Φόβοι για ξέσπασμα πετρελαϊκής κρίσης που θα μπορούσε να στείλει το αργό πάνω από τα 100 δολάρια το βαρέλι, καθώς εντείνεται η διαμάχη Σαουδικής Αραβίας και Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

Οι συνομιλίες των υπουργών πετρελαίου του ΟΠΕΚ+ κατέληξαν σε αδιέξοδο αφού η Σαουδική Αραβία έχει «μουλαρώσει» και δε δείχνει να υποχωρεί, με τις συνομιλίες να συνεχίζονται και σήμερα Δευτέρα 5/7.

Η διαμάχη ξέσπασε σε μια ευαίσθητη στιγμή για την αγορά πετρελαίου και θα μπορούσε να καθυστερήσει τα σχέδια για την άντληση περισσότερου πετρελαίου μέχρι το τέλος του έτους, την ώρα που οι παγκόσμιες τιμές του πετρελαίου που έχουν ανέλθει σε υψηλά 2-1 / 2 ετών, σημειώνει το Reuters.

Η τιμή του πετρελαίου τύπου brent διαπραγματεύεται αυτή τη στιγμή στα 76 δολ. το βαρέλι.

Κρίση στον ΟΠΕΚ – Σκληραίνει η κόντρα Σ.Αραβίας-ΗΑΕ

Μπλόκο από ΗΑΕ

Ο ΟΠΕΚ, ο οποίος συμφώνησε μείωση ρεκόρ παραγωγής το 2020 για να αντιμετωπίσει την κατάρρευση των τιμών που έχει προκαλέσει η πανδημία, ψήφισε την Παρασκευή για αύξηση της παραγωγής κατά περίπου 2 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως (bpd) από τον Αύγουστο έως τον Δεκέμβριο του 2021 και την επέκταση των υπόλοιπων περικοπών έως το τέλος 2022, αντί τον Απρίλιο του 2022.

Ωστόσο, τα ΗΑΕ μπλόκαραν τη συμφωνία. Οι αποφάσεις του ΟΠΕΚ στον οποίο συμμετέχουν οι εξαγωγείς πετρελαίου, η Ρωσία και άλλες χώρες παραγωγής, πρέπει να είναι ομόφωνες.

Ο πρίγκιπας Abdulaziz bin Salman, υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας, που αποτελεί τον μεγαλύτερο εξαγωγέα πετρελαίου στον ΟΠΕΚ, απηύθυνε έκκληση για «συμβιβασμό και ορθολογισμό», προκειμένου να εξασφαλιστεί η συμφωνία.

Τα ΗΑΕ δήλωσαν ότι υποστήριξαν την απελευθέρωση περισσότερου πετρελαίου, αλλά δεν επεκτείνουν τις υπόλοιπες περικοπές μετά τον Απρίλιο του 2022 χωρίς συμφωνία να αναθεωρήσει τη δική του γραμμή παραγωγής – το επίπεδο από το οποίο υπολογίζονται οι περικοπές παραγωγής.