Στις χώρες όπου δραστηριοποιείται η πολυεθνική εταιρεία προώθησης πολυτελών και υπερπολυτελών ακινήτων, σκαφών και ιδιωτικών jet Nestseekers ανήκει η Ελλάδα από το περασμένο καλοκαίρι. Η εταιρεία που διαθέτει παρουσία στις ΗΠΑ και σε λιγοστές ευρωπαϊκές χώρες, διαθέτει προς πώληση κατοικίες σε τιμές που ξεκινούν από 150.000 ευρώ και αφορούν νεόδμητα ή υπό κατασκευήν διαμερίσματα έως 30 τ.μ., π.χ. στο Γκάζι, και αγγίζουν τα 25 εκατ. ευρώ για συγκρότημα πολυτελών κατοικιών στη Σαντορίνη. Η ζήτηση για πολυτελή ακίνητα είναι σημαντική στην Ελλάδα με τη Nestseekers να προσφέρει συνολικά την εμπειρία της πολυτελούς διαβίωσης. Στις υπόλοιπες, δηλαδή, χώρες που δραστηριοποιείται διαθέτει προς ενοικίαση γιοτ και ιδιωτικά τζετ, ενώ και στην ελληνική αγορά σχεδιάζει, κατά πληροφορίες, να προσφέρει εκτός από ακίνητα και σκάφη. Με εργαλεία το πρόγραµµα «χρυσή βίζα», το καθεστώς µη κατοίκων non-dom, αλλά και τις χαμηλότερες τιμές, σε σύγκριση με άλλες χώρες, η εταιρεία επιδιώκει να αποσπάσει μερίδιο από την αγορά πολυτελών ακινήτων που διαθέτουν υψηλές προδιαγραφές, βρίσκονται σε καλή τοποθεσία και κοντά στη θάλασσα. Σύμφωνα με την έκθεση της εταιρείας παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών Knight Frank για το 2023 (Wealth report), η Ελλάδα καταλαμβάνει την πέμπτη θέση, μετά τη Γαλλία, την Ισπανία, την Ιταλία και τη Μεγάλη Βρετανία, στην κατάταξη των δέκα κορυφαίων ευρωπαϊκών αγορών που διαθέτουν ακίνητα υψηλών προδιαγραφών.

«Χρυσή βίζα»: Στις 800.000 ευρώ αυξάνεται το όριο

Η Netseekers ξεκίνησε τις δραστηριότητές της στην Ελλάδα στη διάρκεια του περασμένου καλοκαιριού.

Με τα δεδομένα αυτά, όπως αναφέρουν στελέχη της Nestseekers , η αμερικανική πολυεθνική δρομολογεί, μέσα στη χρονιά, τη δημιουργία σειράς τηλεοπτικών εκπομπών «που θα εστιάζουν στην παρουσίαση συγκεκριμένων περιπτώσεων υπερπολυτελών ακινήτων στην Ελλάδα και θα προβάλλουν την ελληνική ομορφιά». Η αμερικανική εταιρεία, μέσω συνδεδεμένης εταιρείας παραγωγής, έχει δημιουργήσει υψηλής τηλεθέασης εκπομπές για την αγορά ακινήτων με πρωταγωνιστές μεσίτες, όπως οι «Million Dollar Listing New York» για αγγελίες διαμερισμάτων αξίας εκατ. δολαρίων στο Μανχάταν, «Million Dollar Beach House» (παραλιακά θέρετρα στα Χάμπτονς) και «Selling the Hamptons». Αντίστοιχη παραγωγή σχεδιάζει η Nestseekers για την ελληνική αγορά ακινήτων που εκτιμάται ότι θα μεταδοθεί σε κάποια από τις πλατφόρμες streaming, όπου προβάλλονται οι υπόλοιπες εκπομπές της, όπως η Netflix και η HBO, ενώ δεν αποκλείεται τα γυρίσματα να ξεκινήσουν με χρονικό ορίζοντα το καλοκαίρι. Σημειώνεται ότι ορισμένα τηλεοπτικά προγράμματα της εταιρείας έχουν μεταδοθεί από το βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο BBC και το αμερικανικό NBC.

Ελληνικές βίλες στο Netflix-1

Αν και οι κυοφορούμενες αλλαγές στο καθεστώς της «χρυσής βίζας» εκτιμάται ότι θα διαμορφώσουν εκ νέου τα δεδομένα στην αγορά ακινήτων, η ζήτηση από το εξωτερικό για υψηλών προδιαγραφών κατοικίες παραμένει ισχυρή. Το προσεχές διάστημα, το δίκτυο Engel & Völkers (E&V) θα θέσει προς πώληση, έναντι 50 εκατ. ευρώ, πενταώροφο κτίριο στην οδό Διονυσίου Αρεοπαγίτου 9 στην Αθήνα, που διαθέτει συνολική επιφάνεια 2.600 τετραγωνικών μέτρων. Σύμφωνα με στοιχεία της E&V, τον τελευταίο ένα χρόνο η ζήτηση για πολυτελή ακίνητα, αξίας άνω του 1 εκατ. ευρώ, στην Αθηναϊκή Ριβιέρα και στο κέντρο της Αθήνας έχει ενισχυθεί έως και 15%, με έναν στους δύο ενδιαφερόμενους να προέρχεται από το εξωτερικό. Η Γερμανία, η Μεγάλη Βρετανία, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ελβετία ανήκουν στις χώρες από όπου εκδηλώνεται η ισχυρότερη ζήτηση.