Επιστρέφει το θετικό momemtum στις ευρωπαϊκές αγορές, με τους επενδυτές να βάζουν στην άκρη προς το παρόν την ανησυχία για τις εξελίξεις στη Γαλλία, αναμένοντας μία σειρά αποφάσεων από τις κεντρικές τράπεζες.

Ο δείκτης DAX στη Γερμανία διαπραγματευόταν 0,6% υψηλότερα, ο CAC 40 στη Γαλλία σημείωσε άνοδο 0,6% και ο FTSE 100 στο Ηνωμένο Βασίλειο ενισχυόταν 0,5%.

Οι επενδυτές παρακολουθούν επίσης τα τελικά στοιχεία του δείκτη τιμών καταναλωτή Μαΐου για την ευρωζώνη, με το ετήσιο ποσοστό να αναμένεται να επιβεβαιωθεί στο 2,6%, αυξημένο από 2,4% τον προηγούμενο μήνα.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μείωσε τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης στις αρχές του μήνα, αλλά υπάρχει αβεβαιότητα σχετικά με το χρονικό πλαίσιο των μελλοντικών μειώσεων.

Οι κεντρικές τράπεζες στο επίκεντρο

Οι κεντρικές τράπεζες της Νορβηγίας, του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ελβετίας πρόκειται  να συνεδριάσουν αυτή την εβδομάδα, με τους αναλυτές να εκτιμούν ότι οι δύο πρώτες θα διατηρήσουν σταθερά τα επιτόκια και ότι η Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας θα προβεί σε νέα μείωση κατά 0,25%.

Ενώ η Τράπεζα της Αγγλίας δεν αναμένεται να αλλάξει τα βασικά της επιτόκια, το μοτίβο της ψηφοφορίας θα μελετηθεί για ενδείξεις μελλοντικής δράσης. Τον περασμένο μήνα επτά μέλη της Επιτροπής Νομισματικής Πολιτικής ψήφισαν υπέρ της διατήρησης των επιτοκίων, ενώ δύο ψήφισαν υπέρ της μείωσης.

Ανάκαμψη στην Ασία

Οι αγορές Ασίας-Ειρηνικού ανέκαμψαν, καθώς η Wall Street σημείωσε άνοδο τη Δευτέρα. Η Κεντρική Τράπεζα της Αυστραλίας διατήρησε νωρίτερα την Τρίτη τα επιτόκια σε υψηλό 12 ετών, στο 4,35%, όπως αναμενόταν. Εν τω μεταξύ, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του S&P 500 είναι σχεδόν αμετάβλητα, καθώς οι επενδυτές προετοιμάζονται για τα στοιχεία λιανικών πωλήσεων του Μαΐου.

Διαβάστε ακόμη