«Εκτοξεύτηκε»  μέσα σε ένα χρόνο η τιμή του πετρελαίου, καθώς το Brent βρέθηκε πλέον κοντά στα 70 δολάρια το βαρέλι και τα αμερικανικά συμβόλαια (WTI) στα 65 δολάρια για πρώτη φορά από το 2019.

Πέρυσι το Μάρτιο, τα αμερικανικά συμβόλαια (WTI) είχαν πέσει μέχρι και στα 37 δολάρια υπό το βάρος της πανδημίας και των τότε αποφάσεων του OPEC.

«Το καρτέλ του OPEC μαζί με τη Ρωσία (OPEC PLUS όπως ονομάζεται χαρακτηριστικά) αποφάσισαν ότι δεν θα αλλάξουν κάτι στην παγκόσμια παραγωγή το επόμενο δίμηνο γεγονός που ενίσχυσε τις τιμές» μας έλεγε χθες Έλληνας βαθύς γνώστης των πετρελαϊκών θεμάτων που κατοικοεδρεύει στο εξωτερικό και προέβλεπε: «το καλοκαίρι θα υπάρξει άνοδος της παγκόσμιας ζήτησης κατά 4 εκατ. βαρέλια, άρα οι παραγωγοί πιθανώς θα έχουν το περιθώριο να αυξήσουν και πάλι την παραγωγή τους δίχως να μειώσουν την τιμή, υπάρχουν ήδη πιέσεις για να το κάνουν».

Εδώ μάλιστα έγινε γνωστό πως στη Σύνοδο του Οργανισμού, ο Σαουδάραβας υπουργός πετρελαίου, πρίγκιπας Αμπνουλαζίζ, χαριτολογώντας είπε ότι «το drill, baby, drill μας τελείωσε!» όπου drill είναι το τρυπάνι, υπονοώντας πως θα μπεί φρένο στην υπερπαραγωγή του μαύρου χρυσού.

Ο Έλληνας συνομιλητής μας όμως, που σπανίως πέφτει έξω στις προβλέψεις του, πρόσθεσε   μία παράμετρο που δεν έχει γίνει ευρέως αντιληπτή: «οι αμερικανοί παραγωγοί πετρελαίου, δέχτηκαν πολύ μεγάλο πλήγμα πέρυσι και δεν έχουν ανακάμψει. Οι γεωτρήσεις στις ΗΠΑ θα αυξηθούν πάρα πολύ σε  έξι μήνες από σήμερα, πράγμα που επίσης συμβάλει στην άνοδο στην τιμή πετρελαίου μέχρι τότε, αλλά μετά θα υπάρξει αποκλιμάκωση διότι αυτό το σχιστολιθικό πετρέλαιο θα πέσει στην αγορά και θα αυξήσει την προσφορά».

Τέλος η  πρόσφατη έκθεση της Goldman Sachs  προβλέπει τιμή Brent στα 75 δολάρια για Μάιο-Ιούνιο και στα 80 δολάρια για Αύγουστο και Σεπτέμβριο προβλέποντας πως ο OPEC PLUS δεν θα αυξήσει σημαντικά την παραγωγή του μέχρι τότε.

Τους πιστεύουμε διότι τόσο ο Έλληνας του εξωτερικού όσο και η  Goldman Sachs ….κάτι παραπάνω γνωρίζουν!

Δείτε αναλυτικά τι συμβαίνει με την τιμή πετρελαίου και τα χρηματιστήρια

https://radar.gr/article/83010/se-sygxysi-i-wall-street

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον  Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο  Radar.gr.