search

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Επιστροφή του 35,5% των μετοχών των ΕΛΠΕ από το ΤΑΙΠΕΔ στο Δημόσιο

Να γίνει νομοθετική ρύθμιση ζητά το Σωματείο Εργαζομένων στα Ελληνικά Πετρέλαια!

Επιστροφή του 35,5% των μετοχών των ΕΛΠΕ από το ΤΑΙΠΕΔ στο Δημόσιο

Να επιστρέψει τις μετοχές της στο ελληνικό δημόσιο η Helleniq Energy καθώς πλέον δεν συντρέχουν οι συνθήκες κρίσης που οδήγησαν στην μεταβίβαση των μετοχών στο ΤΑΙΠΕΔ, ζητά με παρέμβασή του το Πανελλήνιο Σωματείο Εργαζομένων των πρώην Ελληνικών Πετρελαίων. Το ΠΣΕΕΠ, εκτιμά ότι στην άποψη αυτή συνηγορούν και οι τελευταίες εξαγγελίες του πρωθυπουργού σχετικά με την ακύρωση της πώλησης του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης και την δρομολόγηση εξορύξεων πετρελαίου και φυσικού αερίου στο Ιόνιο και νότια της Κρήτης.

«Η επαναμεταβίβαση των μετοχών των ΕΛΠΕ από το ΤΑΙΠΕΔ στο Ελληνικό Δημόσιο αποτελεί πλέον επιτακτική και επείγουσα ανάγκη, εθνικής σημασίας και πρέπει άμεσα η Πολιτεία να προχωρήσει σε αυτή, με νομοθετική ρύθμιση» τονίζει το Σωματείο, το οποίο ανακοίνωσε χθες σε συνέντευξη τύπου ότι θα προχωρήσει σε όλες τις απαιτούμενες θεσμικές και νομικές ενέργειες για την υλοποίηση του στόχου.

Όπως τονίζουν, οι εξελίξεις των τελευταίων ετών, με αποκορύφωμα τη διεθνή ενεργειακή κρίση αλλά και την έντονη ανησυχία που  προξενείται  πλέον στην περιοχή μας από τον πόλεμο στην Ουκρανία και την επιθετική στάση της Τουρκίας, επιβεβαιώνουν τη σταθερή θέση του ΠΣΕΕΠ για τη διαφύλαξη του δημοσίου χαρακτήρα των Ελληνικών Πετρελαίων.

Κατά την περίοδο της κρίσης 2009 – 2019, κατά την οποία δοκιμάσθηκαν τόσο τα δημόσια οικονομικά όσο και πρωτίστως η ελληνική κοινωνία, οι μετοχές του Ελληνικού Δημοσίου στα ΕΛΠΕ (35,477% του κεφαλαίου τους) εντάχθηκαν και αυτές στο πλαίσιο των συμφωνιών για το διεθνή δανεισμό της Ελλάδας.

Μεταβιβάσθηκαν στο ΤΑΙΠΕΔ προκειμένου αυτό να προχωρήσει σε αξιοποίησή τους, που δεν είναι άλλη από την πώλησή τους. Ο τρόπος με τον οποίο ενήργησε το ΤΑΙΠΕΔ οδήγησε κατ’ επανάληψη το Σωματείο να αντιδράσει με όλα τα νόμιμα θεσμικά μέσα, για να διαφυλάξει τα συμφέροντα  των εργαζομένων στα ΕΛΠΕ αλλά και γενικότερα της ελληνικής κοινωνίας:

Το 2018 το ΤΑΙΠΕΔ προχώρησε σε προκήρυξη διαγωνιστικής διαδικασίας, για την πώληση του 50,1% του μετοχικού κεφαλαίου των ΕΛΠΕ, διαδικασία η οποία ήταν εξόχως προβληματική, αντίθετη προς το εθνικό και το δημόσιο συμφέρον και, εν τέλει, δεν προχώρησε μετά και από σημαντικές νομικές ενέργειες του Σωματείου μας.

Πιο πρόσφατα, το έτος 2021, υπήρξε νέα πρωτοβουλία από το ΤΑΙΠΕΔ, για την τροποποίηση του καταστατικού των ΕΛΠΕ σε σχέση και με τον εταιρικό τους μετασχηματισμό, στην οποία – στην αρχική της μορφή – περιλαμβανόταν πρόβλεψη για μη ορισμό μελών του Διοικητικού Συμβουλίου των ΕΛΠΕ (Ελληνικά Πετρέλαια Συμμετοχών Α.Ε. πλέον) από το Ελληνικό Δημόσιο.

Μετά από σημαντικές θεσμικές και νομικές ενέργειες του Σωματείου, υπήρξε αναδίπλωση από πλευράς ΤΑΙΠΕΔ, με την υποβολή εναλλακτικής πρότασης στη Γενική Συνέλευση των ΕΛΠΕ, ούτως ώστε να παραμείνει ο ορισμός μελών του Διοικητικού τους Συμβουλίου από το Ελληνικό Δημόσιο. Πράγματι, θα ήταν αδιανόητο και ιδιαιτέρως προβληματικό, το Δημόσιο να μην έχει καν εκπροσώπηση στη Διοίκηση των ΕΛΠΕ, όπως αρχικώς εισηγείτο το ΤΑΙΠΕΔ.

Διαβάστε ακόμη: