Ξεπέρασε ξαφνικά τα 50 δολάρια το βαρέλι το πετρέλαιο (το brent που είναι της Βόρειας Θάλασσας) και τα 47 δολάρια το crude oil (η τιμή του οποίου διαμορφώνεται στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης). Πρόκειται για τις υψηλότερες τιμές από τον Φεβρουάριο, πριν δηλαδή ξεκινήσει η πανδημία που είχε ως αποτέλεσμα τη μεγάλη μείωση της ζήτησης και τη συνακόλουθη πτώση των τιμών. Η τιμή του crude oil ανέβηκε κατά 26% σε ένα μήνα μέσα, ξεπέρασε τα 50 δολάρια και βαδίζει προς τα 55-60 τον Ιανουάριο του 2021 σύμφωνα με τους αναλυτές.
Η έναρξη των εμβολιασμών που σημαίνει την (αργή και επίπονη έστω) επιστροφή στη φάση κανονικότητας της παγκόσμιας κοινότητας αλλά και της παγκόσμιας οικονομίας, συνέβαλε σημαντικά σε αυτό το «σκαρφάλωμα» των τιμών, μαζί με την οργανωμένη προσπάθεια της Ρωσίας να επανασυστήσει το παγκόσμιο καρτέλ πετρελαίου μέσω ενός διευρυμένου OPEC (του λεγόμενου OPEC plus) και να αυξήσει σταδιακά τις τιμές.
Είναι χαρακτηριστικό πως η πορεία των διεθνών τιμών «αγνόησε» ακόμη και την πρόσφατη μηνιαία έκθεση του OPEC που εξέφραζε «αβεβαιότητα από τον αντίκτυπο της πανδημίας και στο επόμενο εξάμηνο».
Όσον αφορά την πορεία της ζήτησης το 2020, η τελευταία εκτίμηση αναφέρεται σε μέσο ετήσιο 90-92 εκατ. βαρέλια την ημέρα, περίπου 10-11 εκατ. βαρέλια λιγότερα την ημέρα από το μέσο όρο του 2019.
Στην άνοδο τω τελευταίων ημερών συνέβαλαν και οι εκρήξεις σε δύο πετρελαιοφόρα στα λιμάνια της Τζέντα και του Σουκαίκ στη Σαουδική Αραβία αφήνοντας δημιουργώντας ανησυχίες αναταραχής στη Μέση Ανατολή.
 
 
 
 
 
 
ΓΡΙΦΟΣ ΚΑΙ ΛΥΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΕΠΙΔΟΜΑ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ
Επειδή όμως η ανοδική πορεία των διεθνών τιμών θα περάσει σε 30-40 ημέρες και στην ελληνική κατανάλωση, επείγει το νέο σύστημα χορήγησης του επιδόματος θέρμανσης.
Στο υπουργείο Οικονομικών προσπαθούν να λύσουν τα προβλήματα ώστε να εκδοθεί η υπουργική απόφαση και να ανοίξει έγκαιρα η εφαρμογή και να ξεκινήσουν οι πληρωμές μετά τα Χριστούγεννα. Δεν αποκλείεται κάποιες πληρωμές να μετατεθούν για το 2021. Το υπουργείο είχε πρόθεση, το ποσό του επιδόματος συνολικού ύψους 84 εκατ. ευρώ να πιστωθεί μέχρι 31 Δεκεμβρίου κάτι το οποίο σήμερα φαντάζει έως αδύνατον.
«Το νέο σύστημα θα είναι σαφώς δικαιότερο από το ισχύον αλλά και πιο πολύπλοκο καθώς εδράζεται σε μελέτη της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας η οποία διαπίστωσε διαφορετικές ανάγκες θέρμανσης σε διάφορες περιοχές της χώρας ακόμα και μέσα σε ένα χωριό. Εξάλλου φέτος επιδοτείται, εκτός από το πετρέλαιο θέρμανσης και το φυσικό αέριο και το υγραέριο, ενώ για το πέλετ και τα καυσόξυλα η επιδότηση θα χορηγείται μόνο σε οικισμούς κάτω των 2.500 κατοίκων» τονίζει προς το radar.gr αρμόδια πηγή του ΥΠΟΙΚ που ασχολείται χρόνια με το θέμα.
Βασικό πρόβλημα προς επίλυση είναι οι λογαριασμοί φυσικού αερίου και η εκκαθάρισή τους ώστε να πιστωθεί το τελικό ποσό στους δικαιούχους. Το επίδομα για φυσικό αέριο θα δοθεί με βάση τους λογαριασμούς από τον Οκτώβριο μέχρι και τον επόμενο Απρίλιο. Το επίδομα θα καταβάλλεται μόνο αν το καύσιμο πληρώνεται με ηλεκτρονικό μέσο.
Άλλο σοβαρό θέμα είναι οι αγορές για καυσόξυλα και πέλετ για τα οποία το υπουργείο Οικονομικών αναμένεται να ζητά πρώτα τις αποδείξεις και εκ των υστέρων να καταθέτει τα ποσά στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων, διαδικασία πολύπλοκη αλλά που πρέπει να είναι απόλυτα διαφανής και να μην επιδέχεται αμφισβητήσεις.
Στο υπουργείο Οικονομικών ευελπιστούν ότι το σύστημα για την υποβολή αιτήσεων από τους δικαιούχους θα ανοίξει στις 22-23 Δεκεμβρίου με τις πληρωμές να ξεκινούν ως το τέλος του χρόνου αλλά ως γνωστόν «ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες».
 
ΠΩΣ ΘΑ ΥΠΟΛΟΓΙΖΕΤΑΙ ΤΟ ΕΠΙΔΟΜΑ.
Με βάση το νέο σύστημα το ανώτατο ποσό του επιδόματος θέρμανσης θα αυξηθεί στα 600 ευρώ (από 350 ευρώ που ήταν πέρυσι) ενώ το κατώτατο ύψος του επιδόματος θα παραμείνει αμετάβλητο στα 80 ευρώ. Παράλληλα, εκτός από την αύξηση του επιδόματος και τις νέες κατηγορίες καυσίμων που θα επιδοτούνται αλλάζει φέτος και το σύστημα υπολογισμού του επιδόματος στους δικαιούχους.
Θα ισχύσει νέο σύστημα που βασίζεται σε μελέτη της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας η οποία χώρισε την Ελλάδα σε 200.000 «τετράγωνα διαστάσεων 750μΧ750μ», ώστε να αποτυπώνονται με τη μέγιστη δυνατή ακρίβεια οι κλιματικές και γεωγραφικές παράμετροι. Έτσι θα προκύπτουν και οι ανάγκες για θέρμανση οι οποίες διαφέρουν από περιοχή σε περιοχή ανάλογα με το υψόμετρο, την απόσταση από τη θάλασσα και άλλες παραμέτρους. Για κάθε «τετράγωνο» υπάρχει συντελεστής που θα πολλαπλασιάζεται με το μέγιστο επίδομα των 600 ευρώ και το αποτέλεσμα της πράξης θα είναι το επίδομα που δικαιούται το κάθε νοικοκυριό. Για αυτό και το επίδομα θα είναι διαφορετικό σε κάθε πόλη, χωριό και οικισμό ενώ οι συντελεστές θα είναι τελείως διαφορετικοί ακόμα και μέσα στον ίδιο Δήμο.
Το νέο επίδομα θέρμανσης θα καλύπτει όπως είπαμε, όχι μόνο την δαπάνη για πετρέλαιο θέρμανσης, αλλά και για φυσικό αέριο, υγραέριο και σε μικρούς οικισμούς, έως 2.500 κατοίκους, και τα ξύλα και τα προϊόντα ξύλων. Εξαίρεση θα αποτελέσει μόνο το ηλεκτρικό ρεύμα το οποίο δεν θα επιδοτείται αφού οι πολίτες που είναι οικονομικά ευάλωτοι μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα κοινωνικά τιμολόγια.
Η απόφαση που θα εκδοθεί θα ρυθμίζει τα κλιμάκια της επιδότησης σε όλη την χώρα ώστε ο κάθε δικαιούχος να μπορεί να υπολογίσει το σύνολο του επιδόματος και να αποφασίσει ποια ποσότητα καυσίμου θα προμηθευτεί. Γεγονός είναι ότι όπως και πέρυσι έτσι και φέτος το επίδομα θα δίνεται σε αυτούς οι οποίοι έχουν αγοράσει καύσιμο αξίας τουλάχιστον διπλάσιας αξίας από το επίδομα. Συνεπώς, αν κάποιος έχει επίδομα 200 ευρώ θα πρέπει να αγοράσει καύσιμο με αξία τουλάχιστον 400 ευρώ για να πιστωθεί στο λογαριασμό του.
Όπως και πέρυσι το σύνολο του επιδόματος θέρμανσης θα πιστωθεί σε μια δόση μετά από αίτηση του δικαιούχου στην ειδική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ που θα ανοίξει μετά την ΚΥΑ για το νέο επίδομα. Στην συνέχεια, την επόμενη χρονιά η ΑΑΔΕ θα επαληθεύσει αν τα στοιχεία για τις ποσότητες και το συνολικό τίμημα ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.
ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ.
Τα κριτήρια χορήγησης επιδόματος θέρμανσης είναι ίδια με το χειμώνα 2019 -2020. Συνεπώς το επίδομα δικαιούνται φυσικά πρόσωπα για τα ακίνητα που χρησιμοποιούν ως κύρια κατοικία κατά τον χρόνο υποβολής της αίτησης, είτε αυτά μισθώνονται είτε είναι δωρεάν παραχωρούμενα ή ιδιοκατοικούνται, με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια ως εξής:
Άγαμοι φορολογούμενοι οι οποίοι κατά το προηγούμενο έτος είχαν ετήσιο συνολικό εισόδημα μέχρι 12.000 ευρώ και κατείχαν αστική ακίνητη περιουσία συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 100.000 ευρώ.
Έγγαμοι φορολογούμενοι, καθώς και φορολογούμενοι που είναι μέρη συμφώνων συμβίωσης οι οποίοι είχαν ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα μέχρι 20.000 ευρώ και κατείχαν αστική ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας μέχρι 200.000 ευρώ. Το εισοδηματικό όριο των 20.000 ευρώ θα προσαυξάνεται κατά 2.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο.
Μονογονεϊκές οικογένειες με ετήσιο συνολικό εισόδημα μέχρι 22.000 ευρώ που κατείχαν αστική ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας μέχρι 200.000 ευρώ. Το εισοδηματικό όριο των 22.000 ευρώ θα προσαυξάνεται κατά 2.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο μετά το πρώτο.
Για φέτος η αγορά πετρελαίου θέρμανσης ξεκίνησε στα 80-85 λεπτά το λίτρο, δηλαδή όσο και τον περασμένο Απρίλιο.