Οι αμερικανικές μετοχές σημείωσαν άνοδο την Παρασκευή μετά την έκθεση για τις θέσεις εργασίας του Νοεμβρίου και τα στοιχεία της έρευνας καταναλωτών του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν σηματοδότησε μια ανθεκτική οικονομία και μείωση του πληθωρισμού, τροφοδοτώντας τη λεγόμενη αφήγηση για soft landing που η Federal Reserve — και πολλοί επενδυτές — ήλπιζαν.

Ο βιομηχανικός μέσος όρος Dow Jones ενισχύθηκε 120 μονάδες, ή 0,3%. Ο S&P 500 προσέθεσε 0,3%, νωρίτερα φτάνοντας στο υψηλό της συνεδρίασης των 4.606,31 που το έθεσε εντός μιας μονάδας από το ανώτατο όριο του 2023. O Nasdaq Composite σημείωσε άνοδο 0,4%.

Η έκθεση μισθοδοσίας μη γεωργικών υπηρεσιών του Νοεμβρίου έδειξε μια απροσδόκητη πτώση του ποσοστού ανεργίας, με την απόδοση του 10ετούς Υπουργείου Οικονομικών
άνοδο κατά 10 μονάδες βάσης στο 4,23%. (Μία μονάδα βάσης ισούται με 0,01%).

Το ποσοστό ανεργίας μειώθηκε στο 3,7% τον Νοέμβριο από 3,9% τον προηγούμενο μήνα. Αναμενόταν να παραμείνει το ίδιο.

Η οικονομία πρόσθεσε 199.000 θέσεις εργασίας, ελαφρώς μπροστά από την εκτίμηση των 190.000 από τον Dow Jones και πολύ μπροστά από τις 150.000 θέσεις εργασίας που προστέθηκαν τον Οκτώβριο.

Τα στοιχεία αρχικά προκάλεσαν ανησυχίες ότι η οικονομία ήταν πολύ ζεστή για να κρυώσει αρκετά ο πληθωρισμός ώστε η Fed να αρχίσει να αποσύρεται από την πολιτική της για τα υψηλά επιτόκια. Ορισμένοι έμποροι αναμένουν ότι η Fed θα αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια ήδη από τον Μάρτιο.

Από την άλλη πλευρά, η μηνιαία έκθεση για τις θέσεις εργασίας θα μπορούσε επίσης να υποστηρίξει την ιδέα ότι η Fed καθοδηγεί την οικονομία των ΗΠΑ προς μια ήπια προσγείωση – μια σταθερή οικονομική ανάκαμψη εν μέσω πτώσης του πληθωρισμού.

Οι μέσες ωριαίες αποδοχές, που θεωρούνται ως κύριος δείκτης του πληθωρισμού, αυξήθηκαν περίπου όπως αναμενόταν τον Νοέμβριο, καθώς η οικονομία πρόσθεσε περισσότερες θέσεις εργασίας από τον προηγούμενο μήνα.

Εν τω μεταξύ, μια έρευνα του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν που παρακολουθήθηκε προσεκτικά έδειξε ότι οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό υποχώρησαν και το καταναλωτικό κλίμα εκτινάχθηκε τον Δεκέμβριο στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο.

Διαβάστε ακόμη: