Το θέμα με την κατάσταση που επικρατεί σε νομικό επίπεδο με τα εκτός σχεδίου ακίνητα σε όλη τη χώρα, έρχεται να καταδείξει με τον πλέον σαφή τρόπο του πως λειτουργεί το ελληνικό δημόσιο, πως λειτουργεί η εκάστοτε κυβέρνηση και πως η δημόσια διοίκηση, μαζί με την Δικαιοσύνη, συνθέτουν το παζλ ενός απίστευτου αλαλούμ, που τελικά λειτουργεί σε βάρος του ίδιου του δημοσίου και των νομοταγών πολιτών.
Αναμφισβήτητα, πρόκειται για μία γάγγραινα, μία Λερναία Ύδρα απίστευτης γραφειοκρατίας, που παράγεται και βασιλεύει εξαιτίας των πελατειακών σχέσεων των πολιτικών με τους ψηφοφόρους όλων των αποχρώσεων, γιατί όλοι θέλουν “να χτίσουν ένα σπιτάκι” κι ας είναι παράνομο κι ας είναι μία βιλίτσα ή μία κανονική βίλα, ακόμα και μέσα σε καθαρά δασική περιοχή.
Δυστυχώς, παρά τις ελπίδες ότι αυτή η κατάσταση θα λάβει κάποιο τέλος, διαψεύδονται για μία ακόμα φορά.
Και αυτό γιατί η κυβέρνηση, δια των αρμόδιων υπουργείων, ετοιμάζεται να δώσει άλλη μία προθεσμία, πενταετούς διάρκειας, προφασιζόμενη τις καταστροφές στη Θεσσαλία.
Νέα αναβολή, λοιπόν, για την ρύθμιση της δόμησης στα εκτός σχεδίου οικόπεδα. Ενώ το Συμβούλιο της Επικρατείας, με αλλοπρόσαλλες αποφάσεις του, τη μία φορά θέτει όρο να υπάρχει να υπάρχει “πρόσωπο” του οικοπέδου των τουλάχιστον 4 στρεμμάτων σε κοινόχρηστο δρόμο και με άλλη απόφαση θέτει ακόμα αυστηρότερους όρους για την αρτιότητα του οικοπέδου, αλλά και για το τι συνιστά “κοινόχρηστο δρόμο”.
Και φυσικά, εδώ αρχίζουν πάλι τα τραγελαφικά, καθώς δρομάκια και μονοπάτια ακόμα βαφτίζονται “κοινόχρηστοι δρόμοι”, ενώ για την αρτιότητα υπήρξαν ακόμα και περιπτώσεις, που, για να βρουν τα 4 στρέμματα, μετρήθηκε ακόμα και η περίμετρος μικροϋψωμάτων εντός του οικοπέδου!.
Όλα αυτά βεβαίως συμβαίνουν, σε μία χώρα που δεν έχει Χωροταξικό εδώ και δεκαετίες, παρά τις κατά περιόδους ηχηρές εξαγγελίες, που οι δασικές υπηρεσίες έχουν κατ’ ουσίαν διαλυθεί, οι πολεοδομίες δουλεύουν με βάση χάρτες δεκαετιών ή και εκατονταετιών (!), για να μην υπεισέλθουμε στο άλλο μεγάλο και σαφώς αλληλοσυνδεόμενο πρόβλημα του ανύπαρκτου περιουσιολογίου.
Οι πλημμύρες, λοιπόν, στη Θεσσαλία, δίνουν το άλλοθι για νέα “μεταβατική” περίοδο στα εκτός σχεδίου ακίνητα, όπου φαντάζεστε ότι θα γίνεται ό,τι γινόταν και μέχρι τώρα.
Και όπου δεν υπάρχουν τα 4 στρέμματα και απαγορεύεται η δόμηση, το κόλπο με την ανέγερση γραφείων, νόμιμα, στην ίδια έκταση, σας το έχουμε ξαναπεί, με πρωτοστατούσα την Αράχοβα και από κοντά κάθε ενδιαφερόμενη περιοχή της χώρας.