Ανώτατος αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης κάλεσε περισσότερες χώρες της ΕΕ να απαγορεύσουν τις κινεζικές εταιρείες τηλεπικοινωνιών Huawei και ZTE από τα δίκτυά τους 5G, εντείνοντας τις εντάσεις με το Πεκίνο.

Ο Thierry Breton, Επίτροπος της ΕΕ για την εσωτερική αγορά, δήλωσε ότι θέλει περισσότερα κράτη μέλη να αφαιρέσουν προμηθευτές «υψηλού κινδύνου» όπως η Huawei και η ZTE από τις αναβαθμίσεις της υποδομής διαδικτύου για κινητά, επικαλούμενος κινδύνους εθνικής ασφάλειας.

Τον Ιανουάριο του 2020, η ΕΕ υιοθέτησε μια «εργαλειοθήκη για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο 5G» με στόχο τον εντοπισμό των κινδύνων από την αποδοχή ορισμένων παρόχων υποδομής 5G στην κυκλοφορία της. Αυτό συνέβη καθώς πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου, αποφάσισαν να απαγορεύσουν τη Huawei λόγω φόβων ασφαλείας.

Μέχρι σήμερα, μόνο 10 χώρες της ΕΕ έχουν περιορίσει ή απαγορεύσει την Huawei από τα δίκτυά τους 5G, είπε ο Breton.

«Από την πλευρά μας, η Επιτροπή θα εφαρμόσει τις αρχές της εργαλειοθήκης 5G στις δικές της προμήθειες τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών, για να αποφύγει την έκθεση στη Huawei και τη ZTE», δήλωσε ο Breton.

Αντιδράσεις απο την Κίνα

Στη συνέχεια, η Κίνα δήλωσε ότι αντιτίθεται κατηγορηματικά στην απαγόρευση της Huawei από ορισμένες χώρες της ΕΕ και ότι η Επιτροπή δεν έχει νομική βάση να απαγορεύσει την εταιρεία, σύμφωνα με το Reuters, το οποίο επικαλείται εκπρόσωπο του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών.

Τα σχόλια του Breton ακολουθούν την είδηση ότι η Γερμανία εξετάζει εάν θα απαγορεύσει τη Huawei και την ZTE από το δίκτυό της 5G λόγω υποτιθέμενων κινδύνων για την εθνική ασφάλεια. Σε απάντηση, η πρεσβεία της Κίνας στη Γερμανία δήλωσε ότι ήταν «απορημένη και έντονα δυσαρεστημένη» από τις αναφορές.

Η Huawei και η ZTE δεν απάντησαν αμέσως σε σχετικά αίτημα διεθνών μέσων για σχολιασμό.

Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου και της Αυστραλίας, έχουν απαγορεύσει στη Huawei να λειτουργεί στα δίκτυά τους 5G.

Διαβάστε περισσότερα