Η Emirates, η μεγαλύτερη διεθνής αεροπορική εταιρεία, προχώρησε σε συμφωνία με τη Shell Aviation με στόχο την προμήθεια περισσότερων από 300.000 γαλονιών μίγματος Βιώσιμου Αεροπορικού Καυσίμου (SAF) για χρήση στον διεθνή κόμβο της αεροπορικής εταιρείας στο Ντουμπάι (DXB). Βάσει της συμφωνίας, η πρώτη παράδοση SAF αναμένεται πριν από το τέλος του έτους και θα είναι η πρώτη φορά που η προμήθεια του SAF θα πραγματοποιηθεί μέσω του συστήματος τροφοδοσίας του αεροδρομίου στο Ντουμπάι.

Η συγκεκριμένη συμφωνία αποτελεί μέλος της ευρύτερης περιβαλλοντικής στρατηγικής της Emirates, η οποία επικεντρώνεται σε τρεις τομείς -τη μείωση των εκπομπών ρύπων, την υπεύθυνη κατανάλωση, καθώς και τη διατήρηση της άγριας πανίδας και των βιοτόπων.

Βάσει των συμβατικών υποχρεώσεων, η Emirates θα παρακολουθεί την παράδοση και τη χρήση του SAF μέσω της πλατφόρμας Avelia, η οποία αποτελεί μία από τις πρώτες τεχνολογίες blockchain για προϊόντα SAF παγκοσμίως. Η Avelia έχει δημιουργηθεί από τη Shell Aviation και την Accenture με την υποστήριξη της Energy Web και της American Express Global Business Travel. Μέσω αυτής, η Emirates θα προχωρά στην απόκτηση SAF και τις σχετικές περιβαλλοντικές ιδιότητες με στόχο τη μείωση του αποτυπώματος άνθρακα, ενώ οι περιβαλλοντικές ιδιότητες  που σχετίζονται με το ίδιο το SAF θα αγοραστούν από τη Shell Corporate Travel με στόχο τη συμβολή στη μείωση του αποτυπώματος άνθρακα των επαγγελματικών ταξιδιών. Με τη χρήση της Avelia, η συμφωνία αποδεικνύει πώς οι λύσεις των συστημάτων book and claim μπορούν να επιτρέψουν στους αερομεταφορείς και τις εταιρείες να μοιράζονται τα περιβαλλοντικά οφέλη του SAF.

Ο Sir Tim Clark, Πρόεδρος της Emirates Airline, δήλωσε: «Είμαστε περήφανοι που συνεργαζόμαστε με τη Shell με στόχο την προμήθεια SAF στην Emirates στο Ντουμπάι για πρώτη φορά και την αξιοποίηση της πλατφόρμας Avelia, η οποία παρέχει στους επαγγελματίες ταξιδιώτες τη δυνατότητα να εναρμονίσουν τους στόχους βιωσιμότητάς τους και να μειώσουν το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα όταν ταξιδεύουν. Ευελπιστούμε ότι η συγκεκριμένη συνεργασία θα αναπτυχθεί περαιτέρω για τη συνεχή παροχή προμήθειας SAF μελλοντικά στον κόμβο μας καθώς, επί του παρόντος, δεν υφίστανται εγκαταστάσεις παραγωγής SAF στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Οι αερομεταφορές διαδραματίζουν κομβικό ρόλο στο Ντουμπάι και την ευρύτερη οικονομία των ΗΑΕ. Γι’ αυτό και προσβλέπουμε στη συνέχιση των συνεργασιών μας με οργανισμούς και κυβερνητικές οργανώσεις, ώστε να εξετάσουμε βιώσιμες λύσεις για την αξιοποίηση περισσότερου SAF, ενός καυσίμου που, επί του παρόντος, είναι εξαιρετικά περιορισμένο, στην αλυσίδα εφοδιασμού αεροπορικών καυσίμων και να ελαχιστοποιήσουμε τις εκπομπές ρύπων σε όλες τις δραστηριότητές μας».

