Ένα πανύψηλο δέντρο που στέκεται εδώ και αρκετές εκατοντάδες χρόνια στην πρωτεύουσα της Σιέρα Λεόνε, Freetown, καταρρίφθηκε από μια σφοδρή καταιγίδα.

Στις 24 Μαΐου 2023 μια ισχυρή καταιγίδα βροχόπτωσης έσπασε το Cotton Tree στον κορμό. Ο πρόεδρος Julius Maada Bio είπε ότι το δέντρο έπεσε μετά από μια νεροποντή το βράδυ της Τετάρτης. Το χαρακτήρισε ως «μεγάλη απώλεια για το έθνος». Είπε ότι το δέντρο ήταν σύμβολο ελευθερίας για τους πρώτους αποίκους. Εμφανίζεται επίσης στα τραπεζογραμμάτια της Σιέρα Λεόνε. Αλλά ορισμένοι Χριστιανοί χαιρέτησαν τον χαμό του, λέγοντας ότι χρησιμοποιήθηκε για μαγεία.

Μια ισχυρή καταιγίδα πριν από μια εβδομάδα προκάλεσε πτώση ενός από τα κλαδιά του δέντρου, αλλά θεωρήθηκε ότι θα επιζούσε. Ωστόσο, σε μια άλλη καταιγίδα την Τετάρτη, ολόκληρο το δέντρο έπεσε, αφήνοντας μόνο ένα μέρος του κορμού όρθιο. Ως αποτέλεσμα, ο ορίζοντας της πόλης έχει αλλάξει δραματικά – θα έλεγαν ορισμένοι, για πάντα.

Το δέντρο ύψους 70 μέτρων (230 πόδια) λέγεται ότι είναι το γηραιότερο του είδους του στη χώρα – μια κυβερνητική δήλωση υπολόγιζε ότι είναι 400 ετών.

Μόλις 300 μέτρα μακριά βρίσκονται τα Σκαλοπάτια της Ελευθερίας, στα οποία σκαρφάλωσαν νεοαφιχθέντες απελευθερωμένοι σκλάβοι που προσευχήθηκαν στο δέντρο πριν κάνουν τη Freetown το σπίτι τους.

Καθώς η πόλη μεγάλωνε με τα χρόνια, επεκτάθηκε γύρω από το αιωνόβιο δέντρο στην καρδιά της. Ο Πρόεδρος Julius Maada Bio και άλλοι αξιωματούχοι αναμένεται να επισκεφθούν την τοποθεσία για να αποφασίσουν τι θα κάνουν.

Το Cotton Tree

Το Cotton Tree ήταν ένα Ceiba pentandra, επίσης γνωστό κοινώς ως δέντρο καπόκ, ένα ιστορικό σύμβολο της Freetown, της πρωτεύουσας της Σιέρα Λεόνε. Το Cotton Tree απέκτησε σημασία το 1792 όταν μια ομάδα πρώην σκλάβων Αφροαμερικανών, που είχαν κερδίσει την ελευθερία τους πολεμώντας για τους Βρετανούς κατά τη διάρκεια του Αμερικανικού Πολέμου της Ανεξαρτησίας, εγκαταστάθηκαν στην τοποθεσία του σύγχρονου Freetown.

Αυτοί οι πρώην Μαύροι πιστοί στρατιώτες, γνωστοί και ως Μαύροι Νόβα Σκωτιανοί (επειδή ήρθαν από τη Νέα Σκωτία αφού έφυγαν από τις Ηνωμένες Πολιτείες), εγκαταστάθηκαν στη Σιέρα Λεόνε και ίδρυσαν τη Freetown στις 11 Μαρτίου 1792.

Οι απόγονοι των εποίκων της Νέας Σκωτίας αποτελούν μέρος της κρεολικής εθνότητας της Σιέρα Λεόνε σήμερα.

 

Διαβάστε περισσότερα