Αναλογικές θα πρέπει να είναι οι κεφαλαιακές απαιτήσεις που καθορίζονται για την UBS βάσει των νέων τραπεζικών κανονισμών, τόνισε η υπουργός Οικονομικών Karin Keller-Sutter, καθώς η Ελβετία προσπαθεί να επιτύχει ισορροπία μεταξύ της ανταγωνιστικότητας του χρηματοπιστωτικού τομέα και της προστασίας των φορολογουμένων.

Οι ελβετικές αρχές εξετάζουν πώς θα αναθεωρήσουν τους τραπεζικούς κανόνες σε μια προσπάθεια να αποτρέψουν την επανάληψη της κατάρρευσης της Credit Suisse το 2023, η οποία οδήγησε στην εξαγορά της από την παλιά της αντίπαλο UBS.

Σε συνέντευξη της η Keller-Sutter εξήγησε ότι η UBS είναι πλέον μια πολύ μεγάλη τράπεζα σε σχέση με το μέγεθος της ελβετικής οικονομίας, δημιουργώντας μια «ειδική κατάσταση».

«Και έτσι πρέπει να ληφθούν τα κατάλληλα προστατευτικά και προληπτικά μέτρα. Αυτό σημαίνει ρευστότητα, αυτό σημαίνει ίδια κεφάλαια» σημείωσε.

Οι κεφαλαιακές απαιτήσεις

Αναγνώρισε ότι η UBS αντιμετώπιζε ήδη ορισμένες αυστηρότερες κεφαλαιακές απαιτήσεις, μεταξύ άλλων βάσει των κανόνων της Βασιλείας ΙΙΙ που ισχύουν από τον Ιανουάριο και δεν εφαρμόζονται με τον ίδιο τρόπο από όλες τις χώρες.

Τον Απρίλιο, η Keller-Sutter δήλωσε ότι οι εκτιμήσεις ότι η UBS θα πρέπει να κατέχει άλλα 15 έως 25 δισ. δολάρια σε κεφάλαιο σύμφωνα με τις προτάσεις της κυβέρνησής της ήταν «εύλογες».

Ερωτηθείσα στη συνέντευξη αν ο αριθμός των 25 δισ. δολαρίων εξακολουθεί να ισχύει, η Keller-Sutter δήλωσε ότι δεν μπορεί να πει. Στο τέλος, αυτό που μετράει είναι  ολόκληρη η δέσμη μέτρων, σημείωσε.

«Αυτό πρέπει να εξεταστεί με αναλογικό, στοχευμένο τρόπο», είπε, υποστηρίζοντας ότι η Ελβετία πρέπει να βρει έναν συμβιβασμό μεταξύ της ύπαρξης ενός ανταγωνιστικού χρηματοπιστωτικού τομέα και της προστασίας των φορολογουμένων.

Όσον αφορά την κοινοβουλευτική έκθεση σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο οι αρχές χειρίστηκαν την κρίση της Credit Suisse τόνισε ότι η κύρια ευθύνη βαραίνει τη διοίκηση της τράπεζας.

Ερωτηθείσα σχετικά με τον κίνδυνο ο επερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ να επιβάλει υψηλούς εμπορικούς δασμούς σε άλλες χώρες υποστήριξε ότι είναι πολύ νωρίς για εικασίες. «Αλλά φυσικά, αν υπάρξουν τέτοιοι δασμοί, θα ήταν δηλητήριο για το παγκόσμιο εμπόριο», είπε.

Διαβάστε ακόμη: