Μέχρι την περασμένη Παρασκευή το βράδυ έπρεπε να υποβάλουν τα δικαιολογητικά, για την Επιστρεπτέα Προκαταβολή, που προβλέπει ο νόμος και αποτελούν από τους βασικούς όρους λήψης της κρατικής ενίσχυσης. Το Υπουργείο Οικονομικών είχε δώσει προθεσμία για την υποβολή τους έως και την Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2022.

Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα, όσοι «ξέχασαν» αυτή τη διορία, να κληθούν να επιστρέψουν στο κράτος το 100% των επιστρεπτέων προκαταβολών και μάλιστα η καταβολή του ποσού θα πρέπει να γίνει εφάπαξ και όχι σε δόσεις, ενώ δεν υπάρχει καμία πιθανότητα έκπτωσης. Επίσης, η επιστροφή ολόκληρου του ποσού θα συνοδεύεται και με τόκο, καθώς θα θεωρηθεί πως η επιχείρηση ή ο επαγγελματίας δεν τήρησε τους όρους χορήγησης της κρατικής ενίσχυσης.

ΤΕΚΑ: Έρχονται αναγκαστικά μέτρα είσπραξης για μη καταβολή εισφορών

Αντιμέτωποι με αναγκαστικά μέτρα είσπραξης θα βρεθούν με την έλευση της νέας χρονιάς οι εργοδότες που δεν θα καταβάλουν τις εισφορές επικουρικής ασφάλισης των περίπου 130.000 εγγεγραμμένων ασφαλισμένων στο Ταμείο Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης (ΤΕΚΑ) ταυτόχρονα με την υποβολή των Αναλυτικών Περιοδικών Δηλώσεων.

Από την 1η Ιανουαρίου 2023 και οι μισθωτοί που εντάχθηκαν στην αγορά εργασίας για πρώτη φορά από την Πρωτοχρονιά του 2022 θα μπορούν να παρακολουθούν ηλεκτρονικά την αποταμίευση των εισφορών τους στον ατομικό τους κουμπαρά. Την άνοιξη 2023 θα είναι διαθέσιμο και το mobile app myTEKA.

Διαβάστε ακόμη: