Σε «κόκκινο» συναγερμό βρίσκεται η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και ο SSM καθώς ξεκίνησαν τα «κανόνια» σε ρωσικες τράπεζες.

Το ζητούμενο είναι να σταθμίσουν σωστά τις επιπτώσεις, να μετρήσουν πόσες ρωσικές τράπεζες βρίσκονται στην «γκρίζα» ζώνη και πόσα από τα κράτη μέλη της ΕΕ είναι τα περισσότερο εκτεθειμένα στη ρωσική αγορά.

Στο «κόκκινο» και έτοιμη να «σκάσει» είναι σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αυστριακή Sberbank Europe AG, όπως και οι θυγατρικές της σε Κροατία και Σλοβενία.

Να σημειωθεί ότι τον πλειοψηφικό έλεγχο (50% + μία μετοχή) της Sberbank Europe AG έχει η Ρωσική Ομοσπονδία, καθώς η αυστριακή τράπεζα ανήκει στη Δημόσια Ανώνυμη Εταιρεία Sberbank της Ρωσίας.

Και ενώ έχουν ανακοινωθεί οι κυρώσεις με τον αποκλεισμό ρωσικών τραπεζών από το Swift, έχει μείνει προς το παρόν «ανοιχτό παράθυρο» σε ότι αφορά τις εισαγωγές ενέργειας από την Ρωσία.

Προς το παρόν δεν έχει γίνει γνωστή λίστα του εμπάργκο, και είναι ανοικτό το ενδεχόμενο –σε δεύτερο χρόνο- να αποκλειστεί το σύνολο των ρωσικών πιστωτικών ιδρυμάτων.

Εδώ και 10 μέρες ο SSM έχει στείλει επείγον σήμα σε όλες τις συστημικές τράπεζες της ευρωζώνης που έχει υπό την εποπτεία του και έχει ζητήσει να πληροφορηθεί το μέγεθος της έκθεσης τους στη ρωσική αγορά, όπως και τα ονοματεπώνυμα των Ρώσων πελατών τους.

Συγκεκριμένα ζήτησε στοιχεία, από τις ελληνικές τράπεζες –αλλά και από όλα τα πιστωτικά ιδρύματα της ΕΕ-, πόσους Ρώσους και πόσους Ουκρανούς πελάτες εξυπηρετούν, το ύψος των δανείων που έχουν χορηγήσει, την αξία των collaterals και των εμπράγματων εξασφαλίσεων για τα δάνεια αυτά, και φυσικά το ύψος των λογαριασμών καταθέσεων.

Με δύο λόγια ζήτησε την πλήρη χαρτογράφηση της έκθεσης των ευρωπαϊκών τραπεζών στην Ρωσία.

Σύμφωνα με τις κυρώσεις που αποφασίστηκαν:

– Απαγορεύεται κάθε συναλλαγή με φυσικά ή νομικά πρόσωπα που περιλαμβάνονται στις λίστες του εμπάργκο. Δηλαδή τράπεζες, εταιρείες και φυσικά πρόσωπα. Σταματά κάθε συναλλαγή, ακόμα και αν το πρόσωπο που περιλαμβάνεται στη λίστα είναι ήδη πελάτης της ελληνικής/ ευρωπαϊκής τράπεζας.

-Δεν πραγματοποιείται καμία συναλλαγή με τις τράπεζες που αποκλείστηκαν από το Swift. Τα ονόματα της λίστας αποκλεισμού περνάνε στα κεντρικά συστήματα των τραπεζών και έτσι απορρίπτουν αυτόματα κάθε απόπειρα συναλλαγής.

-Παράλληλα οι τράπεζες, ελέγχουν τα πελατολόγια τους για να τσεκάρουν αν έχουν πελάτες κάποια από τα φυσικά πρόσωπα που είναι στις λίστες του εμπάργκο, ώστε να «κτυπάει» alert σε κάθε προσπάθεια συναλλαγής.