Επιστρέφει στις αίθουσες ο διάσημος ηθοποιός Will Smith με την ταινία “Emancipation” να έχει πάρει το πράσινο φως για την κυκλοφορία της, προγραμματισμένη να βγει στους κινηματογράφους στις 2 Δεκεμβρίου και στο Apple TV+ στις 9 Δεκεμβρίου. Η ταινία βρισκόταν σε μια αμφίβολη κατάσταση μετά το γνωστό περιστατικό της σφαλιάρας του Will Smith προς τον συνάδελφό του Chris Rock, στην τελετή των Oscars τον Μάρτιο.

Τελικά η ταινία των 120 εκατομμυρίων δολαρίων σκηνοθετημένη από τον Antoine Fuqua του “Training Day” θα κυκλοφορήσει φέτος, παρά τις υποψίες ότι θα καθυστερούσε άλλο έναν χρόνο. Μία από τις πιο high profile παραγωγές της Apple, το “Emancipation” θεωρούταν υποψήφιο για Oscar για το 2023, αλλά μετά το ατυχές περιστατικό με τον Will Smith να είναι persona non grata για την ακαδημία για τα επόμενα δέκα χρόνια, το μέλλον της ταινίας ήταν αβέβαιο.

Η κυκλοφορία της ταινίας θα είναι το μεγαλύτερο τεστ κατά πόσο οι λάτρεις του κινηματογράφου έχουν σκοπό να «συγχωρέσουν» τον Will Smith, έναν ηθοποιό του οποίου οι ταινίες έχουν αποφέρει περισσότερα από 6,5 δισεκατομμύρια δολάρια στο παγκόσμιο box office. Αν και ο Smith δημοσίευσε ένα βίντεο απολογίας προς τον Chris Rock τον Ιούλιο, δεν μπόρεσε να πείσει για την ειλικρινή του μετάνοια και φάνηκε περισσότερο σαν να πρωταγωνιστεί σε promotional διαφήμιση.

Στην ταινία, ο Smith υποδύεται έναν άνδρα που ονομάζεται Peter, ο οποίος δραπετεύει από μια φυτεία στη Λουιζιάνα κατά την διάρκεια του αμερικανικού εμφυλίου πολέμου, σε μια προσπάθεια να βρει τον στρατό των Βόρειων του Αβραάμ Λίνκολν. Η ταινία είναι εμπνευσμένη από τις φωτογραφίες του 1863, ενός άνδρα γνωστού ως “Whipped Peter” που εμφανίστηκαν για πρώτη φορά στην εφημερίδα Harper’s Weekly στις 4 Ιουλίου του ίδιου έτους και έδειχναν τα σημάδια από τα βασανιστήρια ενός από τους εκατοντάδες χιλιάδες σκλάβους της εποχής. «Αυτή ήταν η πιο δύσκολη ταινία που έχω κάνει ποτέ», δήλωσε ο Will Smith στο Instagram. «Αίμα, ιδρώτας και δάκρυα… Κυριολεκτικά».

Η ταινία είχε αρχικά προγραμματιστεί να γυριστεί στην πολιτεία της Τζόρτζια προτού ο Antoine Fuqua και ο Will Smith μετακινήσουν την παραγωγή στη Νέα Ορλεάνη ως αντίδραση στους πρόσφατα θεσπισθέντες νόμους της πολιτείας που περιορίζουν την πρόσβαση στην ψηφοφορία, κυρίως στις μειονότητες. Το “Emancipation” γυρίστηκε το καλοκαίρι του 2021. Μέχρι το περιβόητο χαστούκι, η κυκλοφορία του φιλμ αναμενόταν για το καλοκαίρι του 2022. Ο Will Smith, αν και του έχει απαγορευτεί από την Ακαδημία να είναι παρών στις τελετές απονομής Oscars για τα επόμενα δέκα χρόνια, θα μπορεί να είναι υποψήφιος και φυσικά θα μπορεί να κερδίσει άλλο ένα χρυσό αγαλματίδιο.

Emancipation: Ποιος είναι ο σκλάβος Gordon «Whipped Peter» που υποδύεται o Will Smith στη νέα του ταινία

Ο Gordon “Whipped Peter” ήταν ένας μαύρος σκλάβος στην Αμερική που κατάφερε να δραπετεύσει, με τις φωτογραφίες από τις ουλές στην πλάτη του να γίνονται ιστορικά ντοκουμέντα, αποδεικνύοντας τη βαναυσότητα και την κακομεταχείριση των σκλάβων εκείνης της εποχής. Ο Gordon γεννήθηκε στη Λουιζιάνα, σε μια φυτεία που ανήκε στα αδέρφια John και Bridget Lyons. Δραπέτευσε τον Μάρτιο του 1863 από τη φυτεία των 3.000 στρεμμάτων με τον ίδιο και σχεδόν 40 άλλους ανθρώπους να κρατούνται σε κατάσταση σκλαβιάς, σύμφωνα με την απογραφή του 1860.

Η φυτεία των Lyon βρισκόταν κατά μήκος της δυτικής όχθης του ποταμού Atchafalaya, μεταξύ των σημερινών πόλεων Melville και Krotz Springs της Λουιζιάνα. Για να καλύψει τη μυρωδιά του από τα κυνηγετικά σκυλιά που τον ακολουθούσαν, ο Gordon χρησιμοποίησε κρεμμύδια από την φυτεία, τα οποία κουβαλούσε στις τσέπες του. Αφού διέσχιζε κάθε ποτάμι ή βάλτο, έτριβε το σώμα του με τα κρεμμύδια για να μπερδέψει τα σκυλιά. Διέσχισε πάνω από 40 μίλια μέσα σε 10 ημέρες πριν φτάσει σε περιοχές που ελέγχονταν από τους στρατιώτες της Ένωσης στην περιοχή του Baton Rouge. Δήλωσε στους γιατρούς που τον εξέτασαν και τον φωτογράφισαν ότι είχε αποδράσει από τη φυτεία πριν από δέκα ημέρες και ότι ο άνδρας που τον μαστίγωσε ήταν ο επόπτης της φυτείας, ο Artayou Carrier. Ο Gordon εντάχθηκε στον στρατό των Βορείων ως ανιχνευτής τρεις μήνες αφότου η διακήρυξη της απελευθέρωσης των σκλάβων του 1863 από τον πρόεδρο Αβραάμ Λίνκολν επέτρεψε την εγγραφή τους στις στρατιωτικές δυνάμεις.

Σε μια αποστολή, πιάστηκε αιχμάλωτος από τους Νότιους οι οποίοι αφού τον βασάνισαν, τον παράτησαν ετοιμοθάνατο. Παρ’ όλα αυτά επέζησε και για άλλη μια φορά κατάφερε να δραπετεύσει και να ενωθεί με τους δικούς του. Αμέσως μετά κατατάχθηκε σε μια μονάδα η οποία αποτελούντα αποκλειστικά από μαύρους στρατιώτες. Σύμφωνα με την εφημερίδα της εποχής The Liberator, ο Gordon πολέμησε γενναία ως λοχίας στο Corps d’Afrique κατά τη διάρκεια της πολιορκίας του Port Hudson τον Μάιο του 1863. Ήταν η πρώτη φορά που μαύροι στρατιώτες έπαιξαν πρωταγωνιστικό ρόλο σε μια επίθεση. Ο Gordon “Whipped Peter” πέθανε στις 20 Ιουλίου 1907.

Διαβάστε ακόμη: