Ο Καναδάς ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να απαγορεύσει τη χρήση του εξοπλισμού 5G των κινεζικών Huawei Technologies και ZTE για να προστατεύσει την εθνική ασφάλεια, ακολουθώντας το παράδειγμα των υπόλοιπων χωρών της συμμαχίας μυστικών πληροφοριών «Πέντε Μάτια» (Five Eyes).

Ο υπουργός Βιομηχανίας Φρανσουά-Φιλίπ Σαμπάν σε δημοσιογράφους στην Οτάβα δήλωσε ότι: «Σκοπεύουμε να αποκλείσουμε τη Huawei και τη ZTE από τα δίκτυα 5G μας».

Και τόνισε: «Οι πάροχοι που έχουν ήδη εγκατεστημένο αυτό τον εξοπλισμό θα κληθούν να σταματήσουν τη χρήση τους και να τον αφαιρέσουν βάσει των σχεδίων που ανακοινώνουμε».

Ο Σαμπάν πρόσθεσε ότι οι εταιρίες που θα κληθούν να αφαιρέσουν τον εξοπλισμό 5G τους έως τον Ιούνιο του 2024 δεν θα αποζημιωθούν. Οι εταιρίες που χρησιμοποιούν τον εξοπλισμό 4G τους πρέπει να προχωρήσουν στις αλλαγές αυτές έως τα τέλη του 2027.

Η απόφαση –εν πολλοίς αναμενόμενη—είχε καθυστερήσει εν μέσω διπλωματικών επαφών με την Κίνα. Οι υπόλοιπες χώρες του δικτύου Πέντε Μάτια –που περιλαμβάνει τον Καναδά, τις ΗΠΑ, τη Βρετανία, την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία—έχουν ήδη απαγορεύσει τον εξοπλισμό.

Τον Σεπτέμβριο του 2018, ο Καναδάς ανακοίνωσε αρχικά ότι θα επανεξετάσει τις πιθανές απειλές στην εθνική ασφάλεια σε ό,τι αφορά την υιοθέτηση του εξοπλισμού της Huawei.

Τότε τον Δεκέμβριο της ίδιας χρονιάς, η οικονομική διευθύντρια της Huawei Μενγκ Ουανγκζού συνελήφθη στον Καναδά κατόπιν αιτήματος των ΗΠΑ, οδηγώντας σε μια μακρά διαμάχη με την Κίνα που διευθετήθηκε τελικά τον περασμένο Σεπτέμβριο με την απελευθέρωση της Μενγκ. Ύστερα από τη σύλληψη της Μενγκ, δύο Καναδοί συνελήφθησαν στο Πεκίνο και κατηγορήθηκαν για κατασκοπία. Οι δύο άνδρες αφέθηκαν ελεύθεροι την ίδια ημέρα με τη Μενγκ.

Πλέον, οι διπλωματικές εντάσεις μεταξύ Κίνας και Καναδά έχουν αποκλιμακωθεί κάπως. Την Τετάρτη, η Κίνα ήρε τον τριετή περιορισμό για εισαγωγές ελαιοκράμβης από τον Καναδά, αντιστρέφοντας αυτό που θεωρήθηκε αντίποινα για τη σύλληψη της Μενγκ.

Η χθεσινή απόφαση ήρθε αφού οι εταιρίες τηλεπικοινωνιών στον Καναδά είχαν ήδη αποφασίσει να χρησιμοποιήσουν τον εξοπλισμό άλλων εταιριών.

Η Κίνα εξέφρασε την αντίθεσή της στην απόφαση. «Θα λάβουμε όλα τα αναγκαία μέτρα για να προστατεύσουμε τα νόμιμα συμφέροντα κινεζικών εταιριών», δήλωσε σήμερα σε δημοσιογράφους στο Πεκίνο ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γουάνγκ Γουενμπίν.

Εκπρόσωπος της κινεζικής πρεσβείας στον Καναδά δήλωσε ότι οι υποτιθέμενες ανησυχίες ασφάλειας είναι «πρόσχημα για πολιτική χειραγώγηση» και κατηγόρησε τον Καναδά ότι συνεργάζεται με τις ΗΠΑ για να καταπιέσει τις κινεζικές εταιρίες.

Ο Αλικάν Βελσί, αντιπρόεδρος εταιρικών υποθέσεων της Huawei στον Καναδά, δήλωσε σε συνέντευξή του στην Canadian Broadcasting Corp ότι η εταιρία περιμένει ακόμα να ακούσει «τι είδους απειλές στην εθνική ασφάλεια πιστεύουν ότι θέτει η Huawei».

Ο Βελσί δήλωσε ότι η Huawei έχει ακόμα 1.500 εργαζομένους στον Καναδά, κυρίως στον τομέα έρευνας και ανάπτυξης, και ότι πουλά προϊόντα όπως κινητά τηλέφωνα, κάτι που θα συνεχίσει να κάνει.