Περισσότεροι από 30 γερανοί, που δουλεύουν στο εργοτάξιο του Ελληνικού, φαίνονται αυτή την στιγμή από τη λεωφόρο Ποσειδώνος, τη Βουλιαγμένης και τους παράπλευρους δρόμους, με τις εργασίες σε όλη την έκταση της ανάπτυξης να προχωρούν εντατικά, όπως και τα πρώτα στάδια κατασκευής των κατοικιών στο παραλιακό μέτωπο. Παράλληλα και μετά την ολοκλήρωση του έργου απορρύπανσης του εδάφους, μπήκαν τα θεμέλια για το The Ellinikon Sports Park, το αθλητικό κέντρο της νέας πόλης του Ελληνικού, με τις νέες αθλητικές εγκαταστάσεις να παραδίδονται στο κοινό το 2025.

Τα στοιχεία παρέχει η ίδια η Lamda Development στο πλαίσιο της ενημέρωσης που παρέχει για την εξέλιξη των εργασιών στο μεγάλο έργο ανάπλασης που υλοποιείται αυτή την στιγμή στο παραλιακό μέτωπο, είτε πρόκειται για τις οικιστικές αναπτύξεις, είτε για τα έργα υποδομής, είτε ακόμη και τα λοιπά έργα όπως το μεγαλύτερο mall της χώρας και το αθλητικό κέντρο.

Ειδικότερα στο κομμάτι των υποδομών, σε ό,τι έχει να κάνει με το έργο της υπογειοποίησης μέρους της Λεωφόρου Ποσειδώνος «οι εργασίες κατασκευής, για ένα από τα πιο σύγχρονα τούνελ στην Ευρώπη, προχωρούν με γρήγορους ρυθμούς, καθώς οι εκσκαφές έχουν ολοκληρωθεί κατά 80% και η σκυροδέτηση κατά 60%», όπως επισημαίνεται σχετικά. Για τα αντιπλημμυρικά έργα και δή το ρέμα των Τραχώνων έχει ολοκληρωθεί το 95% των εκσκαφών και το 65% των εργασιών σκυροδέτησης, ενώ για το ρέμα του αεροδρομίου (ή Ευρυάλης όπως ήταν παλαιότερα γνωστό) είναι σε πλήρη εξέλιξη οι εργασίες οριοθέτησης. Οι εργασίες στο ρέμα Τραχώνων, εντός του χώρου του αεροδρομίου, θα ολοκληρωθούν το 2024, ενώ στο ρέμα αεροδρομίου το 2025.

Οικιστικές αναπτύξεις

Ως προς τις οικιστικές αναπτύξεις είναι ορατοί, όπως επισημαίνεται, από την Ποσειδώνος οι πρώτοι όροφοι του Πύργου Κατοικιών Riviera Tower και των Cove Residences, των χαμηλών συγκροτημάτων κατοικιών στο παραλιακό μέτωπο. Για τον ψηλότερο οικιστικό, παραθαλάσσιο ουρανοξύστη στη Μεσόγειο, «πολλοί γερανοί δουλεύουν καθημερινά και ένα πλήθος εξειδικευμένων μηχανικών, μελετητών και τεχνικών φέρνει όλο και πιο κοντά την ολοκλήρωση του κτιρίου με 167 διαμερίσματα που είτε έχουν πωληθεί, είτε έχουν κατατεθεί προκαταβολές για την εξαγορά τους».

Ορατοί από την Λεωφόρο Ποσειδώνος είναι και οι γερανοί που δουλεύουν στα The Cove Residences, όπου σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι κατασκευαστικές εργασίες. Οι νέες 115 κατοικίες του Ελληνικού έχουν την σφραγίδα του αρχιτεκτονικού γραφείου Bobotis+Bobotis Architects και ISV Architects και έχουν ήδη πωληθεί ή έχουν κατατεθεί οι προκαταβολές για την αγορά τους.

