Σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, 798 άνθρωποι σκοτώθηκαν μεταξύ 27 Μαΐου και 7 Ιουλίου, προσπαθώντας να προσεγγίσουν σημεία διανομής ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας.
Από αυτούς, οι 615 σκοτώθηκαν κοντά σε εγκαταστάσεις που διαχειρίζεται το Humanitarian Foundation for Gaza (GHF), μια μη κερδοσκοπική οντότητα με στήριξη από τις ΗΠΑ και το Ισραήλ, η οποία αντικατέστησε τα Ηνωμένα Έθνη στη διαχείριση της βοήθειας μετά την μερική άρση του αποκλεισμού στις 26 Μαΐου.
Τα περισσότερα θύματα σκοτώθηκαν από πυρά, όπως επισημαίνει η Ύπατη Αρμοστεία, ενώ ο ΟΗΕ και διεθνείς ΜΚΟ αρνούνται να συνεργαστούν με το GHF, καταγγέλλοντας ότι παραβιάζει ανθρωπιστικές αρχές και εξυπηρετεί στρατιωτικές σκοπιμότητες του Ισραήλ.
Ο ισραηλινός στρατός: “Άντληση διδαγμάτων” και συνεχιζόμενες επιχειρήσεις
Ο ισραηλινός στρατός, αντιδρώντας στα στοιχεία του ΟΗΕ, δήλωσε πως πραγματοποιήθηκαν έρευνες και έχουν δοθεί νέες εντολές στα στρατεύματα για την αποφυγή παρόμοιων περιστατικών. Υποστηρίζει ότι άνοιξε πυρ μόνο σε περιπτώσεις “ύποπτων” ατόμων που θεωρήθηκαν απειλή για την ασφάλεια στα σημεία διανομής.
Την ίδια στιγμή, ισραηλινές δυνάμεις συνεχίζουν να επιχειρούν στη Γάζα, με επίκεντρο την περιοχή Χαν Γιούνις. Χθες, 45 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν σε στρατιωτικές επιχειρήσεις, σύμφωνα με την Πολιτική Προστασία του θύλακα. Το Τελ Αβίβ ανακοίνωσε την εξάρθρωση “τρομοκρατικού πυρήνα”, την κατάσχεση οπλισμού και την καταστροφή σήραγγας μήκους 1 χλμ.
Απόγνωση και καταστροφή στον τόπο των εκτοπισμένων
Η κατάσταση για τους εκτοπισμένους είναι εφιαλτική. Στην περιοχή Αλ Μασλάχ, κοντά στη Χαν Γιούνις, εκτοπισμένοι προσπαθούσαν να περισώσουν προσωπικά είδη μέσα από τις κατεστραμμένες σκηνές τους. Μάρτυρες περιγράφουν επιθέσεις αρμάτων, πυρά, αεροπορικές επιδρομές και ισοπέδωση καταυλισμών από μηχανήματα έργου.
«Πέσαμε κάτω και τρέξαμε να σωθούμε», λέει χαρακτηριστικά η Τζιχάν Σμπάιτα, 37 ετών, περιγράφοντας την επίθεση άρματος δίπλα στο σημείο που βρισκόταν.
Η αδιέξοδη διαπραγμάτευση στο Κατάρ
Η διανομή της ανθρωπιστικής βοήθειας αποτελεί έναν από τους κρίσιμους όρους της Χαμάς στις διαπραγματεύσεις με το Ισραήλ στο Κατάρ, υπό την αιγίδα μεσανατολικών και διεθνών δυνάμεων. Η Χαμάς απαιτεί:
- Πλήρη αποχώρηση ισραηλινών στρατευμάτων
- Μόνιμη κατάπαυση του πυρός με εγγυήσεις
- Επιστροφή της διαχείρισης της βοήθειας στον ΟΗΕ
Αντίθετα, το Ισραήλ θέτει ως προϋποθέσεις την αποστρατιωτικοποίηση της Γάζας, την παράδοση των όπλων από τη Χαμάς και την αποχώρησή της από τη διακυβέρνηση του θύλακα.
Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε από την Ουάσιγκτον ότι ελπίζει σε συμφωνία 60ήμερης κατάπαυσης του πυρός, με την απελευθέρωση 10 ομήρων από τους 22 που εκτιμάται πως είναι εν ζωή. Παράλληλα, ανέφερε ότι αυτό το διάστημα θα μπορούσε να αξιοποιηθεί για διαπραγμάτευση συνολικής λύσης.
Απολογισμός του πολέμου: 59.000 νεκροί σε Γάζα και Ισραήλ
Από την έφοδο της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου 2023, όπου σκοτώθηκαν 1.219 άνθρωποι στο Ισραήλ – κυρίως άμαχοι – και απήχθησαν 251 όμηροι, έχουν σκοτωθεί, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του υπουργείου Υγείας της Χαμάς, τουλάχιστον 57.823 Παλαιστίνιοι, στην πλειοψηφία τους άμαχοι.
Από τους 49 ομήρους που παραμένουν στη Γάζα, οι 27 έχουν κηρυχθεί νεκροί από τις ισραηλινές αρχές.
Η διεθνής κοινότητα παρακολουθεί, αλλά δεν παρεμβαίνει
Ο ΟΗΕ αδυνατεί να έχει πρόσβαση στο πεδίο, ενώ οι δημοσιογράφοι δεν μπορούν να επαληθεύσουν ανεξάρτητα τα στοιχεία, λόγω του αποκλεισμού. Τα ανθρωπιστικά ερωτήματα πολλαπλασιάζονται, αλλά παραμένουν αναπάντητα: Ποιος ελέγχει τη βοήθεια; Ποιος σκοτώνει τους ανθρώπους στις ουρές; Και πώς θα τερματιστεί μια σύρραξη χωρίς εμπιστοσύνη και χωρίς ουσιαστικούς μεσολαβητές;
Η Γάζα αιμορραγεί καθημερινά, και η ανθρωπιστική κρίση παύει πλέον να είναι “παράπλευρη απώλεια”: είναι το επίκεντρο του δράματος.
Διαβάστε ακόμη:
- Νικόλ Κίντμαν: Οικογενειακές διακοπές στην Ελλάδα – Το φωτογραφικό άλμπουμ
- Για ποιον παράγοντα της αγοράς λένε ότι είναι ο πιο επιθετικός παίκτης της πιάτσας
- «Έκλαιγε με μαύρο δάκρυ» για τον γάμο του Αργυρού από πολύ μακριά όπου βρισκόταν
- Το καμπανάκι χτύπησε, αλλά για ποιον; Η επόμενη μέρα στο Χρηματιστήριο ξεκίνησε!