Επαγγελματικό χαρακτήρα αποκτά πλέον ένα σημαντικό ποσοστό της δραστηριοποίησης στον τομέα των καταλυμάτων βραχυχρόνιας μίσθωσης.

Σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας ερευνών AirDNA, η οποία αναλύει τα δεδομένα από τις πλατφόρμες του Airbnb και του Vrbo, σήμερα, το μερίδιο των μεμονωμένων ιδιοκτητών στην Αθήνα δεν ξεπερνά το 30% του συνόλου των ενεργών αγγελιών, έναντι 42% που ήταν το 2019, πριν το ξέσπασμα της πανδημίας. Σε πανελλαδικό επίπεδο, το αντίστοιχο ποσοστό διαμορφώνεται σε 40%, από 46% που ήταν το 2019.

Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι έξι στα 10 καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης αποτελούν πλέον αντικείμενο επαγγελματικής διαχείρισης. Ο υψηλός ανταγωνισμός, η ανάγκη για συνεχείς επενδύσεις στα ακίνητα, ώστε να ξεχωρίζουν μεταξύ των υπολοίπων, η αξιοποίηση σύγχρονων εργαλείων προώθησης και εν γένει η επαγγελματική διαχείριση, θεωρούνται πλέον βασικά συστατικά για την επιτυχή αξιοποίηση ενός ακινήτου μέσω των ψηφιακών πλατφορμών βραχυχρόνιας μίσθωσης.

Η τάση αυτή έχει αρχίσει να γίνεται ακόμα πιο εμφανής μετά την πανδημία. Το ξέσπασμα του κορωνοϊού οδήγησε πολλούς μεμονωμένους ιδιοκτήτες εκτός της αγοράς. Οι άνθρωποι αυτοί στράφηκαν στην αξιοποίηση των ακινήτων τους μέσω συμβατικών μισθώσεων μεγάλης διάρκειας. Η επιλογή τους κατέστη ευκολότερη λόγω και της σημαντικής αύξησης των ενοικίων κατά 40-50% από το 2018 μέχρι σήμερα, με αποτέλεσμα η λύση αυτή να είναι πολύ πιο επικερδής, σε σχέση με την βραχυχρόνια μίσθωση, ιδίως αν το ακίνητο δεν βρίσκεται σε κάποια από τις περιοχές υψηλής ζήτησης από ξένους επισκέπτες, δηλαδή πέριξ των τουριστικών αξιοθέατων στο κέντρο της Αθήνας, ή στα νότια προάστια.

Ακόμα όμως κι αν τα έσοδα είναι παραπλήσια (μεταξύ βραχυχρόνιας και μακροχρόνιας μίσθωσης) και πάλι η μακροχρόνια μίσθωση είναι σαφώς πιο αποδοτική. Καταρχάς, στην περίπτωση της μακροχρόνιας μίσθωσης, ο ιδιοκτήτης δεν επωμίζεται σημαντικά έξοδα, όπως π.χ. οι λογαριασμοί ΔΕΚΟ (τηλεφωνία-Internet, ηλεκτρικό ρεύμα και ύδρευση), αλλά και κοινόχρηστα, κάτι που δεν ισχύει στην βραχυχρόνια μίσθωση. Επιπλέον, στη βραχυχρόνια μίσθωση απαιτείται πλέον η αφιέρωση σημαντικού προσωπικού χρόνου από τον ιδιοκτήτη, προκειμένου να αποδώσει ένα ακίνητο. Επειδή αυτό δεν είναι πάντα εύκολο, αρκετοί ιδιοκτήτες προτιμούν τελικά την λύση της ανάθεσης της διαχείρισης του ακινήτου σε κάποιον επαγγελματία. Αυτός θα αναλάβει όλες της σχετικές υπηρεσίες (φωτογράφιση, προώθηση, καθαρισμός, υποδοχή επισκεπτών κτλ.) και αφού κρατήσει την σχετική προμήθεια (περίπου 15%-20% των εσόδων), θα πληρώσει την διαφορά στον ιδιοκτήτη.

Με βάση τα στοιχεία της AirDNA, από το 2019 μέχρι σήμερα, την μεγαλύτερη αύξηση σημειώνουν οι αγγελίες (από έναν διαχειριστή/ιδιοκτήτη) 6-20 καταλυμάτων. Το μερίδιο της εν λόγω κατηγορίας, έχει σήμερα αυξηθεί σε 22% στην Αθήνα, από 15% το 2019 και σε 15% πανελλαδικά από 11%. Ωστόσο, σε δημοφιλείς παραθεριστικούς προορισμούς, όπως για παράδειγμα η Μύκονος, η αύξηση είναι ακόμα μεγαλύτερη καθώς, το αντίστοιχο μερίδιο διαμορφώνεται σήμερα στο 25% του συνόλου των καταχωρήσεων, έναντι 17% που ήταν το 2019.

Παράλληλα, μια σημαντική εξέλιξη, αφορά την μεγαλύτερη διείσδυση των εταιρειών επαγγελματικής διαχείρισης ακινήτων, ιδίως στην Αθήνα. Εταιρείες, που διαχειρίζονται πάνω από 21 ακίνητα, αποτελούν το σήμερα το 21% των καταχωρήσεων, έναντι 16% το 2019. Κάποιες εξ αυτών, διαχειρίζονται και ιδιόκτητα ακίνητα, αλλά και ακίνητα τρίτων ιδιοκτητών, ενώ άλλες εταιρείες του κλάδου, εστιάζουν στην αποκλειστική διαχείριση ακινήτων τρίτων.

Σε έτερη ανάλυση, η εταιρεία Transparent, στρατηγικός συνεργάτης του STAMA Greece (Σύνδεσμος Εταιρειών Βραχυχρόνιας Μίσθωσης Ακινήτων), είχε αναφέρει ότι η αγορά της Αθήνας έχει καταγράψει την δεύτερη μεγαλύτερη αύξηση, σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, αναφορικά με το ποσοστό των επαγγελματιών που λειτουργούν σε αυτή. Συγκεκριμένα, η αύξηση στην Αθήνα διαμορφώνεται σε 22%, έναντι αύξησης 35% στο Παρίσι, ενώ ακολουθεί η αγορά του Μιλάνου με αύξηση κατά 17% και εκείνη των Καννών με 15%.

Διαβάστε περισσότερα