Ανεξάρτητα του τι συναισθήματα τρέφει ο καθένας για τον Έλον Μασκ, όλοι οφείλουν να παραδεχτούν ότι πρόκειται για έναν άκρως επιτυχημένο (μέχρι στιγμής) επιχειρηματία, ο οποίος δεν διστάζει να κάνει τολμηρά βήματα και να βρίσκεται ένα βήμα μπροστά από τον κάθε «ανταγωνιστή» του.

Ο Αμερικανός δισεκατομμυριούχος έχει στο -πραγματικά- μεγάλο χαρτοφυλάκιό του ακόμη μία εταιρεία. Ο λόγος για το Twitter, το οποίο απέκτησε έναντι 44 δισ. δολαρίων, βάζοντας ένα οριστικό τέλος στο θρίλερ των τελευταίων μηνών.

Η… Tesla

Η αυτοκρατορία του 51χρονου Αμερικανού, με καταγωγή από την Πρετόρια της Νότιας Αφρικής, ξεκίνησε να χτίζεται πριν περίπου μία 20ετία. Το 2003 αποφάσισε να επενδύσει ένα μικρό χρηματικό ποσό σε μια νεόκοπη αυτοκινητοβιομηχανία -την Tesla– η οποία φιλοδοξούσε να πρωταγωνιστήσει στον τομέα των ηλεκτρικών οχημάτων. Τα όσα ακολούθησαν είναι ήδη ιστορία, με την εταιρεία να έχει σχεδιάσει συνολικά επτά μοντέλα, εκ των οποίων τα τέσσερα βρίσκονται ακόμη σε φάση παραγωγής (Model S, X, 3 και Y).

Μερικά ακόμη στοιχεία για την Tesla:

Τα κεντρικά γραφεία της εμβληματικής αυτοκινητοβιομηχανίας πρόσφατα μεταφέρθηκαν από το Πάλο Άλτο της Καλιφόρνια στο Όστιν του Τέξας.
Σ’ όλο τον κόσμο σχεδόν 100.000 άνθρωποι απασχολούνται στην Tesla, με τουλάχιστον 28.000 προσλήψεις να γίνονται το προηγούμενο έτος.
Η κεφαλαιοποίηση της εταιρείας ανέρχεται σε 700 δισ. δολάρια, αν και τις πρώτες εβδομάδες του 2022 είχε ξεπεράσει ακόμη και το όριο του 1 τρισ. δολαρίων -μόλις η 6η αμερικανική εισηγμένη που καταφέρνει κάτι αντίστοιχο.
Η επέκταση στα ηλιακά
Το 2016, ο Έλον Μασκ αποφάσισε να επεκταθεί στα ηλιακά πάνελ, εξαγοράζοντας την αμερικανική SolarCity, η οποία ενσωματώθηκε στον όμιλο της Tesla. Η συγκεκριμένη εταιρεία παρέχει λύσεις παραγωγής και αποθήκευσης ηλιακής ενέργειας, διαθέτοντας ηγετική θέση στην αγορά των ΗΠΑ.

Διάστημα

Φυσικά, στον Αμερικανό δισεκατομμυριούχο ανήκει και η SpaceX. Μία αερο-διαστημική εταιρεία, η οποία ειδικεύεται στα διαστημικά αεροσκάφη και στους διαστημικούς πυραύλους. Ιδρυθείσα το 2002 από τον ίδιο τον Μασκ, έχει καταφέρει να εξασφαλίσει πολλά και χρυσοφόρα προγράμματα της NASA, στέλνοντας διαστημικά οχήματα σ΄ όλο το ηλιακό μας σύστημα. Η SpaceX, η οποία δεν είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, έχει αξία 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων, με αποτέλεσμα να συνιστά τη δεύτερη πιο «ακριβή» μη εισηγμένη εταιρεία στον κόσμο, μετά το TikTok της Bytedance. Απασχολεί περίπου 10.000 εργαζόμενους. Γρήγορο ίντερνετ

Στο διαστημικό χαρτοφυλάκιο του Μασκ ανήκει και η Starlink, η οποία παρέχει υπηρεσίες δορυφορικού ίντερνετ. Η πρώτα συστάδα δορυφόρων τέθηκε σε τροχιά γύρω από τον πλανήτη μας μόλις το 2019. Μάλιστα, υπάρχουν βραδιές κατά τις οποίες οι δορυφόροι του Μασκ καθίστανται ορατοί ακόμη κι από την ελληνική επικράτεια, η οποία εντάσσεται στις χώρες που μπορούν να απολαμβάνουν τις υψηλές διαδικτυακές ταχύτητες.

Τεχνητή Νοημοσύνη

Μία λιγότερο γνωστή εταιρεία, η οποία ιδρύθηκε από τον Αμερικανό δισεκατομμυριούχο, είναι και η Neuralink, με έδρα το Σαν Φρανσίσκο. Ο στόχος της συγκεκριμένης εταιρείας είναι βγαλμένος από σενάριο ταινίας επιστημονικής φαντασίας: Η διασύνδεση του ανθρώπινου εγκεφάλου με τους υπολογιστές. Φυσικά, μια τέτοια επιστημονική κατάκτηση μπορεί να έχει πολλαπλά οφέλη, δίνοντας «δύναμη» σε ανθρώπους, οι οποίοι αντιμετωπίζουν σωματικά ή και ψυχολογικά προβλήματα. Το προηγούμενο καλοκαίρι, στον τρίτο γύρο χρηματοδότησης, η Neuralink συγκέντρωσε κεφάλαια αξίας 205 εκατομμυρίων δολαρίων. Απασχολεί συνολικά 245 άτομα και συγκαταλέγεται το top-50 των αμερικανικών start-up.

Έλον Μασκ ο… μάστορας

Πέραν των παραπάνω, ο Έλον Μασκ, o οποίος δεν κουράζεται να ιδρύει εταιρείες, έχει δημιουργήσει και την The Boring Company, μια εταιρεία κατασκευής τούνελ, η οποία λειτουργεί από το 2016. Βασική επιδίωξη της επιχείρησης είναι η λύση του κυκλοφοριακού προβλήματος στις αμερικανικές μεγαλουπόλεις, μέσω της δημιουργίας φουτουριστικών τούνελ.

Όλες οι παραπάνω επιχειρήσεις αποτελούν τον «στενό» εταιρικό πυρήνα του Μασκ. Όμως, φυσικά, υπάρχουν κι άλλες δραστηριότητες, καθώς ο 51χρονος φέρεται να συνδέεται με τουλάχιστον ακόμη επτά εταιρείες. Εάν χάσατε το μέτρημα, πρόκειται για 14 διαφορετικές εταιρείες, οι οποίες δραστηριοποιούνται από την αυτοκινητοβιομηχανία και την πράσινη ενέργεια έως την Τεχνητή Νοημοσύνη και το διάστημα. Και φυσικά, στο μεσοδιάστημα, βρίσκει χρόνο και για να… τουιτάρει ορισμένες ελληνικές λέξεις.

Διαβάστε ακόμη: