Μόλις το 0,2% των ελεύθερων επαγγελματιών που έχουν υποβάλει τη φορολογική τους δήλωση, αμφισβητεί το τεκμαρτό εισόδημα που τους έχει υπολογίσει η εφορία και ζητούν να περάσουν τη «βάσανο» του φορολογικού ελέγχου, προκειμένου να αποδείξουν ότι το πραγματικό τους εισόδημα είναι χαμηλότερο από το τεκμαρτό.
Από τους 15.765 ελεύθερους επαγγελματίες που προσήλθαν μέχρι τώρα στο ετήσιο ραντεβού με την Εφορία, οι 31 από αυτούς υπέβαλαν ένσταση για τα τεκμήρια φορολόγησης. Η τελική εικόνα ωστόσο σύμφωνα με την ΕΡΤ, θα διαμορφωθεί όταν ολοκληρωθεί η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων από τους περίπου 730.000 επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους.
Πάντως, αποτρεπτικά στην αμφισβήτηση των τεκμηρίων λειτουργεί το ασφυκτικό ελεγκτικό πλαίσιο σύμφωνα με το οποίο ο φορολογούμενος θα πρέπει να υποβάλλει στη φορολογική διοίκηση αναλυτικά στοιχεία για την περιουσιακή κατάσταση και τις συνθήκες διαβίωσης του ίδιου και της οικογένειας του (τραπεζικούς λογαριασμούς, μετοχές και κάρτες, θυρίδες, μετρητά και κρυπτονομίσματα, δαπάνες για φως, νερό, τηλέφωνο κ.α. ) ενώ η εφορία μπορεί να επεκτείνει τον έλεγχο σε βάθος πενταετίας και για τα εισοδήματα από κάθε πηγή καθώς και τα περιουσιακά στοιχεία.
Αξίζει να επισημανθεί ότι το αίτημα αμφισβήτησης του τεκμαρτού εισοδήματος, δεν ακυρώνει αυτόματα το εκκαθαριστικό (με βάση το τεκμαρτό εισόδημα) και ο φόρος θα πρέπει να πληρωθεί από τον φορολογούμενο με το τελικό λογαριασμό να εκδίδεται μετά την ολοκλήρωση του ελέγχου που μπορεί να διαρκέσει έως και ένα χρόνο.
Διαβάστε ακόμη:
- Η Mytilineos αλλάζει όνομα και… πίστα και γίνεται παγκόσμιο brand
- Σούπερ σέξι: Η Χάλι Μπέρι ολόγυμνη στο μπαλκόνι της κρεβατοκάμαράς της
- Εμφάνιση Τσίπρα στην βλαχομπαρόκ «Λέσχη Μπίλντεμπεργκ» των Βορείων Προαστίων
- Μητσοτάκης: «Nαι» στις άμεσες ξένες επενδύσεις – Φρεζάδου: Όχι στους ξένους επενδυτές!