Η μεγάλη επιτυχία των αυξήσεων κεφαλαίου, των αποκρατικοποιήσεων και της «εισβολής» στη χώρα μας πανίσχυρων private equity funds, στην κυριολεξία των μεγαλύτερων στον κόσμο, τα οποία «ρίχνουν» πακτωλό χρημάτων άνευ προηγούμενου στην εγχώρια επιχειρηματική σκηνή, διαμορφώνουν ένα νέο οικονομικοπολιτικό και τραπεζικό περιβάλλον!

Οι επενδυτικές αυτές εξελίξεις, σε συνδυασμό με την ανέλιξη εντός του προσεχούς έτους σε υψηλότερη επενδυτική βαθμίδα, καθώς και το μεγάλο στοίχημα της απορρόφησης και διάχυσης των πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης, ξαναβάζουν στο παιχνίδι, στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, τις τράπεζες.

Ο αναβαλλόμενος φόρος και τα stress test

Και μπορεί σε απόλυτους αριθμούς οι τράπεζες την ώρα τούτη να μην αντιμετωπίζουν ζήτημα επάρκειας κεφαλαίων, ωστόσο υπάρχει πάντα ανοικτό το μετατεθέν στο μέλλον ζήτημα του αναβαλλόμενου φόρου, τα stress tests που θα διενεργηθούν περίπου το καλοκαίρι του 2022, καθώς και η μη απολύτως προβλέψιμη έκβαση του ύψους των κόκκινων δανείων που δημιουργήθηκαν εν μέσω πανδημίας!

Ισχυρό ιδιωτικό τραπεζικό σύστημα

Όλα τούτα συνολικά και αθροιστικά ενισχύουν την κρατούσα άποψη τόσο στο Μέγαρο Μαξίμου όσο και στην Τράπεζα της Ελλάδος, ότι θα πρέπει να υφίσταται στη χώρα πολύ ισχυρό, ιδιωτικό τραπεζικό σύστημα, που να μπορεί να υποστηρίξει αποτελεσματικά το μεγάλο στοίχημα του Ταμείου Ανάκαμψης!

Placement από το ΤΧΣ του 20% των μετοχών Εθνικής και Τρ. Πειραιώς!

Υπό το πρίσμα αυτό θεωρείται αυτονόητη η βούληση κυβέρνησης και κεντρικών τραπεζικών αρχών για πέρασμα πλήρως στον ιδιωτικό τομέα, πιστωτικών ιδρυμάτων όπου το ΤΧΣ εξακολουθεί να διατηρεί υψηλές μετοχικές θέσεις!

Επί του προκειμένου, το ΤΧΣ κατέχει το 40% των μετοχών της Εθνικής τράπεζας και το 20% της Τράπεζας Πειραιώς!

Καλά πληροφορημένες πηγές υποστηρίζουν ότι τόσο στο Μαξίμου όσο και στην ΤτΕ κυρίαρχη άποψη αποτελεί η πλήρης ιδιωτικοποίηση και των δύο μεγάλων και παραδοσιακών τραπεζών!

Το σενάριο που κυκλοφορεί και το οποίο όπως διαβεβαιώνουν οι καλά γνωρίζοντες, εξετάζεται με μεγάλη προσοχή, θέλει εντός του 2022 και εφόσον δεν προκηρυχθούν βουλευτικές εκλογές, το ΤΧΣ να προχωρεί σε placement για να πωλήσει το 20%, από το 40% των μετοχών που κατέχει στην Εθνική τράπεζα αλλά και το εναπομείναν 20% στην Τρ. Πειραιώς!

Ισχυρό ενδιαφέρον από κορυφαία funds, ιδιώτες ξένους επενδυτές και Έλληνες μεγαλοεπιχειρηματίες

Η πώληση των μετοχών του ΤΧΣ τις οποίες κατέχει σε Εθνική και Τρ. Πειραιώς, σε ιδιώτες Έλληνες και ξένους επενδυτές, ιδιώτες και θεσμικούς, εκτιμάται ότι θα προσδώσει ακόμη μεγαλύτερη δυναμική στο τραπεζικό σύστημα το οποίο θα απεγκλωβιστεί σχεδόν πλήρως από τον βραχνά του Δημοσίου και τον έλεγχο του Κράτους!

Και είναι γεγονός αδιαμφισβήτητο πως την ώρα τούτη το ενδιαφέρον των μεγάλων ιδιωτών επενδυτών, μεγαλοεπιχειρηματιών, εφοπλιστών και ξένων για συμμετοχή στις τράπεζες είναι τεράστιο.

