Αύξηση της τάξης του 10,6% κατέγραψε το κατά κεφαλήν περιφερειακό ΑΕΠ στο σύνολο της χώρας (υπολογιζόμενος πληθυσμός στο μέσο του έτους) το 2021 σε σχέση με το 2020 και ανήλθε σε 17.058 ευρώ. Από την περιφερειακή ανάλυση της ΕΛΣΤΑΤ παρατηρείται ότι οι περιφέρειες με τη σημαντικότερη αύξηση είναι το Νότιο Αιγαίο, τα Ιόνια Νησιά, η Κρήτη και η Στερεά Ελλάδα, ενώ τη μικρότερη αύξηση παρουσιάζει η περιφέρεια Βορείου Αιγαίου.

Σύμφωνα επίσης με τους περιφερειακούς λογαριασμούς της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, το 2021 η Ακαθάριστη Προστιθέμενη Αξία (ΑΠΑ) αυξήθηκε 9,3% στο σύνολο της χώρας. Τη μεγαλύτερη αύξηση παρουσίασαν οι περιφέρειες του Νοτίου Αιγαίου, των Ιονίων Νήσων, της Κρήτης και της Στερεάς Ελλάδας. Ενώ, όσον αφορά στη συμμετοχή των περιφερειών στη δημιουργία της ΑΠΑ, το μεγαλύτερο μερίδιο κατέχει η Αττική με 47,9% και ακολουθεί η Κεντρική Μακεδονία με 13,7%.

Η ΕΛΣΤΑΤ αναφέρει στις επεξηγήσεις της ότι:

Οι περιφερειακοί λογαριασμοί παρέχουν πληροφορίες για βασικές οικονομικές μεταβλητές σε περιφερειακό επίπεδο. Οι μεταβλητές αυτές είναι η Ακαθάριστη Προστιθέμενη Αξία, το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ), το κατά κεφαλήν ΑΕΠ, ο ακαθάριστος σχηματισμός παγίου κεφαλαίου (επενδύσεις) και η απασχόληση. Το κατά κεφαλήν ΑΕΠ υπολογίζεται χρησιμοποιώντας τον αναθεωρημένο υπολογιζόμενο πληθυσμό στο μέσο του έτους με βάση την απογραφή πληθυσμού 2011 κατά Περιφέρεια. Σε περιφερειακό επίπεδο παρέχονται επίσης στοιχεία για τους Λογαριασμούς των Νοικοκυριών. Νομικό πλαίσιο: Οι περιφερειακοί λογαριασμοί καταρτίζονται σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Σύστημα Λογαριασμών – ESA 2010 (Κανονισμός του Συμβουλίου 549/2013 της 21ης Μαΐου 2013).

Διαβάστε ακόμη: