search

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ενεργειακή κρίση: Μετωπική σύγκρουση των δυο συμμαχιών για το πλαφόν

Αδιέξοδό στο συμβούλιο υπουργών ενέργειας - Νέο συμβούλιο υπουργών στις 13 Δεκέμβριου.

221124161542_diamaxi kontra

Ορατότης μηδέν όπως ήταν ο τίτλος μίας παλιάς ελληνικής ταινίας και αυτό ισχύει απόλυτα για τις αποφάσεις στο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας της ΕΕ, αποφάσεις που τελικά …δεν ελήφθησαν!

Όλα παραπέμπονται πλέον στις 13 Δεκεμβρίου οπότε και θα γίνει το νέο έκτακτο Συμβούλιο Ενέργειας.

Το μέτωπο του πλαφόν των κρατών-μελών του πλαφόν που θεωρούν ότι η πρόταση για το πλαφόν στα 275 ευρώ / MWh κινείται σε λάθος κατεύθυνση και θα οδηγήσει ακόμη και σε αυξήσεις τιμών, επέκρινε δριμύτατα την Κομισιόν για την εισήγηση.

Ευθυγραμμισμένη με το μέτωπο και η Ελλάδα, που χαρακτηρίζει παράλογη την πρόταση, και που μαζί με ένα μπλοκ 15 χωρών, μεταξύ των οποίων Ιταλία, Ισπανία, Βέλγιο, Πολωνία, Γαλλία, Ρουμανία, Βουλγαρία, Λετονία και Λιθουανία, ζήτησαν ήδη το ανώτατο όριο να ορισθεί μεταξύ 150-200 ευρώ, ως η μόνη εφικτή διέξοδος για να μειωθούν οι τιμές.

Αντίθετοι με αυτούς είναι Γερμανία, Ολλανδία, Σουηδία και Φινλανδία, που ανέκαθεν διαφωνούσαν με την ιδέα, θεωρώντας την ικανή να διώξει τους προμηθευτές LNG εκτός Ευρώπης.

Οι υπουργοί της ομάδας των «4», μεταξύ των οποίων και ο Κ.Σκρέκας (Ελλάδα, Ιταλία, Βέλγιο, Πολωνία) και εν συνεχεία των «15», είχαν πριν τις αποφάσεις συνάντηση, προκειμένου να καταλήξουν σε μια κοινή θέση.

«Η πρόταση για 275 ευρώ/ MWh, σίγουρα θα οδηγήσει ακόμη και σε αυξήσεις τιμών, αν τυχόν υιοθετηθεί.

Αν η ΕΕ δώσει μήνυμα ότι μπορεί να πληρώνει φυσικό αέριο σε τέτοιες τιμές, στην πραγματικότητα δεν είναι σε θέση να το κάνει και η κατάσταση θα εκτραπεί» ήταν η θέση των υπουργών της Ομάδας-15.

Στο μεταξύ η αγορά παραγώγων του ολλανδικού κόμβου αντέδρασε με άνοδο. Η αιτία ότι προεξοφλεί ναυάγιο στο θέμα του πλαφόν.

Η χθεσινή τιμή του συμβολαίου του φυσικού αερίου για τον Δεκέμβριο έφτασε ακόμη και τα 133 ευρώ στον «αμαρτωλό κόμβο» TTF, για να κλείσει τελικά στα 129 ευρώ.

Δεν είναι τυχαίο ότι προ μηνών και μόνο η διαρροή πως η ΕΕ εξετάζει πλαφόν στο LNG, είχε μειώσει τις τιμές. Αλλά η ίδια η δημοσιοποίηση προ ημερών, του μηχανισμού διόρθωσης (correction mechanism), και οι αντιδράσεις που αυτή προκάλεσε, τις αύξησε και πάλι, καθώς εγείρονται πάρα πολλές αμφιβολίες για την αποτελεσματικότητα και την εφαρμογή του.

H προεδρία της Κομισιόν ήταν αυτή που πρότεινε το νέο συμβούλιο στις 13 Δεκεμβρίου, όταν ενημερώθηκε για το αποτέλεσμα της συντονιστικής συνάντησης των «15» που συγκάλεσε η Ελλάδα.

Στο συμβούλιο Ενέργειας που τελικά δεν έλαβε αποφάσεις, συζητήθηκαν πέραν της πρότασης της Κομισιόν για το πλαφόν στο αέριο, δύο ακόμα θέματα που αφορούν σε κανονισμούς:

Πρώτον, αυτό που αφορά τις κοινές αγορές φυσικού αερίου και τα μέτρα αλληλεγγύης σε περιπτώσεις κρίσεων εφοδιασμού.

Δεύτερον, την επιτάχυνση της αδειοδότησης για την εγκατάσταση υποδομών ΑΠΕ.

Οι 15 χώρες ήθελαν να εγκριθούν μαζί και οι 3 κανονισμοί σε ένα επόμενο έκτακτο συμβούλιο στις 11 ή στις 13 Δεκεμβρίου και όχι στο τακτικό συμβούλιο που είναι προγραμματισμένο για τις 19 Δεκεμβρίου.

Συμβιβαστικά η τσεχική προεδρία πρότεινε να υιοθετούν και οι τρεις κανονισμοί στις 13 Δεκεμβρίου σε ένα έκτακτο συμβούλιο, χωρίς να υπάρξει πολιτική συμφωνία σήμερα επί των δύο άλλων κανονισμών.

Τελικά όλοι συμφωνούσαν να απαιτήσουν την ταυτόχρονη υιοθέτηση των τριών κανονισμών σε έκτακτο συμβούλιο στις 13/12 χωρίς να υπάρξει πολιτική συμφωνία επί των δύο πρώτων, αλλά να παγώσουν τα κείμενα ως έχουν, καθώς θεωρούνται κατά βάση ικανοποιητικά έως ότου καταλήξουν οι συνομιλίες επί του κανονισμού για το πλαφόν μας λέει έμπειρος Έλληνας των Βρυξελλών.

Tι προβλέπει η ενεργειακή συμφωνία που επιτεύχθηκε στις Βρυξέλλες
Η δομή της πρότασης της Κομισιόν

Η διάρθρωση της πρότασης της Κομισιόν για πλαφόν στο αέριο αναφέρεται στον τρόπο με τον οποίο θα αποφευχθεί μια νέα ανισορροπία στην αγορά, όπως εκείνη του περασμένου καλοκαιριού, όταν οι τιμές είχαν φτάσει σε ιστορικά υψηλά και οι αποκλίσεις ανάμεσα στον ολλανδικό δείκτη TTF και τις τιμές του LNG είχαν εκτιναχθεί σε αστρονομικά επίπεδα.

Η πρόταση δεν αποσκοπεί στην μείωση της τιμής του, αυτή επιτυγχάνεται μόνο με περιορισμό της κατανάλωσης.

Η μόνιμη αναφορά των κοινοτικών στον Αύγουστο δεν είναι τυχαία, όπως φαίνεται και από τα συνοδευτικά έγγραφα που συνοδεύουν τις ανακοινώσεις της Επιτρόπου Σίμσον.

Η πρόταση παίρνει ως βάση αναφοράς την τιμή παραγώγων του one month ahead στο ολλανδικό χρηματιστήριο και τη συγκρίνει, με τη τιμή LNG του δείκτη S&P Global του Platts.

Για να δουλέψει ο μηχανισμός θα πρέπει τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης στον TTF της Ολλανδίας, στην αγορά αναφοράς του φυσικού αερίου, να υπερβαίνουν τα 275 ευρώ η μεγαβατώρα για δύο εβδομάδες και ταυτόχρονα το χάσμα μεταξύ των τιμών TTF και υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) να είναι μεγαλύτερο από 58 ευρώ για 10 ημέρες διαπραγμάτευσης.

Όσο για τη τιμή αναφοράς του LNG, θα προκύπτει από τον ημερήσιο μέσο όρο ενός καλαθιού τιμών.

Αυτό θα αποτελείται από την Daily Spot Mediterranean Market, την Daily Spot Northwest Europe Market και την ημερήσια εκτίμηση της τιμής που θα εκπονηθεί από τον Οργανισμό Συνεργασίας των Ρυθμιστικών Αρχών Ενέργειας (ACER), όπως έχει προταθεί να γίνει από τη Κομισιόν.

Διαβάστε ακόμη: