Βγήκαν τα στοιχεία τιμών καταναλωτή (CPI) των ΗΠΑ. Και δεν είναι ΚΑΘΟΛΟΥ καλά. Ο πληθωρισμός εκτοξεύτηκε στο 7,5% τον Ιανουάριο, σε υψηλό 40 ετών!
Μάλιστα αυξήθηκε κατά 0,6% (τεράστιο ποσοστό) ενώ οι εκτιμήσεις δεν περίμεναν να ξεπεράσει το 7,2%! Και κάποιοι ΑΚΟΜΑ εθελοτυφλούν πως είναι παροδικός!!!
Η Fed βρίσκεται σε πλήρη σύγχυση πλέον, αφού όλες οι προβλέψεις έχουν καταρριφθεί δραματικά, και η κατάσταση έχει βγει εκτός ελέγχου.
Η αγορά τώρα αποτιμά ΕΠΙΘΕΤΙΚΗ πολιτική το Μάρτιο, ήτοι δύο αυξήσεις επιτοκίων, ακριβώς ΟΤΙ σας λέγαμε πριν λίγες ημέρες, πως οι τράπεζες θα αναγκαστούν να τα ΓΥΡΙΣΟΥΝ και να αυξήσουν επιτόκια!
Μάλιστα τα πονταρίσματα προ ανακοίνωσης CPI δίναν 30% πιθανότητα για αύξηση 50μ.β. το Μάρτιο, και τώρα δίνουν 60%! Από εκεί που ήταν αμφίβολο δηλαδή, τώρα είναι όλο και πιο σίγουρο ότι πάμε για στροφή πολιτικής, ολοταχώς για συστημικό λάθος (policy error) από Fed, και εννοείται, ύφεση. Βαριά ύφεση.
Μέχρι τώρα μας έλεγαν πως ο Πάουελ δε θα επιλέξει ύφεση (θυμάστε που σας λέγαμε ότι πρέπει να διαλέξουν;), όπως έκανε ο Βόλκερ της τότε Fed τη δεκαετία του 70′, ο οποίος επέλεξε επιθετική σύσφιξη και αναγκαστικά ύφεση, προκειμένου να ανακόψει τον πληθωρισμό.
Μας έλεγαν ότι τότε ήταν πιο υψηλός ο πληθωρισμός, γι’ αυτό και το έκανε.
Ε λοιπόν, ο πληθωρισμός μόλις ισοφάρισε τη δεκαετία του 70. Και προσέξτε, τώρα είναι ΑΚΟΜΗ χειρότερα τα πράγματα, διότι η οικονομία των ΗΠΑ είναι με τέτοιο τρόπο συνδεδεμένη με τον υπόλοιπο κόσμο που το σοκ είναι πολλαπλάσια ισχυρότερο. Το γιατί το εξηγήσαμε πριν μήνες εδώ.
Οπότε τώρα τι; Τώρα οι κεντρικοί τραπεζίτες, σαν καλά παιδιά, θα κάνουν αυτό που πρέπει να κάνουν, διότι πλέον δεν υπάρχει άλλη επιλογή. Μόνο ένα κουμπί έχουν μπροστά τους. Αν δεν το πατήσουν κι αυτό, τότε σκάει ο πυρηνικός αντιδραστήρας και έχουμε Τσερνόμπιλ όχι μόνο στο 99% της πλέμπας, τη Main Street για την οποία δε νοιάζονται (την πραγματική οικονομία), αλλά θα καταρρεύσει και η Wall Street μαζί.
Η τραγική ειρωνεία είναι βέβαια πως τίποτα από τα δύο δε σώζεται στην παρούσα φάση, γιατί και άργησαν πολύ οι κεντρικές τράπεζες. Τώρα είναι απλά δίλημμα “ύφεση ή μεγαλύτερη ύφεση”, όπως εξηγήσαμε εδώ.
Μπάιντεν: “Ο πληθωρισμός είναι καλός… μ@λ@κες!”
Και όλα αυτά ενώ προ ημερών, σε ερώτηση δημοσιογράφου για τον πληθωρισμό (γενικώς μόνο με αυτό ασχολούνται στις ΗΠΑ αυτή τη στιγμή – και δικαιολογημένα), ο Τζο Μπάιντεν την ξαπόστειλε δημοκρατικά, λέγοντας ο “πληθωρισμός είναι καλός… you stupid son of a bitch” (ηλίθιο κάθαρμα γιε π@@τ@ν@ς)!!
Θα προσπεράσω το γεγονός ότι ο ΔΗΜΟΚΡΑΤΗΣ αρχηγός του υποτίθεται ισχυρότερου έθνους που εκλέχθηκε για να διώξει τον… σατανικό τρισκατάρατο ρατσιστή σεξιστή και λοιπά Τραμπ, μιλάει δημόσια με τέτοιο τρόπο σε συνέντρυξη Τύπου (ποιος είμαι εγώ άλλωστε να κρίνω κάποιον που βρίζει)!
Αλλά θα σταθώ στην ατάκα ο “πληθωρισμός είναι καλός”. Αυτήν μπορώ να την κρίνω τουλάχιστον (περισσότερα εδώ).
Να σας πω κάτι; Αφήστε τα όλα τα άλλα. Ξεχάστε τις αμέτρητες αράδες περί πληθωρισμού, αγορών κλπ. Αν η θέα ενός ξεκουτιασμένου πλανητάρχη δεν είναι από μόνη της το μεγαλύτερο SELL SIGNAL για αυτήν τη υπό κατάρρευση φούσκα που ονομάζεται Δύση (και όλα τα assets που σχετίζονται με αυτήν), τότε δε ξέρω ποιο είναι!
It’s a (bull) trap
Και κάτι ακόμη: Κάποιοι εξυπνάκηδες, οι οποίοι δε μπορούν ούτε ελέφαντα στα 2 μέτρα να δουν, πόσο μάλλον να προβλέψουν τις αγορές (οι ίδιοι εντεταλμένοι μπουρδολόγοι που έλεγαν θα έχουμε αποπληθωρισμό!), τώρα λένε εντάξει η αγορά τα αποτίμησε όλα αυτά, buy the dip, οι μετοχές θα φτάσουν στο θεό.
Μάλλον τα λένε αυτά επειδή είναι χωμένοι με τα μπούνια σε μετοχές και liabilities, ενώ ο κόσμος γύρω γκρεμίζεται (προκειμένου να ξαναχτιστεί).
Οι μετοχές ακόμη κι αν πάνε (στιγμιαία) στο θεό, θα είναι τόσο αστραπιαίο και τόσο εφήμερο, και τόσο παγίδα, που κανείς από εσάς φυντάνια δε θα πάρει χαμπάρι τι έγινε.
Αν σκοπεύουν να φουσκώσουν λίγο ακόμη αυτή τη φούσκα θα είναι επειδή ψάχνουν την τελευταία αρπαχτή πριν το μεγάλο φινάλε.
ΟΧΙ, ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΑΠΟΤΙΜΗΘΕΙ ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΣΕ ΕΠΑΡΚΗ ΒΑΘΜΟ (ούτε καν κοντά) οι επικείμενες επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων, η βαριά ύφεση που θα ακολουθήσει, οι πραγματικές συνέπειες ντόμινο του πληθωρισμόυ.
Αν είχαν αποτιμηθεί ο χρυσός θα είχε ήδη ξεπεράσει τα $2.200/ουγγιά. Οι δισεκατομμυριούχοι βέβαια σιωπηλά αγοράζουν μανιωδώς γη τα τελευταία δύο χρόνια της πανδημίας… Εσείς αγοράστε Εθνική και Tesla, όλα θα πάνε καλά.
Μην δίνετε σημασία σε μίζερες Κασσάνδρες. Ντάξει τώρα κι αν ήταν οι μοναδικοί στην Ελλάδα που μίλησαν εγκαίρως και ξεκάθαρα για τον στασιμοπληθωρισμό, δε λέει τίποτα αυτό…
Η αγορά παίζει τα τελευταία της χαρτιά, προκειμένου να αρπάξει από τα κορόιδα ό,τι μπορεί πριν το μεγάλο ριφιφί. Bull trap λέγεται. Μπορεί να αντέξει βαριά μέχρι αρχές φθινοπώρου.
Εκτιμήσαμε πως προτού λήξει αυτός ο χειμώνας, η Fed θα οδηγηθεί σε policy error. Μένει να δούμε αν και την άνοιξη θα δοθεί το τελικό σινιάλο για τις αγορές.
Αυτή τη στιγμή το δολάριο ενισχύεται οριακά, ενώ οι αγορές οριακά πτωτικές εν μέσω συνεχών εναλλαγών προσήμων και υψηλής μεταβλητότητας, ενδεικτικής της ασταθούς κατάστασης.
Η επόμενη συνεδρίαση της Federal Reserve έχει προγραμματιστεί για τις 15 και 16 Μαρτίου, και τα προ CPI στοιχήματα δίναν 6-7 αυξήσεις φέτος. Τώρα δίνουν 8!
Αυτή είναι η 20η συνεχόμενη μηνιαία αύξηση του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή, με το κόστος αγαθών και υπηρεσιών να αυξάνεται.
Βασικοί παράγοντες της αύξησης ήταν οι τιμές των τροφίμων, της ενέργειας και των μεταχειρισμένων αυτοκινήτων.
Ο δείκτης ενέργειας σημείωσε άνοδο 27,0% το περασμένο έτος και ο δείκτης τροφίμων αυξήθηκε 7,0%.
Αντιστροφή καμπύλης αποδόσεων
Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου εκτινάχθηκε πάνω από το 2% μετά τα στοιχεία για τον πληθωρισμό, για πρώτη φορά από το 2019.
Η απόδοση του 2ετούς ομολόγου του αμερικανικού Δημοσίου, της πιο ευαίσθητης διάρκειας στα επιτόκια, αυξήθηκε κατά 10 μονάδες βάσης στο 1,45%.
Η Fed έχει δύο επιλογές: Βαριά απότομη ύφεση ή πολλά χρόνια πολύ υψηλού πληθωρισμού, εκτιμά και η Morgan Stanley.
Η Fed έχει προσανατολιστεί σε αυστηρότερη νομισματική πολιτική για το 2022.
Η μείωση του πληθωρισμού μέσω της νομισματικής πολιτικής σημαίνει πιο αργή ανάπτυξη, αλλά το βασικό ερώτημα είναι πόσο θα μειωθεί ο πληθωρισμός και πόσο θα μειωθεί η ανάπτυξη.
Φυσικά, η Fed δεν θέλει να προκαλέσει σκόπιμα ύφεση, οπότε κάτι θα έπρεπε να πράξει. Το άλλο καταφύγιο, φυσικά, είναι οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό.
Εάν η Fed μπορεί να πείσει τους πάντες ότι ο πληθωρισμός θα επιστρέψει στο 2%, το έργο της είναι πολύ λιγότερο επώδυνο.
Ωστόσο, ορισμένες μετρήσεις των προσδοκιών για τον πληθωρισμό είναι ιδιαίτερα ευαίσθητες.
Το πραγματικό ερώτημα είναι εάν υπό τις τρέχουσες συνθήκες, οι σημαντικές προσδοκίες για τον πληθωρισμό θα κινηθούν απλώς και μόνο επειδή ενεργεί η Fed ή εάν ο πληθωρισμός πρέπει να πέσει πρώτα.
Αν ισχύει το δεύτερο, ακόμη έχουμε πρόβλημα.
Έτσι, εάν το μεγαλύτερο μέρος του τρέχοντος πληθωρισμού είναι κυκλικός οι επιλογές της FED είναι ύφεση ή χρόνια υψηλού πληθωρισμού.
Ο πρώην πρόεδρος Βόλκερ επέλεξε την ύφεση, αλλά ο πληθωρισμός τη δεκαετία του 1970 ήταν πολύ υψηλότερος. Ο πρόεδρος Πάουελ δεν θα δημιουργήσει εσκεμμένα μια ύφεση, λέει η Morgan Stanley..
Η πρόκληση, φυσικά, είναι να γνωρίζουμε πόσο θα καταστεί αυστηρή η νομισματική πολιτική της FED.
Για να είμαστε σαφείς, η βασική μας άποψη, καταλήγει η Morgan Stanley είναι ότι το μεγαλύτερο μέρος του πληθωρισμού θα αποδειχθεί προσωρινό, αλλά πάντα αξίζει να ρωτάμε «τι γίνεται αν κάνουμε λάθος;»
Η ΕΚΤ πρέπει να διαλέξει: Απότομη ύφεση ή μακροχρόνιο πληθωρισμό
Οι κεντρικές τράπεζες έχουν χάσει τη μπάλα με τον πληθωρισμό
Είναι αργά να αποφευχθεί το κραχ, είτε αυξηθούν τα επιτόκια είτε όχι
Κακώς συγκρίνουμε τον πληθωρισμό με του 1979 – Είναι πολύ χειρότερος