Δεν χωρεί αμφιβολία ότι μεγάλοι πρωταγωνιστές της ανοδικής κίνησης του Χρηματιστηρίου κατά τον μήνα Ιανουάριο είναι οι τράπεζες!

Οι οποίες σηκώνουν το βάρος των προσδοκιών των επενδυτών και σηματοδοτούν τη νέα εποχή του Χρηματιστηρίου το οποίο φιλοδοξεί να αναβιώσει τις δόξες του παρελθόντος και να ξεκολλήσει επιτέλους από τα επίπεδα των τελευταίων χρόνων στα οποία (για ορισμένους αδικαιολόγητα) βολοδέρνει!!!

Η κυβέρνηση άλλωστε και προσωπικά ο πρωθυπουργός, ενδιαφέρονταν στον μέγιστο βαθμό για την πορεία του Χρηματιστηρίου καθώς ειδικά ως άνθρωπος της αγοράς ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει επενδύσει πολιτικά στην υγιή αναβίωση του χρηματιστηριακού θεσμού και της αγοράς που ως γνωστόν αποτελεί και τον καθρέφτη της οικονομίας και δύναται να προσκρούσει ξένους, ιδιώτες και θεσμικούς, επενδυτές!

Υπό αυτή την έννοια το Χρηματιστήριο της Αθήνας ξαναγίνεται «τραπεζοκεντρικό», με τις συστημικές τράπεζες όχι μόνο να ανακτούν τη χαμένη τους αίγλη αλλά και να εγκαθιδρύουν την πρωτοκαθεδρία τους στο σύστημα έχοντας μπροστά τους εμβληματικά success stories!

Με κυριότερο αυτό της δημιουργίας ενός Εθνικού Πρωταθλητή που θα σχηματιστεί μέσα από ιδιωτικοποιήσεις και στη συνέχεια εξαγορές και συγχωνεύσεις τραπεζών!

Επί του προκειμένου, αμέσως μετά την ψήφιση του νόμου για το ΤΧΣ, περί τα τέλη Φεβρουαρίου- αρχές Μαρτίου θα τεθεί σταδιακά σε εφαρμογή η υπόθεση της διάθεσης μέσω placement του 30% των μετοχών της Εθνικής τράπεζας από το ΤΧΣ!

Ανεξαρτήτως που θα καταλήξει το 30% των μετοχών της Εθνικής, είτε δηλαδή στους Άραβες που έχουν επιδείξει ενδιαφέρον, είτε στον Ολλανδό του Ελλάκτωρα και τους Έλληνες εφοπλιστές, το γεγονός είναι πως η ιδιωτικοποίηση της μεγάλης κρατικής τράπεζας θα δημιουργήσει μια νέα ισχυρή δυναμική στο Χρηματιστήριο και ταυτόχρονα θα ανοίξει το χρόνο για την ανάκτηση της πολυπόθητης επενδυτικής βαθμίδας!

Και μετά το placement του 30% της μεγάλης κρατικής τράπεζας θα ακολουθήσει placement και της Τρ. Πειραιώς, αλλά και αύξηση κεφαλαίου περίπου 1 δις. για την Εθνική!

Όλα τούτα, σε συνδυασμό με τα πακέτα αγορών που έχουν βγάλει οι ξένοι ιδίως για μετοχές της Alpha και της Εθνικής σε συνδυασμό με την εξυγίανση των χαρτοφυλακίων της Eurobank και της Τρ. Πειραιώς, δημιουργούν νέα δεδομένα για το εγχώριο τραπεζικό σύστημα, που δικαίως και ευλόγως σέρνει το χορό της ανόδου, ανοίγει το δρόμο για την ένταξη της Εθνικής στον MSCI και παρασύρει προς τα πάνω και τις καλές μετοχές του 25άρη, τον ΟΤΕ, τον ΟΠΑΠ, τη ΜΟΤΟΡ ΟΙΛ, τα ΕΛΠΕ, τη ΔΕΗ, τον Μυτιληναίο κ.α.


Οι 4 διαγωνισμοί ύψους 1 δις. τον Φλεβάρη και οι συμμαχίες των εργολάβων

Τέσσερα έργα συνολικού ύψους 1 δις. ευρώ με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ αναμένεται να δημοπρατηθούν τον Φεβρουάριο, με πρωταγωνιστή φυσικά την επέκταση της Λεωφόρου Κύμης, ενώ διαγωνιστικές διαδικασίες θα πραγματοποιηθούν για το δεύτερο τμήμα του ΒΟΑΚ και ειδικότερα το Νεάπολη – Άγιος Νικόλαος, το Μπράλος – Άμφισσα και την παράκαμψη Χαλκίδας- Ψαχνών!

Εκείνο που σε κάθε περίπτωση παρουσιάζει ενδιαφέρον είναι η σύνθεση των κοινοπρακτικών σχημάτων που θα κατέβουν καθώς και αν θα συμμετάσχουν ή όχι ξένες τεχνικές εταιρίες!

Εκείνο που την ώρα τούτη παρατηρείται είναι πως έχει υπάρξει κατά το τελευταίο διάστημα μια πλήρης αλλαγή των συμμαχιών και των ισορροπιών, ανατρέποντας τα δεδομένα στον κατασκευαστικό χάρτη.

