Η Γερμανία σχεδιάζει να απαγορεύσει στους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους να χρησιμοποιούν ορισμένα εξαρτήματα που κατασκευάζονται από τις κινεζικές εταιρείες Huawei και ZTE σε δίκτυα 5G, δήλωσε κυβερνητική πηγή στο Reuters, σε μια δυνητικά σημαντική κίνηση για την αντιμετώπιση ανησυχιών για την ασφάλεια.

Η γερμανική απαγόρευση θα μπορούσε να περιλαμβάνει εξαρτήματα που είναι ήδη ενσωματωμένα στα δίκτυα, που απαιτούν από τους φορείς εκμετάλλευσης να τα αφαιρέσουν και να τα αντικαταστήσουν, ανέφεραν γερμανικά μέσα ενημέρωσης τη Δευτέρα, επικαλούμενα πηγές.

Εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών επιβεβαίωσε ότι η γερμανική κυβέρνηση, η οποία βρίσκεται εν μέσω μιας ευρύτερης επαναξιολόγησης της σχέσης της με τον κορυφαίο εμπορικό εταίρο της Κίνας, διενεργούσε γενική αναθεώρηση των προμηθευτών τεχνολογίας τηλεπικοινωνιών.

Ωστόσο, σε κανέναν φορέα δεν είχε απαγορευτεί ακόμη να χρησιμοποιεί ορισμένα στοιχεία από κινεζικές εταιρείες στα δίκτυά τους 5G, είπε ο εκπρόσωπος.

«Η κύρια αλλαγή είναι ότι αυτοί οι αυστηροί έλεγχοι για πιθανούς κινδύνους ασφαλείας ισχύουν τώρα και για τα υπάρχοντα εξαρτήματα στα τηλεπικοινωνιακά δίκτυα», είπε ο εκπρόσωπος, προσθέτοντας ότι οι φορείς εκμετάλλευσης δεν θα αποζημιωθούν για εξαρτήματα που έπρεπε να αφαιρεθούν από το δίκτυο και να αντικατασταθούν.

Υπενθυμίζεται ότι ο Καναδάς είχε επίσης ανακοινώσει ότι σχεδιάζει να απαγορεύσει τη χρήση του εξοπλισμού 5G των κινεζικών Huawei Technologies και ZTE για να προστατεύσει την εθνική ασφάλεια, ακολουθώντας το παράδειγμα των υπόλοιπων χωρών της συμμαχίας μυστικών πληροφοριών «Πέντε Μάτια» (Five Eyes), τον Μάιο του 2022.

Έγγραφο του υπουργείου Εσωτερικών σχετικά με την αναθεώρηση που έλαβε το Reuters ανέφερε ότι ένας συγκεκριμένος προμηθευτής θα μπορούσε να απαγορευτεί να παρέχει κρίσιμα εξαρτήματα εάν θεωρηθεί ότι ελέγχεται άμεσα ή έμμεσα από την κυβέρνηση άλλου κράτους.

“Αυτό είναι ένα σημάδι ότι η γερμανική κυβέρνηση μπορεί τελικά να παίρνει στα σοβαρά τους κινδύνους που σχετίζονται με την Κίνα για την εθνική ασφάλεια”, δήλωσε στέλεχος που ειδικεύεται στις γερμανο-κινεζικές σχέσεις.

Διαβάστε περισσότερα