Ο Chu Yong-Yi, Αντιπρόεδρος της Shell Corporate Travel, δήλωσε: «Βασιζόμενοι στη μακροχρόνια εμπορική συνεργασία που διατηρούν η Emirates και η Shell, συνεργαζόμαστε αυτή τη φορά με στόχο τη μείωση του αποτυπώματος άνθρακα. Η συμφωνία αυτή σηματοδοτεί τη συνεχή εξέλιξη του κλάδου των αερομεταφορών στα ΗΑΕ. Η δυνατότητα προμήθειας SAF στον κόμβο του Ντουμπάι, η οποία υφίσταται για πρώτη φορά, αποτελεί σημαντικό ορόσημο και χαρακτηριστικό παράδειγμα του τρόπου με τον οποίο τα διάφορα μέρη της αλυσίδας των αερομεταφορών μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη του SAF. Ευελπιστούμε ότι η πρωτοβουλία αυτή θα αποτελέσει τη βάση για ακόμη περισσότερες ενέργειες που αφορούν στο SAF σε ολόκληρο των κλάδο των αερομεταφορών στα ΗΑΕ και την ευρύτερη περιοχή, με στόχο τις μηδενικές εκπομπές ρύπων».

Υποκατάστατο καύσιμο

Ως ασφαλές και πλήρως πιστοποιημένο υποκατάστατο καύσιμο, το οποίο είναι συμβατό με τον υφιστάμενο στόλο αεροσκαφών και τις υποδομές των αεροδρομίων, το SAF μπορεί να αναμειχθεί με συμβατικά καύσιμα jet σε αναλογία έως και 50%, δημιουργώντας ένα καύσιμο για τα αεροσκάφη το οποίο παράγει σημαντικά χαμηλότερες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά τη διάρκεια του κύκλου ζωής. Στην καθαρή μορφή του, το SAF μπορεί να μειώσει τις εκπομπές κατά τη διάρκεια του κύκλου ζωής έως και 80% σε σύγκριση με τα συμβατικά καύσιμα jet.

Εντός του έτους, η Emirates ολοκλήρωσε με επιτυχία την πρώτη δοκιμαστική πτήση με κινητήρα που τροφοδοτήθηκε από 100% SAF. Η πρώτη πτήση της αεροπορικής εταιρείας με τη χρήση μίγματος SAF και συμβατικού καυσίμου jet πραγματοποιήθηκε το 2017, από το Σικάγο, με ένα αεροσκάφος τύπου Boeing 777. Επιπλέον, η αεροπορική εταιρεία έχει αναβαθμίσει το SAF για πτήσεις από τη Στοκχόλμη και επί του παρόντος εκτελεί πτήσεις από το Παρίσι, τη Λυών και το Όσλο με μίγμα SAF.

Η Emirates συμμετέχει σε ομάδες εργασίας του κλάδου και της κυβέρνησης των ΗΑΕ και σε συνέργειες από τα ενδιαφερόμενα μέλη, με στόχο τη συμβολή της στην κλιμάκωση της παραγωγής και της προσφοράς SAF. Πέρυσι, μαζί με την Γενική Αρχή Πολιτικής Αεροπορίας των ΗΑΕ, η αεροπορική εταιρεία συνέβαλε στην ανάπτυξη του οδικού χάρτη για καύσιμα Power-to-Liquid (PtL), ο οποίος εκπονήθηκε από το Υπουργείο Ενέργειας και Υποδομών των ΗΑΕ και το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, ενώ έχει συμμετάσχει ενεργά στον Εθνικό Οδικό Χάρτη για Βιώσιμα Αεροπορικά Καύσιμα των ΗΑΕ, ο οποίος ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2023 από το Υπουργείο Ενέργειας και Υποδομών και την Γενική Αρχή Πολιτικής Αεροπορίας.

Διαβάστε ακόμη: