Tα Εμιράτα διαμηνύουν για δεύτερη φορά σε 2 χρόνια πως δεν αποκλείεται να αποχωρήσουν από τον OPEC (ΟΠΕΚ -τον Οργανισμό Πετρελαιοπραγωγών Κρατών που έχει γίνει και OPEC PLUS με την προσθήκη της Ρωσίας) ώστε να μπορέσουν να διοχετεύσουν στη διεθνή αγορά όσο το δυνατόν μεγαλύτερες ποσότητες αργού πετρελαίου.

Παρόλο που σε όλους τους άλλους τομείς συνεργάζονται αρμονικά, το τελευταίο διάστημα η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα βρίσκονται σε αντίθετη τροχιά με αιτία τις τιμές του αργού.

Έχει μεσολαβήσει και ένα 18μηνο οικονομικής κρίσης λόγω πανδημίας και τώρα υπάρχει «δίψα για κέρδη» στον OPEC- ΟΠΕΚ.

Οι τιμές του αργού που έπεσαν και στα 15 δολάρια το βαρέλι τώρα να φλερτάρουν με τα 77 δολάρια, κάτι που επηρεάζει άμεσα και την ελληνική οικονομία που προσπαθεί να ανακάμψει.

Όπως είναι γνωστό τα Εμιράτα, επένδυσαν από το 2009 και μετά τεράστια ποσά (πάνω από 150 δις δολάρια) ώστε να αυξήσουν την παραγωγική και εξαγωγική δομή της οικονομίας τους αναφορικά με το αργό πετρέλαιο.

Υπολογίζουν δε τα έσοδά τους να προσεγγίσουν το 1 τρις δολάρια ως το 2034 ώστε να χρηματοδοτήσουν πλήρως την οικονομική τους μεταρρύθμιση και τη στροφή σε τομείς όπως οι Τράπεζες, η ναυτιλία, ο τουρισμός, οι ΑΠΕ, τα ακίνητα σε όλο τον πλανήτη και ακόμη ο πρωτογενής τομέας με παραγωγή τροφίμων!

Στα 60$ το βαρέλι το αργό - Τι θα γίνει στην Ελλάδα

Εδώ όμως, στην υλοποίηση του σχεδίου, τα Εμιράτα σκόνταψαν στον OPEC που δεν δέχεται την αύξηση των δυνατοτήτων τους και δεν τους αυξάνει τη συνολική ποσόστωση εξαγωγών αργού με βάση τον αλγόριθμο που έχουν επεξεργαστεί οι ειδικοί στο Αμπού Ντάμπι.

Οι τεχνοκράτες του ΟΠΕΚ λένε πως δεν μπορούν να ικανοποιήσουν το αίτημα των ΗΑΕ διότι εάν μεταβάλλουν τον αλγόριθμο με τον οποίο εξάγουν τα Εμιράτα, τότε θα πρέπει να ικανοποιήσουν αντίστοιχα αιτήματα από άλλους παίκτες με ότι συνεπάγεται κάτι τέτοιο για τον έλεγχο της παραγωγής και των τιμών.

Κάπως έτσι ξέσπασε η κρίση που σοβούσε δύο χρόνια μέσα στο καρτέλ.

«Η σύγκρουση χαρακτηρίζεται ιδιαίτερα σοβαρή από ανθρώπους εντός και εκτός του οργανισμού, αφού τα Εμιράτα μέχρι στιγμής δεν φαίνονται πρόθυμα να υποχωρήσουν, καθώς θεωρούν ότι υπάρχει ζήτημα επιβίωσης στρατηγικά και ξεφεύγει από τα αυστηρά βραχυπρόθεσμα πλαίσια.

Αντίστοιχα, η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία έχουν μια δύσκολη αποστολή διότι πρέπει να αποφύγουν να ικανοποιήσουν το αίτημα διατηρώντας παράλληλα τα Εμιράτα εντός του ΟΠΕΚ.

Τα Εμιράτα έχουν τώρα μεγάλη ευκαιρία να ανεξαρτοποιηθούν από τον Οργανισμό, καθώς η περίοδος πολύ υψηλών τιμών πετρελαίου αποτελεί σπουδαία ευκαιρία για να ανοίξουν τις κάνουλες και να αποκομίσουν το μέγιστο που μπορούν, ιδίως εάν η Σαουδική Αραβία, η Ρωσία και άλλες χώρες επιχειρήσουν να παραμείνουν μέσα στην αυστηρή γραμμή ποσοστώσεων του ΟΠΕΚ» μας λέει βετεράνος Έλληνας διπλωμάτης με πολλά χρόνια ενασχόλησης στον Αραβικό κόσμο.

εμιράτα ΟΠΕΚ OPEC

Και συνεχίζει: «το σοβαρό θέμα πήγε ψηλότερα από τα στενά πλαίσια του πετρελαίου, με παρέμβαση των ΗΠΑ τις τελευταίες ημέρες ώστε να βρεθεί λύση με τη χρήση πιθανώς και εξωπετρελαϊκών συσχετισμών και ευρύτερων μεταβλητών.

Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι τα Εμιράτα και η Σ. Αραβία διαθέτουν άριστες σχέσεις μεταξύ τους και …ακόμη πιο άριστες με τις ΗΠΑ και φυσικά με την Ελλάδα, αποτελούν σοβαρό αντίβαρο στο Ιράν και έχουν παγερή σχέση με την Τουρκία του Ερντογάν, ενώ έχουν υπογράψει πολύ βαριές συμφωνίες συνεργασίας στον τομέα της άμυνας».

Αλλά και έμπειρος ξένος διπλωμάτης που παρεπιδημεί στην Αθήνα τονίζει: «Υπάρχει επείγουσα ανάγκη των μελών του ΟΠΕΚ να πουλήσουν όσο περισσότερο μπορούν και σε ψηλότερες τιμές αφού για ενάμιση χρόνο λόγω πανδημίας οι τιμές του αργού είχαν φτάσει γι αυτούς σε καταστροφικά επίπεδα. Θέλουν φυσικά να συσσωρεύσουν πλούτο ενόψει των ανατροπών που αναμένονται στις επόμενες δεκαετίες.

Η πρόκληση για τα Εμιράτα είναι τεράστια και είναι ζήτημα για το μέλλον των κρατιδίων που συνιστούν τα ΗΑΕ. Συνεπώς δεν θα πρέπει να αποκλειστεί ακόμα και το ενδεχόμενο αποχώρησης από τον ΟΠΕΚ, μια απειλή που είχε ήδη εκφραστεί από πέρυσι.

Αν γίνει αυτό, σύντομα τα Εμιράτα θα μπορέσουν να διοχετεύσουν σημαντικά μεγαλύτερες ποσότητες στην αγορά, ενώ ταυτόχρονα γίνεται πιο εύκολο να ακολουθήσουν το παράδειγμά τους και άλλα μέλη οδηγώντας επί της ουσίας στην ουσιαστική διάλυση του ΟΠΕΚ και την ανεξαρτοποίηση πολιτικής εξαγωγών για τα μέλη του. Τότε θα ξαναδούμε κατάρρευση τιμών λόγω υπερπροσφοράς» καταλήγει.

Τα μέλη του OPEC PLUS (ΟΠΕΚ+) έχουν συμφωνήσει να αυξήσουν την παραγωγή κατά 400.000 βαρέλια μηνιαίως από τον Αύγουστο ως τα τέλη του έτους.

Τα Εμιράτα είναι το μοναδικό μέλος που δεν συμφωνεί και θέλει πολύ παραπάνω εκτός πάρει έγγραφη διαβεβαίωση ποσόστωσης και έτσι «η οριστική ρήξη που προετοιμαζόταν καιρό τώρα επισημοποιείται στην πράξη» λέει ο ξένος διπλωμάτης.

Η τιμή του αργού εκτοξεύτηκε στα 77 δολάρια και κατόπιν υποχώρησε, πράγμα που φανερώνει τη νευρικότητα που επικρατεί στην αγορά ενώ η ζήτηση αυξάνεται ραγδαία λόγω ανάκαμψης των οικονομιών της Δύσης και της Ασίας και της αύξησης της παραγωγικής τους βάσης, όμως παράλληλα επιστρέφουν οι φόβοι για αναζωπύρωση της πανδημίας με απειλή νέου φρεναρίσματος γιαυτό τα Εμιράτα βιάζονται.

Ο Έλληνας έμπειρος διπλωμάτης συμπληρώνει: «Ένα ακόμη κρίσιμο θέμα στους κόλπους του ΟΠΕΚ είναι ότι πλέον η παλιά φρουρά της Σαουδικής Αραβίας και του Ιράν δίνει τη θέση της σε νέους υπουργούς και εκπροσώπους.

Στο παρελθόν, ο Σαουδάραβας πρίγκιπας Αμπντουλαζίζ και ο Ιρανός υπουργός, Ζανγκανέχ, αποτελούσαν ένα δίδυμο με μεγάλη παρεμβατικότητα και στις διπλωματικές πρωτοβουλίες για εξεύρεση ομοφωνίας, όμως πλέον αποσύρονται.

Ταυτόχρονα, αρκετοί αναλυτές θεωρούν ότι η Ρωσία ασκεί πλέον μεγάλη επιρροή στον οργανισμό με τη διευρυμένη του μορφή, με ότι αυτό συνεπάγεται».

Τιμή πετρελαίου: Τι λένε όσοι είναι μέσα στα…«κόλπα»;