Μια εντυπωσιακή ανακάλυψη από τον μυστηριώδη κόσμο των μαύρων τρυπών που μπορεί να προσφέρει νέα στοιχεία για την ύπαρξη και τους μηχανισμούς τους δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Monthly Notices of the Royal Astronomical Society».
Ομάδα αστρονόμων με επικεφαλής επιστήμονες από το βρετανικό Πανεπιστήμιο Ντάραμ εντόπισε μια από τις μεγαλύτερες μαύρες τρύπες που γνωρίζουμε στο Σύμπαν η οποία έχει μάζα πάνω από 30 δισεκατομμύρια φορές από τη μάζα του Ήλιου.
Οι ερευνητές έκαναν την ανακάλυψη χρησιμοποιώντας το φαινόμενο του βαρυτικού φακού, όπου το βαρυτικό πεδίο ενός γαλαξία στο προσκήνιο κάμπτει το φως από ένα πιο μακρινό αντικείμενο και το μεγεθύνει.
Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν επίσης προσομοιώσεις που έγιναν στον υπερυπολογιστή που υπάρχει στο Πανεπιστήμιο Ντάραμ καθώς και εικόνες εξαιρετικά υψηλής ανάλυσης από το τηλεσκόπιο Hubble της NASA για να εξετάσουν προσεκτικά πώς κάμπτεται το φως από μια μαύρη τρύπα μέσα σε ένα γαλαξία εκατοντάδες εκατομμύρια έτη φωτός μακριά από τη Γη.
Οι αστρονόμοι εντόπισαν μια υπερμεγέθη μαύρη τρύπα, την πρώτη που βρέθηκε χρησιμοποιώντας αυτή την τεχνική.
«Αυτή η μαύρη τρύπα, που είναι περίπου 30 δισεκατομμύρια φορές η μάζα του Ήλιου μας, είναι μία από τις μεγαλύτερες που έχουν εντοπιστεί ποτέ και στο ανώτατο όριο του πόσο μεγάλες πιστεύουμε ότι μπορούν να γίνουν θεωρητικά οι μαύρες τρύπες.
Επομένως είναι μια εξαιρετικά συναρπαστική ανακάλυψη» δηλώνει ο Τζέιμς Ναϊτινγκέιλ, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας.
Ο ίδιος προσθέτει ότι ο βαρυτικός φακός «καθιστά δυνατή τη μελέτη των ανενεργών μαύρων τρυπών, κάτι που τώρα δεν είναι δυνατόν σε μακρινούς γαλαξίες. Αυτή η προσέγγιση θα μπορούσε να μας επιτρέψει να εντοπίσουμε πολλές περισσότερες μαύρες τρύπες πέρα από το τοπικό μας σύμπαν και να αποκαλύψουμε πώς εξελίχθηκαν πιο πίσω στον κοσμικό χρόνο».