα, που είχαν δυνατότητα πρόσβασης και επιρροής στον Μπιν Σαλμάν, τον περίφημο διάδοχο του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας που προσφάτως επισκέφτηκε επίσημα την Ελλάδα!

Σε πρώτη φάση ο Μπιν Σαλμάν φέρεται να ενδιαφέρθηκε για όλο το πακέτο του placement, που δεν ήθελε να περιοριστεί στο 20% αλλά να φτάσει ακόμη και στο 30% των μετοχών της Εθνικής!

Και στην εκδοχή αυτή ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όπως είχε κάνει και με την υπόθεση Χόλτερμαν, αρνήθηκε να παραχωρηθεί όλη η έκδοση στους Άραβες και προτίμησε η συζήτηση να γίνει για το 10% – 15% και το υπόλοιπο 15% να καλυφθεί από επιλεγμένους εφοπλιστές και επιχειρηματίες καθώς και από ξένα funds!

Από το ΥΠΕΞ στον Πατέλη και από εκεί πάλι στον Χάρη (που στο μεταξύ είχε αποκαταστήσει τις παγωμένες σχέσεις)

Την υπόθεση των Αράβων, που αρχικά είχε διαχειριστεί από το ΥΠΕΞ, την ανέλαβε ο οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού Αλεξ Πατέλης, για να εμπλακεί στη συνέχεια και πάλι η Goldman Sachs που είχε χειριστεί την υπόθεση Εθνική από την αρχή, καθώς στο μεταξύ οι σχέσεις Μητσοτάκη – Ηλιάδη που προσωρινά είχαν «παγώσει» είχαν αποκατασταθεί!

ΤΧΣ, Εθνική και πάσης φύσης κρατικοδίαιτοι της καρέκλας και του νταραβεριού επιδιώκουν να αποτρέψουν ντηλ με τους Άραβες! Ο ρόλος των «πληρωμένων» ΜΜΕ από τους χρυσοκάνθαρους διαχειριστές διαφημιστικών πακέτων

Φθάνοντας στο σήμερα, το γεγονός είναι τη εξής: οι Άραβες ενδιαφέρονται και το ΤΧΣ από κοινού με την Διοίκηση της Εθνικής αρνούνται και προσπαθούν εναγωνίως να κρατήσουν την πόρτα κλειστή στην είσοδο μη ελεγχόμενων επενδυτών!

Βλέπετε το πρώτο που ενδιαφέρει τους κάθε λογής κρατικοδίαιτους του Ταμείου και της Τράπεζας είναι η καρέκλα τους, τα οφίτσια, η δυνατότητα εξυπηρετήσεων, κοινώς το νταραβέρι.

Και είναι κοινό μυστικό ότι όποιος διαπλεκόμενος επιχειρηματίας θέλει να κάνει δουλειά στην Εθνική απευθύνεται, η οποία όπως προκύπτει είναι πίσω από όλες σχεδόν τις δουλειές, όλες τις δανειοδοτήσεις σε Έλληνες και κυρίως ξένους, πίσω από όλα τα κόλπα!

Άρα, μόνο τους Άραβες δεν θέλουν στα πόδια τους αλλά θα επιθυμούσαν να πάει όσο το δυνατόν πιο πίσω η υπόθεση του placement και αν είναι δυνατόν να μην υλοποιηθεί ποτέ, για να μπορούν όλοι αυτοί να επωφελούνται των συνθηκών και της συγκυρίας!

Ο ρόλος των «πληρωμένων» ΜΜΕ από τους χρυσοκάνθαρους …

Και όποιος διαβάζει συγκεκριμένα «πληρωμένα» ΜΜΕ από τα χρυσοφόρα διαφημιστικά μπάτζετ της Εθνικής, που διακινούν οι πάσης φύσης χρυσοκάνθαροι νταραβεριτζήδες, θα αντιληφθεί αμέσως το αισχρό παιχνίδι που παίζεται εις βάρος των συμφερόντων του Δημοσίου, των φορολογουμένων πολιτών και του κοινού καλού!

Εβδομάδα εξελίξεων με ΔΕΗ, στοιχεία 2ου τριμήνου της οικονομίας, ΕΚΤ – επιτόκια και εξαγγελίες στη ΔΕΘ!

*** Η τρέχουσα εβδομάδα είναι γεμάτη από σημαντικά (και ίσως σημαδιακά) γεγονότα, δικής μας…παραγωγής, αλλά και ευρωπαϊκής, που εκτιμάται ότι η εξέλιξή τους θα σηματοδοτήσει ενδιαφέρουσες εξελίξεις σε πολλά μέτωπα.

*** Αρχής γενομένης από τη ΔΕΗ, η οποία σήμερα ανακοινώνει τα αποτελέσματα πρώτου εξαμήνου, τα οποία ούτως ή άλλως θα επηρεάσουν και την μετέπειτα συμπεριφορά της μετοχής της, που εξακολουθεί να δέχεται πυρά ρευστοποιήσεων από ξένα χαρτοφυλάκια. Σημειώστε, ότι μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, αίρεται και το στοπ στην αγορά ιδίων μετοχών, που έχει ήδη ανακοινωθεί

*** Την Τετάρτη έχουμε ανακοινώσεις για την πορεία της ελληνικής οικονομίας στο 2ο τρίμηνο, στοιχείο καθοριστικό ως ένα βαθμό για όσα θα πεί στη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός.

*** Και την Πέμπτη η ΕΚΤ θα ανακοινώσει νέα αύξηση των επιτοκίων της, το πιθανότερο κατά 0,75%, αν και κάποιοι οικονομολόγοι πιστεύουν ότι θα προτιμηθεί το 0,50%, για να μην υπάρξουν άλλες παράπλευρες συνέπειες ύφεσης. Κοντός ψαλμός…

*** Και φυσικά, το διήμερο (ουσιαστικά τριήμερο) της ΔΕΘ, με ομιλία και συνέντευξη του πρωθυπουργού, θα αποτελέσει την κορύφωση των γεγονότων αυτής της εβδομάδας. Όπου δεσπόζουν τα μέτρα που θα εξαγγείλει για περιορισμό των δραματικών επιπτώσεων που έχουν οι πολλαπλές και ταυτόχρονες κρίσεις (ενεργειακή, ακρίβειας κλπ) σε οικονομία, επιχειρήσεις και κυρίως σε οικογενειακούς προϋπολογισμούς.

H ενεργειακή θύελλα και η ηγεσία της Ε.Ε.

*** Έχουμε ηγεσίες ισχυρές και αποφασιστικές στην Ε.Ε., δεν συμφωνείτε; Μετά από 6 μήνες που ήρθαν τα πάνω κάτω και η ανάπτυξη δίνει τη θέση της στην ύφεση των οικονομιών, αποφάσισαν να βάλουν πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου! Μέχρι και ο (ήπιων τόνων και ολίγιστος κατά πολλούς) Μπορέλ, έριξε τις μπηχτές του κατά της Ούρσουλας, για την πρωτοφανή αργοπορία και την απίστευτη διστακτικότητα της να αναλάβει πρωτοβουλίες έγκαιρα!

*** Τώρα που η Μόσχα κάνει σαφέστερες τις προθέσεις της και ζητάει να παρθούν πίσω όλες οι εναντίον της κυρώσεις, τώρα τρέχουν και δεν φτάνουν, να βρουν λύσεις εν όψει του χειμώνα, λόγω του άμεσου κινδύνου να υπολειτουργήσουν ή και να κλείσουν σημαντικές ευρωπαϊκές βιομηχανίες και επιχειρήσεις, αλλά και να παγώσουν εκατομμύρια νοικοκυριά

*** Οι λύσεις, δυστυχώς, είναι ελάχιστες, καθώς το αμερικανικό LNG δεν φτάνει με τίποτα. Αναζητούνται εναγωνίες συμφωνίες με άλλες χώρες, με την Ε.Ε. να μοιράζεται σε δύο στρατόπεδα. Αυτό των βόρειων χωρών που συνομιλούν με Βρετανία και ταυτόχρονα μπορούν να βρουν κάποιες ποσότητες από το δίκτυο αγωγών της Ευρώπης, που επιτρέπει μοίρασμα των προμηθειών από οποιαδήποτε πηγή προερχόμενες. Και αυτό των χωρών του Νότου, που βασίζουν τις ελπίδες τους στο Αζερμπαϊτζάν και τους δύο αγωγούς που φέρνουν φυσικό αέριο από τη χώρα αυτή κυρίως.

*** Όσο για την αποθήκευση ενέργειας και τις υποδομές που απαιτούνται για να αποτελέσει μία ισχυρή δικλείδα ασφαλείας, χρειάζεται αρκετός χρόνος για να δημιουργηθούν, δεν αποτελούν ουσιαστικά μέτρο που μπορεί κατά το προσεχές τετράμηνο, τουλάχιστον, να δώσει ουσιαστική βοήθεια και λύσεις. Για παράδειγμα, μόλις προχθές εγκρίθηκε μία χρηματοδότηση άνω των 300 εκατ. ευρώ από την Ε.Ε. για τη δημιουργία παρόμοιων εγκαταστάσεων.

*** Εν τω μεταξύ, τα καθημερινά “δελτία ενεργειακής θυέλλης” έχουν αποδιοργανώσει τους πάντες, οι κυβερνήσεις (και η δική μας, φυσικά, πρώτη και καλύτερη) γράφουν και ξαναγράφουν τις δέσμες μέτρων ενίσχυσης καταναλωτών και επιχειρήσεων και το καταστροφικό αυτό γαϊτανάκι, γονατίζει καθημερινά προϋπολογισμούς -κρατών, επιχειρήσεων και πολιτών.

ΤΧΣ: 500 ραντεβού με ξένους σε 3 μήνες!

*** Για να ξέρετε, πάντως, όλα όσα συμβαίνουν, σας ενημερώνω ότι στο ΤΧΣ γίνεται επί 3 τουλάχιστον μήνες τώρα, πραγματική παρέλαση από όλα τα μεγάλα funds και όλους τους μεγάλους επενδυτικούς οίκους – μιλάμε για πάνω από 500 (!!!) ραντεβού. Περισσότερα και λίαν διαφωτιστικά αύριο…

*** Παρεπιμπτόντως, αυτό που θα πρέπει να έχουμε υπόψη μας και φυσικά πολύ περισσότερο οι άμεσα ή έμμεσα ενδιαφερόμενοι και στη χώρα μας, είναι το γεγονός ότι το τέλος της εποχής του φθηνού χρήματος αφορά και στα διεθνή funds. Μέχρι πρόσφατα δανείζονταν με σχεδόν μηδενικά επιτόκια και έκαναν ότι ήθελαν. Τώρα, σφίγγουν τα λουριά και για αυτά, καθώς ήδη δανείζονται πιο δύσκολα και πιο ακριβά πλέον και το γεγονός αυτό έχει τις συνέπειές του και στη δική τους πολιτική και φυσικά στις επιλογές και στα προσφερόμενα τιμήματα.

*** Το επόμενο βήμα, μετά την πολύ μεγάλη μείωση των κόκκινων δανείων, είναι να δοθούν αναπτυξιακά δάνεια, τα οποία, δυστυχώς, δεν πρόκειται να δοθούν από τις καλές μας τράπεζες. Για αυτό το λόγο, η ανάληψη της θέσης του προέδρου στην Αναπτυξιακή Τράπεζα από τον πολύπειρο Γιώργο Ζαββό, είναι προφανώς μία πολύ καλή επιλογή, μάλλον προσωπική του πρωθυπουργού, λόγω και της πολυετούς και δοκιμασμένης σχέσης των δύο οικογενειών

*** Δύο πρόσωπα πολύ γνωστά από το χώρο του επιχειρείν και του τραπεζικού τομέα, εισήλθαν πρόσφατα στο διοικητικό συμβούλιο του Λούλη, που προβάρει τη νέα ονομασία του, την Loulis Food Ingredient. Πρόκειται για τον γνωστό επιχειρηματία (και εκλεκτό του τραπεζικού συστήματος) Σπύρο Θεοδωρόπουλο και τον πρόεδρο της Optima, Γιώργο Τανισκίδη

ΚΟΥΙΖ: Με πιο εγχώριο fund, που έχει…τραπεζικές ρίζες, συζητά η νέα ηγεσία της αλυσίδας Bazaar, προκειμένου ή να βρεί ισχυρό συνεταίρο ή να εξεύρει υγιή κεφάλαια, παραχωρώντας ποσοστό στο ίδιο το fund;

*** Αυτά και για σήμερα, κυρίες και κύριοι. Να έχετε μία δημιουργική και ήρεμη διαδρομή σήμερα.