Για παράδειγμα στους διαγωνισμούς της ΕΡΓΟΣΕ για έργα ύψους 4,2 δις. ευρώ, διαμορφώθηκαν δύο νέες συμμαχίες: Η ΓΕΚ Τέρνα συμμάχησε με την Ιντρακάτ, ενώ η Άκτωρ με τον Μυτιληναίο! Σημειώνεται ότι σε 2 διαγωνισμούς του Νοεμβρίου ΓΕΚ Τέρνα και Μυτιληναίος είχαν κατέβει μαζί και μάλιστα είχαν κερδίσει και τους δυο διαγωνισμούς!

Στους συγκεκριμένους 6 διαγωνισμούς της ΕΡΓΟΣΕ η ΑΒΑΞ κατεβαίνει μαζί με την Alstom. Και είναι το μόνο έργο όπου βλέπουμε να συμμετέχει ξένη τεχνική εταιρία εδώ και καιρό!

Στα οδικά έργα και ειδικότερα στους διαγωνισμούς ΣΔΙΤ είδαμε την παραδοσιακή συμμαχία ΑΒΑΞ – Μυτιληναίος να κατεβαίνουν μαζί τόσο στο Flyover της Θεσσαλονίκης όσο και στο Καλαμάτα – Μεθώνη, όπου η Άκτωρ κατεβαίνει μαζί με την Ιντρακάτ διαμορφώνοντας μια συμμαχία, ανάλογα το έργο και την περίσταση, που δεν την είχαμε δει στο παρελθόν. Στο Flyover Άκτωρ, Ιντρακάτ και ΓΕΚ Τέρνα κατεβαίνουν και διεκδικούν το έργο κάθε μία χωριστά.

Σχετικά τώρα με την συμμαχία Αβαξ – Μυτιληναίος σημειώνεται ότι κατά πληροφορίες η Αβαξ προτίθεται να χρησιμοποιήσει την Μυτιληναίος ως υπεργολάβο και να της αναθέσει εργολαβίες στην γραμμή 4 του Μετρό της Αθήνας συνολικού προϋπολογισμού 1,8 δις., ενώ θυμίζεται ότι οι δυο τεχνικές εταιρίες μαζί με την γαλλική Vinci είχαν συμμετάσχει στον διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ για την ιδιωτικοποίηση της Εγνατίας οδού, όπου πλειοδότης αναδείχθηκε η ΓΕΚ Τέρνα με οικονομική προσφορά 1,5 δις. ευρώ!

Τέλος, στο έργο ΣΔΙΤ του ΒΟΑΚ Χερσόνησος – Νεάπολη προϋπολογισμού 360 εκατ. ευρώ, είδαμε για πρώτη φορά να συμμαχούν και να κατεβαίνουν σε διαγωνιστική διαδικασία από κοινού, οι δυο κορυφαίοι κατασκευαστικοί όμιλοι της χώρας ΓΕΚ Τέρνα- Ελλάκτωρ, ενώ στο σχήμα μετέχει και η Ιντρακάτ!


Το δείπνο (των «22») στην Ακρόπολη του Jamie Dimon με τραπεζίτες, επιχειρηματίες, καναλάρχες!

Όπως ήταν αναμενόμενο ο διευθύνων σύμβουλος της μεγαλύτερης αμερικανικής τράπεζας Jamie Dimon κατά την επίσκεψη του στην Ελλάδα, με αφορμή την απόκτηση ποσοστού μειοψηφίας της Viva Wallet με αποτίμηση 1,7 δις., συναντήθηκε με την ελίτ της εγχώριας επιχειρηματικής σκηνής τόσο μεμονωμένα σε κατ ιδίαν συναντήσεις όσο και κατά τη διάρκεια του «κλειστού δείπνου» που διοργάνωσε προς τιμήν του ο οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης στην Ακρόπολη.

Το κλειστό δείπνο, που είναι άγνωστο κάτω από ποια κριτήρια υπήρξαν οι επιλογές των προσκεκλημένων, έλαβε χώρα στο εστιατόριο του Μουσείου της Ακρόπολης με 22 καλεσμένους, ακριβώς διπλάσιους από την αρχική λίστα των 11 καλεσμένων, που σβήστηκε και ξαναγράφτηκε μετά από παράπονα και παρεξηγήσεις…

Είτε σε κατ’ ιδίαν συναντήσεις, είτε κατά τη διάρκεια του «κλειστού δείπνου» στην Ακρόπολη ο ελληνικής καταγωγής Jamie Dimon, πέραν της Μαριάννας Λάτση, του Χ. Καρώνη και του Μ. Αντύπα συζήτησε με τους τέσσερις συστημικούς τραπεζίτες Βασίλη Ψάλτη, Χρ. Μεγάλου, Φωκίωνα Καραβία, Παύλο Μυλωνά καθώς και τους επιχειρηματίες Ευτύχη Βασιλάκη, Ν. Στασινόπουλο, Σωκράτη Κόκκαλη, Χρήστο Κοπελούζο, Ευάγγελο Μυτιληναίο, Γ. Περιστέρη, Δημήτρη Παπαλεξόπουλο, Θόδωρο Αγγελόπουλο, Θανάση Μαρτίνο, Μαρία Αγγελικούση και Θοδωρή Κυριακού!

Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι η βραδιά υπήρξε «πληκτική» και παρά την παρουσία ενός εκ των κορυφαίων τραπεζιτών στον κόσμο, πολλοί από τους καλεσμένους έδειχναν να «βαριούνται» χωρίς πολύ διάθεση για κουβέντα με τον Jamie Dimon, ο οποίος δεν φέρεται να ενθουσιάστηκε!

Συνομιλητής του Dimon πληροφόρησε τη στήλη ότι ο ελληνοαμερικανός επικεφαλής της JP Morgan δεν σχημάτισε καλή εντύπωση για δύο τραπεζίτες, ενώ απογοητεύτηκε από τις συζητήσεις του με κάποιους επιχειρηματίες, οι οποίοι βρήκαν την ευκαιρία να κατηγορούν ανοιχτά κάποιους άλλους!!!

Ενώ υπήρξε και κάποιος, που αν και καλεσμένος από το οικονομικό επιτελείο του Μεγάρου Μαξίμου, μιλούσε συνεχώς για …σκάνδαλα!!!

Βεβαίως για να είμαστε δίκαιοι, υπήρξαν αρκετοί επιχειρηματίες για τους οποίους ο Jamie Dimon σχημάτισε εξαιρετική άποψη λέγοντας πως διαθέτουν παιδεία, ευγένεια, γνωρίζουν καλά το αντικείμενο τους, έχουν γεωπολιτική αντίληψη των πραγμάτων, είναι τολμηροί, ενθουσιώδεις και με τεχνοκρατική αντίληψη.

Όσον αφορά, τέλος, τον διοργανωτή της βραδιάς Αλέξη Πατέλη ο ισχυρός άνδρας της JP Morgan δεν είπε κουβέντα!

Και ειλικρινά αυτό δεν ξέρω πως πρέπει να το εκλάβω, θετικά ή αρνητικά!!!


Ένα σκωτσέζικο fund στο παιχνίδι για τον ΟΛΘ

Μαθαίνω ότι ένα πολύ ισχυρό και σοβαρό σκωτσέζικο fund με άκρες στην Ελλάδα και διαχρονικές επαφές και σχέσεις με μεγάλους «εγχώριους» παίκτες, έχει μπει στο παιχνίδι της διεκδίκησης του ΟΛΘ, για τον οποίο ως γνωστόν ο Ιβάν Σαββίδης έχει μπει σε διαδικασία ανεύρεσης αγοραστή.

Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι κατά το τελευταίο χρονικό διάστημα οι διεργασίες γύρω από τα ασημικά του Ρώσου επιχειρηματία στη βόρεια Ελλάδα κορυφώνονται, με αποκορύφωμα το Λιμάνι της Θεσσαλονίκης, για το οποίο ασκούνται στον Ιβάν Σαββίδη πολύ ισχυρές πιέσεις κυρίως από τον αμερικανικό παράγοντα για να το εκχωρήσει.

Παρά τις σχετικές ανεπίσημες «διαψεύσεις» και τις χλιαρές διαρροές στον τοπικό και φιλικό προς τον Σαββίδη πολιτικό και αθλητικό τύπο, το γεγονός είναι πως ο ισχυρός επιχειρηματίας που τα δύο τελευταία χρόνια έχει «εξαφανιστεί» από την Ελλάδα, για λόγους αδιευκρίνιστους, φέρεται να έχει συνειδητοποιήσει την αναγκαιότητα εκποίησης του πολύτιμου και στρατηγικού γεωπολιτικά περιουσιακού στοιχείου!

Πιστεύοντας ότι με τον τρόπο αυτό θα εκτονώσει την πίεση που ασκείται στο πρόσωπο του και θα συμβάλει σε μεγάλο βαθμό στην αποκατάσταση της κανονικότητας και πιθανόν της επιστροφής του στα πράγματα, εμφανώς και όχι αφανώς!

Υπό αυτό το πρίσμα, ανεπισήμως η διαδικασία πώλησης του πλειοψηφικού πακέτου μετοχών του ΟΛΘ έχει ξεκινήσει, το δεξί χέρι του Σαββίδη Αρτούρ Νταβιτιάν έχει επισκεφθεί δύο φορές το Μέγαρο Μαξίμου, ενώ ο Ρώσος επιχειρηματίας φέρεται να ζητά ένα premium της τάξης του 10% επί της τιμής αγοράς του ΟΛΘ.

Έτσι, την ώρα τούτη, οι πληροφορίες φέρουν δύο funds, ένα αμερικανικό και ένα σκωτσέζικο να βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις με τους εκπροσώπους του Ιβάν Σαββίδη, προκειμένου τελικώς ο Ρώσος επιχειρηματίας να απεμπλακεί από το Λιμάνι της Θεσσαλονίκης και να αποσυμφορήσει την πίεση την αμερικανών…