Τόσο ο Riviera Tower όσο και τα Cove Residences θα ολοκληρωθούν εντός του 2026.

Σε ότι αφορά στα ‘’The Cove Villas’’ τα οικόπεδα με τις παραθαλάσσιες βίλλες, ολοκληρώθηκαν οι απαιτούμενες κατεδαφίσεις, εκδόθηκαν οι οικοδομικές άδειες για 12 οικόπεδα, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία έκδοσης οικοδομικής άδειας για επιπλέον 7 οικόπεδα.

Επιπλέον, ξεκίνησαν οι κατασκευαστικές εργασίες για τη Little Athens, τη σύγχρονη πρόταση οικιστικών και εμπορικών αναπτύξεων της LAMDA, με πρώτες τις εκσκαφές για το Park Rise, το κτίριο ύψους 50 μέτρων και 12 ορόφων, που σχεδίασε το διεθνώς αναγνωρισμένο αρχιτεκτονικό γραφείο Bjarke Ingels Group (BIG) και θα αποτελείται από 88 πολυτελείς κατοικίες. Τη νέα γειτονιά της πόλης του Ελληνικού που συνολικά θα περιλαμβάνει 1.115 κατοικίες και 115 χώρους που θα εξυπηρετούν καθημερινές ανάγκες της γειτονιάς, συμπληρώνουν τέσσερα νέα οικιστικά συγκροτήματα, τα Pavillion Terraces και Promenade Heights από το αρχιτεκτονικό γραφείο 314 Architecture Studio, τα Atrium Gardens από το Deda & Architects και τα Trinity Gardens από το Tsolakis Architects. Οι κατοικίες της Little Athens, με άμεση πρόσβαση στη θάλασσα και το Πάρκο, αναμένεται να ολοκληρωθούν έως το τέλος του 2026, σύμφωνα με το πλάνο της Α’ Φάσης

«Η Little Athens αποτυπώνει το μοντέλο της «πόλης των 15 λεπτών», όπου οι κάτοικοι μπορούν να έχουν όσα χρειάζονται στην καθημερινότητά τους, ψυχαγωγία, αγορές, άθληση και ευεξία, σε απόσταση μόλις 15 λεπτών», αναφέρει σχετικά η Lamda. Οι αναπτύξεις του The Ellinikon, θα διαθέτουν «έξυπνα» συστήματα διαχείρισης με κατάλληλη υποδομή ώστε να προσφέρουν υπηρεσίες στους κατοίκους όπως ο κεντρικός έλεγχος και προγραμματισμός όλων των οικιακών συσκευών, η βελτιστοποίηση της λειτουργίας τους με βάση τις ανάγκες και τις συνήθειες τους κ.α., πέραν των υποδομών σε Internet of Things, AI analytics, δίκτυα οπτικών ινών και 5G.

Αθλητικές εγκαταστάσεις

Σε εξέλιξη είναι και τα έργα για το Τhe Ellinikon Sports Park: Γήπεδα ποδοσφαίρου, ανοιχτός στίβος, στίβος ρίψεων, υγρός στίβος, γήπεδα μπάσκετ και τένις. Oι εργασίες για την κατασκευή του Aθλητικού Kέντρου του Ελληνικού, το οποίο φιλοδοξεί να αποτελέσει «διεθνές σημείο αναφοράς για τον αθλητισμό, εξυπηρετώντας αθλητές, συλλόγους, σωματεία και ομοσπονδίες από όλο τον κόσμο», προχωρούν και μέχρι τώρα έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες θεμελίωσης για το κτίριο των κοιτώνων των αθλητών και για το νέο κτίριο διοίκησης της ποδοσφαιρικής εγκατάστασης. Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες της θεμελίωσης του χώρου των κερκίδων στίβου καθώς και οι χωματουργικές εργασίες διαμόρφωσης όλου του αθλητικού κέντρου με τις νέες αθλητικές εγκαταστάσεις να προγραμματίζονται για παράδοση στο κοινό το 2025.

Διαβάστε ακόμη