Και αντικατοπτρίζεται τόσο στην ενεργό επενδυτική επιστροφή Πόλσον όσο και στο ενδιαφέρον που επιδεικνύει ο Χένρι Χόλτερμαν, ο Ολλανδός του Ελλάκτωρα, που προφανώς αντί να κάτσει να ασχολείται με τους κάθε λογής Μπακοκαυμενάκηδες, αναζητεί ευκαιρίες για να μπει στις τράπεζες!


Ο νέος πρέσβης των ΗΠΑ, ο ρόλος του Father Alex και οι σχέσεις με Έλληνες επιχειρηματίες!

Η δημοσιοποίηση από τον πρόεδρο Μπάιντεν του ονόματος του ελληνοαμερικανού επιχειρηματία Τζώρτζ Τσούνη ως νέου πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα, έρχεται να επιβεβαιώσει μια ακόμη δημοσιογραφική αποκάλυψη της στήλης!

Μετά τις πρόσφατες επιβεβαιώσεις των αποκαλύψεων για:

Πρώτον, την ιδιωτικοποίηση του 49% των μετοχών του ΔΕΔΔΗΕ και ότι το τίμημα θα ξεπερνούσε τα 2 δις!

Δεύτερον, την εμπλοκή από την Επιτροπή Ανταγωνισμού της ΕΕ της εξαγοράς της Εθνικής Ασφαλιστικής από το private equity fund CVC!

Τρίτον, την συμφωνία μεταξύ CVC – διοίκησης της ΔΕΗ και συμβούλου έκδοσης (Goldman Sachs) απόκτησης από το fund του 10% της δημόσιας επιχείρησης διά μέσω της επικείμενης αύξησης κεφαλαίου που θα ξεπεράσει κατά τα φαινόμενα τα 1,2 δις. ευρώ!

Σχετικά με την επιλογή του Τζώρτζ Τσούνη η στήλη «Undercover» είχε σε ανύποπτη χρονική στιγμή αποκαλύψει ότι ο Ελληνοαμερικάνος επιχειρηματίας είναι η επιλογή του νέου Πλανητάρχη, ότι εκκρεμεί η έγκριση της τοποθέτησης του από την Γερουσία και ότι θα αναλάβει καθήκοντα αντικαθιστώντας τον Τζέφρι Πάιατ στις αρχές του νέου χρόνου!

Η υποψηφιότητα του Τζώρτζ Τσούνη στηρίχθηκε ενεργά από το Ελληνοαμερικάνικο λόμπι και ειδικά από τον περίφημο Father Alex Καρλούτσο, ο οποίος όταν είδε ότι δεν προχωράει η δική του υποψηφιότητα, υποστήριξε τον Τσούνη, για τον οποίο λέγεται ότι έχει σχέσεις και διατηρεί επαφές με επιχειρηματίες στην Ελλάδα!

Μολονότι η επιλογή Τσούνη, ενός ελληνοαμερικανού στη θέση του πρέσβη των ΗΠΑ, εκ πρώτης ακούγεται πολύ θετική για τα ελληνικά συμφέροντα, ωστόσο έγκυροι κύκλοι με βαθιά εμπειρία στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις επισημαίνουν ότι το προηγούμενο παράδειγμα Ελληνοαμερικάνου πρέσβη στη χώρα μας δεν απέδωσε τα αναμενόμενα υπέρ των εθνικών συμφερόντων, αντιθέτως μάλιστα…


Ο μεσολαβητής του deal: Ο τραπεζίτης – fund manager και η σύμβαση Δημόσιας Επιχείρησης και βιομηχανίας!

Ποιος Ελληνας τραπεζίτης – fund manager διεθνούς οίκου μεγάλης εμβέλειας, εκ των κυρίαρχων στην εγχώρια οικονομική σκηνή, φέρεται να μεσολάβησε μεταξύ Δημόσιας Επιχείρησης και ισχυρής βιομηχανίας, προκειμένου να υπογραφεί καθοριστική σύμβαση μεταξύ των δύο πλευρών, με όρους που την ώρα τούτη δημιουργούν προϋποθέσεις πολύ υψηλής κερδοφορίας για την βιομηχανία;

Καθώς λόγω της συγκυρίας πουλάει ακριβά ενώ εξακολουθεί και αγοράζει φθηνά!