Οι αστρονόμοι χρησιμοποίησαν το εμβληματικό διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble της NASA για να καταγράψουν λεπτομερείς παρατηρήσεις των τελευταίων στιγμών ενός άστρου πριν αυτό σχιστεί από μια μαύρη τρύπα.

Η βίαιη συνάντηση, γνωστή και ως «γεγονός παλιρροϊκής διαταραχής» (tidal disruption event), τόσο τραβάει υλικό από το αστέρι όσο και εκτοξεύει ακτινοβολία προς το σύμπαν.

Κατά τη διαδικασία, σχηματίζεται ένα τεράστιο νέφος αερίου σε σχήμα ντόνατ.

Σύμφωνα με μια ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης της NASA, οι αστρονόμοι χρησιμοποίησαν το Hubble για να επικεντρωθούν στην τεράστια βαρυτική επίδραση στο ετοιμοθάνατο αστέρι. Οι νέες αναγνώσεις του Hubble περιγράφουν λεπτομερώς το δραματικό γεγονός της μαύρης τρύπας.

Το αστέρι που καταβροχθίζεται στις παρατηρήσεις της NASA ονομάζεται AT2022dsb.

Ενώ η διαστημική υπηρεσία δεν μπόρεσε να απεικονίσει το ίδιο το αστέρι με μεγάλη λεπτομέρεια – στα 300 εκατομμύρια έτη φωτός μακριά – οι μετρήσεις του Hubble παρείχαν πληθώρα δεδομένων με τη μορφή μετρήσεων φασματοσκοπίας στο υπεριώδες φως.

Η NASA εξηγεί στην ανάρτησή της ότι τα γεγονότα παλιρροϊκής διαταραχής είναι αρκετά σπάνια, καθώς η παγκόσμια αστρονομική κοινότητα έχει εντοπίσει περίπου 100 από αυτά συνολικά.

Οι εκτιμήσεις δείχνουν ότι οποιοσδήποτε γαλαξίας με μια ήρεμη υπερμεγέθη μαύρη τρύπα στο κέντρο του θα τον δει να καταπιεί ένα αστέρι περίπου μία φορά κάθε 100.000 χρόνια.

“Υπάρχουν ακόμη πολύ λίγα παλιρροϊκά γεγονότα που παρατηρούνται στο υπεριώδες φως, δεδομένου του χρόνου παρατήρησης”, δήλωσε η Emily Engelthaler του Κέντρου Αστροφυσικής, Harvard & Smithsonian (CfA) στο Κέιμπριτζ της Μασαχουσέτης.

Μια μαύρη τρύπα καταβρόχθισε αστέρι και δημιούργησε "ντόνατ" μεγέθους ίσου του ηλιακού συστήματος

“Αυτό είναι πραγματικά ατυχές γιατί υπάρχουν πολλές πληροφορίες που μπορείτε να λάβετε από τα υπεριώδη φάσματα. Είμαστε ενθουσιασμένοι γιατί μπορούμε να λάβουμε αυτές τις λεπτομέρειες για το τι κάνουν τα συντρίμμια.

Το παλιρροϊκό γεγονός μπορεί να μας πει πολλά για μια μαύρη τρύπα. ” Οι μετρήσεις φωτός του Hubble είναι ενδεικτικές μιας πολύ φωτεινής περιοχής αερίου σε σχήμα ντόνατ που κάποτε ήταν το αστέρι.

Όταν η μαύρη τρύπα τεμάχισε το αστέρι, άφησε πίσω του αυτή την «υπογραφή», η οποία είναι γνωστή ως torus. Αυτός ο τεράστιος τόρος στροβιλίζεται γύρω από τη μαύρη τρύπα και έχει περίπου το μέγεθος του ηλιακού μας συστήματος, σύμφωνα με τη NASA.

Διαβάστε ακόμη: