Ρευστότητα που εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τα 203 εκατ. ευρώ αναμένεται να έχει διαθέσιμη ο όμιλος Ελλάκτωρ, προκειμένου να υλοποιήσει το επενδυτικό του πρόγραμμα, ιδίως στον τομέα του real estate, όπου δρομολογούνται επενδύσεις που θα προσεγγίσουν τα 400 εκατ. ευρώ.

Με βάση σχετική παρουσίαση του ομίλου Ελλάκτωρ, στο πλαίσιο του roadshow ελληνικών εταιρειών που πραγματοποιείται στο επενδυτικό συνέδριο της Morgan Stanley στο Λονδίνο, από την πώληση της Ακτωρ ο όμιλος Ελλάκτωρ θα εισπράξει συνολικά 110 εκατ. ευρώ, ενώ από τη μεταβίβαση του εμπορικού πάρκου Smart Park, ύψους 110 εκατ. ευρώ, η REDS αναμένεται να λάβει καθαρά έσοδα 93 εκατ. ευρώ.

Στο πλαίσιο αυτό, η θυγατρική του ομίλου Ελλάκτωρ αναμένεται να εστιάσει στην ανάπτυξη του Cambas Project στην Κάντζα και του ακινήτου στις Γούρνες Ηρακλείου Κρήτης.

Σύμφωνα με την παρουσίαση του ομίλου, το έργο στην Παλλήνη θα απαιτήσει κεφάλαια 170 εκατ. ευρώ, ενώ εκείνο στην Κρήτη επιπλέον 150 εκατ. ευρώ, με τη REDS να προσδοκά ετήσια απόδοση κεφαλαίων άνω του 15%. Οσον αφορά τη δομή της χρηματοδότησης των εν λόγω επενδύσεων, το 50% θα προέλθει από δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης, το 30% από τραπεζικό δανεισμό και το υπόλοιπο 20% από ίδια κεφάλαια της εισηγμένης.

Στο έργο του Cambas σχεδιάζεται μια ανάπτυξη 88.900 τ.μ. σε έκταση συνολικής επιφανείας 315 στρεμμάτων. Το έργο περιλαμβάνει την κατασκευή 50.000 τ.μ. πράσινων κτιρίων γραφείων, 25.000 τ.μ. χώρων πολιτισμού και 16.500 τ.μ. εμπορικών χώρων και καταστημάτων εστίασης.

Αντίστοιχα, στην έκταση των 346 στρεμμάτων στις Γούρνες Ηρακλείου προωθείται η ανάπτυξη συγκροτήματος μεικτής χρήσης, επιφανείας 59.000 τ.μ. Στόχος είναι η δημιουργία ενός σύνθετου τουριστικού καταλύματος, που θα περιλαμβάνει καζίνο, εμπορικά κέντρα, μαρίνα κι ένα συνεδριακό και εκθεσιακό κέντρο.

Παράλληλα, εξετάζεται η βέλτιστη αξιοποίηση οικοπέδων, συνολικής επιφανείας 100 στρεμμάτων, που έχει η REDS πέριξ του Smart Park.

Ωστόσο, η ανάπτυξη αυτή φαίνεται πως δεν αποτελεί προτεραιότητα επί του παρόντος.

Οσον αφορά την ανάπλαση της μαρίνας Αλίμου, έργο που «τρέχει» η REDS για λογαριασμό της μητρικής, αναμένεται η εξασφάλιση των απαιτούμενων αδειών, κάτι που εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί τους πρώτους μήνες του 2024.

Η συνολική επένδυση αναμένεται να ξεπεράσει τα 80 εκατ. ευρώ, λόγω της αύξησης του κατασκευαστικού κόστους από τότε που ολοκληρώθηκε ο σχετικός διαγωνισμός. Υπενθυμίζεται ότι μέχρι σήμερα η Ελλάκτωρ έχει καταβάλει 11,3 εκατ. ευρώ από τα συνολικά 50 εκατ. ευρώ που είχε προσφέρει στο πλαίσιο του σχετικού διαγωνισμού.

Το έργο προβλέπει την ανάπλαση της χερσαίας ζώνης της μαρίνας, επιφανείας 210 στρεμμάτων, με επίκεντρο την ανάπτυξη μιας ξενοδοχειακής μονάδας, όπως επίσης και μιας ζώνης από καταστήματα κι εστιατόρια.

Κατά το φετινό εννιάμηνο τα λειτουργικά κέρδη του ομίλου Ελλάκτωρ ανήλθαν σε 147 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση κατά 27% σε ετήσια βάση, ενώ το περιθώριο λειτουργικής κερδοφορίας ανήλθε σε 52%.

Παράλληλα, τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους ανήλθαν σε 54,2 εκατ. ευρώ, έναντι ζημιών 6,1 εκατ. ευρώ.

Διαβάστε ακόμη: