Κατά αυτόν τον τρόπο, δρομολογήθηκε η έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης «για την αντιμετώπιση τεχνικών ζητημάτων, τα οποία προέκυψαν κατά την έκδοση βεβαιώσεων αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών της επιστρεπτέας προκαταβολής που πραγματοποιήθηκε στις 02/11/2022».
Ένα βασικό πρόβλημα που επιλύει το Υπουργείο Οικονομικών, αφορά τον όρο για τη διατήρηση του προσωπικού για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, για τον οποίο χιλιάδες επιχειρήσεις κλήθηκαν να επιστρέψουν το ποσό εφάπαξ και εντόκως.
Το θέμα απασχόλησε το οικονομικό επιτελείο μέσα στο Σαββατοκύριακο και υπήρξε η σκέψη για διορθωτικές παρεμβάσεις, ειδικά ως προς τις επιχειρήσεις που παρουσίαζαν απλώς και μόνο οριακή μεταβολή στον μέσο όρο απασχόλησης.
Αυτό, εξάλλου, ανέφερε και η ΓΣΕΒΕΕ, ζητώντας άμεση λύση στο πρόβλημα: «Φαίνεται ότι η συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων αφορά τη ρήτρα απασχόλησης, όπου προκύπτει ότι οι προβλεπόμενοι όροι “παραβιάσθηκαν” οριακά.
Για παράδειγμα, ο μέσος όρος απασχόλησης μετά τον έλεγχο προέκυψε ότι ήταν 4.95 αντί για 5 ή ότι η πρόσληψη για να καλυφθεί η αποχώρηση έγινε με διαφορά μίας ή ολίγων ημερών από την καταληκτική ημερομηνία. Προσθέτως, υπάρχουν περιπτώσεις που αφορούν δικαιολογητικά που λείπουν ή δικαιολογητικά που έχουν λάθη».
Για την επίλυση αυτού του ζητήματος, στη νέα ΚΥΑ θα διευκρινίζεται ότι για το κριτήριο χορήγησης της ενίσχυσης της επιστρεπτέας προκαταβολής που αφορά στη διατήρηση του μέσου όρου του αριθμού των εργαζομένων, βάσει των στοιχείων του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ, πλέον θα λαμβάνεται υπόψη ότι έχει τηρηθεί η υποχρέωση διατήρησης του αριθμού των εργαζομένων, εφόσον η διαφορά του μέσου όρου εργαζομένων κατά τους μήνες υποχρέωσης διατήρησης διαφέρει κατά λιγότερο από μία μονάδα (έναντι του μηδενός που ίσχυε έως τώρα) σε σύγκριση με τον αρχικό αριθμό εργαζομένων που απασχολούσε η επιχείρηση.
Με αυτόν τον τρόπο, εάν, για παράδειγμα, μία επιχείρηση κατήγγειλε τη σύμβαση εργαζομένου έναν μήνα, αλλά προσέλαβε άλλο εργαζόμενο τον επόμενο, θα θεωρείται ότι πληροί το κριτήριο διατήρησης του αριθμού των εργαζομένων.
Αλλαγές στις προθεσμίες
Ακόμη, με την εν λόγω Κοινή Υπουργική Απόφαση θα προβλέπονται η παράταση αυστηρά έως τις 31/01/2023, της καταβολής των αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών της επιστρεπτέας προκαταβολής.
Παράλληλα, παρατείνεται έως τις 30/12/2022 η προθεσμία υποβολής δικαιολογητικών στην ηλεκτρονική πλατφόρμα «myBusinessSupport» της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων για όσες επιχειρήσεις – δικαιούχους δεν έχουν ακόμη υποβάλει πλήρως τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για τη λήψη ενισχύσεων μέσω της επιστρεπτέας προκαταβολής.
Για τις περιπτώσεις που βεβαιώθηκαν αχρεωστήτως καταβληθέντα ποσά βάσει των εκκαθαρίσεων που διενεργήθηκαν στις 02/11/2022, εάν παύσουν πλέον να ισχύουν οι λόγοι απόρριψης με την προσκόμιση των απαιτούμενων δικαιολογητικών, αυτά θα επαναβεβαιωθούν, με τους ίδιους όρους που ισχύουν για τους υπόλοιπους ωφελούμενους.
«Η κυβέρνηση και το Υπουργείο Οικονομικών αποδεικνύουν έμπρακτα τη στήριξη όλων όσων επλήγησαν από τις οικονομικές επιπτώσεις του κορωνοϊού, εξαντλώντας κάθε χρονικό και δημοσιονομικό περιθώριο μέσω του έκτακτου μέτρου των επτά κύκλων της επιστρεπτέας προκαταβολής», επεσήμανε η ανακοίνωση του Υπουργείου.
Διαβάστε ακόμη:
- Ποια εταιρεία έκανε τον διαγωνισμό – παρωδία για πρόσληψη 882 ατόμων στην ΑΑΔΕ;
- Ο ΣΥΡΙΖΑ, τα «κόκκινα» δάνεια, ο εξωδικαστικός, η ΑΑΔΕ και το ανύπαρκτο περιουσιολόγιο
- Κακοκαιρία Eva: Γιατί οι μετεωρολόγοι «έπεσαν έξω» στις προβλέψεις τους
- Τζορτζ Τσούνης: Τι θα κάνουν οι Ηνωμένες Πολιτείες αν η Τουρκία επιτεθεί στην Ελλάδα