Την εκτίμηση ότι η εγχώρια τραπεζική αγορά μπορεί να χωρέσει πολλές ακόμη τράπεζες διατύπωσε η CEO της Attica Bank Ελένη Βρεττού, με παρέμβασή της στο Delphi Economic Forum X.
Όπως είπε, «όταν το 94% της αγοράς ελέγχεται από τις τέσσερεις συστημικές, είναι λογικό να υπάρχει σκεπτικισμός. Όμως είμαι απολύτως πεπεισμένη ότι υπάρχει χώρος – όχι μόνο για πέμπτη, αλλά και για έκτη και περισσότερες μικρότερες τράπεζες».
Σύμφωνα με την ίδια, «η Ιταλία, για παράδειγμα, έχει 250 τράπεζες που ελέγχουν το 80% της αγοράς και 39 συνεταιριστικές. Στη Γερμανία, λειτουργούν περίπου 4.700 τράπεζες. Στην Ελλάδα από τη δεκαετία του 1980 μέχρι και την κρίση, είχαμε 80 τράπεζες που λειτουργούσαν»
Περισσότεροι παίκτες
Στο πλαίσιο αυτό, πρόσθεσε, σήμερα, η ανάγκη και ο χώρος για περισσότερους «παίκτες» είναι υπαρκτός.
«Το 2024, στην καθαρή πιστωτική επέκταση (νέα δάνεια μείον αποπληρωμές), η Attica Bank – μαζί με την Optima – κατείχαν πάνω από το 20% της αγοράς, με μερίδιο μόλις 3%. Τα δύο τρίτα αυτής της επέκτασης κατευθύνθηκαν σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις» συμπλήρωσε σχετικά.
Αναφερόμενη στον τρόπο με τον οποίο η νέα Attica Bank μετά τη συγχώνευσή της με την Παγκρήτια Τράπεζα ενισχύει τον ανταγωνισμό, ανέφερε τα εξής:
• Ήμασταν η πρώτη τράπεζα που κατάργησε τις προμήθειες στα εισερχόμενα εμβάσματα.
• Ήμασταν οι μόνοι που προσεγγίσαμε διαφορετικά το στεγαστικό πρόγραμμα «Σπίτι μου 2», δίνοντας έμφαση όχι μόνο στο επιτόκιο αλλά και στο ουσιαστικό πρόβλημα: την έλλειψη διαθέσιμων κατοικιών.
• Δίνουμε προτεραιότητα στην τραπεζική εξυπηρέτηση: όχι σε 4 μήνες, αλλά σε 5 εργάσιμες. Χωρίς ραντεβού. Με ξεκάθαρη απάντηση προς τον πελάτη.
«Επειδή αναφερόμαστε διαρκώς στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις – αυτές είναι που αποτελούν την καρδιά της ελληνικής παραγωγικής οικονομίας – είναι κρίσιμο να δούμε και το εξής: πολλές από αυτές δυσκολεύονται σήμερα να έχουν πρόσβαση στο τραπεζικό σύστημα. Είτε γιατί βρέθηκαν σε ρυθμίσεις την περίοδο της κρίσης, είτε γιατί έχουν περάσει μέσα από τιτλοποιήσεις. Το αποτέλεσμα είναι ότι παραμένουν αποκλεισμένες», υποστήριξε η κυρία Βρεττού.
Στο πλευρό των μικρομεσαίων επιχειρήσεων
Κατά την ίδια, «ανεξαρτήτως μεγέθους, κάθε επιχείρηση αξίζει σωστή, γρήγορη και ξεκάθαρη τραπεζική εξυπηρέτηση. Όχι να περιμένει 4 μήνες για μια απάντηση. Όχι να χρειάζεται ραντεβού. Σε εμάς, σε 5 εργάσιμες ημέρες ο πελάτης ξέρει αν βλέπουμε το αίτημά του θετικά ή όχι και εάν προχωρήσει το δάνειό του, σε 6 εβδομάδες έχει προχωρήσει και η εκταμίευση».
Αναφερόμενη στην αναταραχή που έχει προκαλέσει διεθνώς η νέα δασμολογική πολιτική των ΗΠΑ, τόνισε ότι «το εξωτερικό περιβάλλον που βιώνουμε τις τελευταίες ημέρες ενέχει τον κίνδυνο να δημιουργήσει ένα παγκόσμιο μούδιασμα. Είμαστε όλοι εδώ, συζητάμε, αλλά κανείς δεν γνωρίζει τι θα φέρει η επόμενη μέρα. Παρ’ όλα αυτά, κάθε κρίση γεννά και ευκαιρίες».
Όπως σημείωσε, «αν αναλογιστούμε την τελευταία παγκόσμια κρίση – τον COVID – εκείνο ήταν ίσως το σημείο στο οποίο οι ελληνικές τράπεζες κατάφεραν να σταθούν πραγματικά στο πλευρό της οικονομίας».
Κατά την ίδια, «εκείνη η περίοδος ήταν η τελευταία φορά που υπήρξε δυναμική και θετική πιστωτική επέκταση, διοχετεύτηκαν ευρωπαϊκοί και ιδιωτικοί πόροι στην οικονομία και αποσοβήθηκαν εν μέρει οι επιπτώσεις της κρίσης».
Η κυρία Βρεττού συμπλήρωσε πως «το ζητούμενο είναι πώς αυτό το σύστημα μπορεί να σταθεί δίπλα στην ελληνική οικονομία. Συχνά ακούμε ότι οι εξαγωγές προς την Αμερική είναι μόνο το 5% του ΑΕΠ και πιστεύω ότι είναι κάπως παραπλανητικό. Όταν ο τουρισμός – η μεγαλύτερη βιομηχανία μας – εξαρτάται από το βιοτικό επίπεδο του Αμερικανού ή του Γερμανού επισκέπτη, η επίπτωση είναι πολύ μεγαλύτερη. Οι οικονομίες επηρεάζονται βαθιά από την ψυχολογία: πότε θα ταξιδέψουν, αν θα ταξιδέψουν, πόσο θα ξοδέψουν».
Στο πλαίσιο αυτό, τόνισε ότι «σε τέτοιες περιόδους, πιστεύω ότι οι τράπεζες οφείλουμε να δείξουμε ψυχραιμία. Να αξιολογήσουμε έγκαιρα τα χαρτοφυλάκια, να εντοπίσουμε τους ευάλωτους πελάτες και – κυρίως – να δώσουμε ρευστότητα, να εμπνεύσουμε εμπιστοσύνη και να στηρίξουμε τα επενδυτικά σχέδια που διαφορετικά θα παγώσουν».
Την ίδια στιγμή, χαρακτήρισε κρίσιμο «να αποκαταστήσουμε τη συνολική υγεία του συστήματος. Όταν ξεκινάμε με 70 δισ. ευρώ οικονομικής δραστηριότητας που είναι εκτός τραπεζικού συστήματος, σε μια χώρα με ΑΕΠ 150 δισ. ευρώ, πρέπει να επαναφέρουμε τις επιχειρήσεις αυτές, κυρίως τις μικρομεσαίες, που δεν έχουν πρόσβαση στη χρηματοδότηση».
Όπως είπε, «και σε αυτό βλέπω τεράστιες ευκαιρίες – ειδικά για την Attica Bank, που ήδη έχει υψηλό ρυθμό ανάπτυξης και μερίδιο αγοράς κοντά στο 10%. Είμαστε έτοιμοι να διαδραματίσουμε κομβικό ρόλο σε αυτή τη συγκυρία».