Η τρίτη μείωση των επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας προσφέρει στους επενδυτές κάποια σιγουριά.

Παρά την καθιερωμένη, μη δεσμευτική γλώσσα της προέδρου Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία υποσχέθηκε «εξαρτώμενες από τα δεδομένα» δράσεις «ανά συνεδρίαση», οι δηλώσεις της για το μεταβαλλόμενο οικονομικό σκηνικό ουσιαστικά άνοιξαν την πόρτα για πιο επιθετική χαλάρωση τους επόμενους μήνες.

Οι χρηματαγορές υποδηλώνουν τώρα 20% πιθανότητα μείωσης κατά μισή μονάδα τον Δεκέμβριο και αναμένουν σχεδόν σίγουρα μειώσεις κατά ένα τέταρτο της μονάδας σε κάθε συνεδρίαση μέχρι τον Απρίλιο, κάτι που αντιπροσωπεύει μια πιο δραστική πορεία χαλάρωσης από ό,τι προέβλεπαν πριν από την απόφαση αυτής της εβδομάδας.

Καθώς ο πληθωρισμός θα περιοριστεί στο στόχο του 2% νωρίτερα από ό,τι είχε προβλεφθεί, οι αξιωματούχοι θεωρούν πολύ πιθανή μια νέα μείωση στις 12 Δεκεμβρίου.

Η τρέχουσα κατάσταση, όμως, εγείρει το ερώτημα κατά πόσον η Λαγκάρντ και οι συνάδελφοί της βρίσκονται στη θέση του οδηγού και αν ουσιαστικά βρίσκονται σε κατάσταση που τρέχουν να προλάβουν και να αποφύγουν την κρίση των χρηματοπιστωτικών αγορών.

«Η μείωση των επιτοκίων ήταν απολύτως κατάλληλη», δήλωσε ο Κάρστεν Γιούνιους, επικεφαλής οικονομολόγος της Bank J Safra Sarasin. «Φοβόμαστε όμως ότι το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ συνεχίζει να καθυστερεί όσον αφορά την περαιτέρω χαλάρωση».

«Εξακολουθούμε να αναζητούμε αυτή την ήπια προσγείωση», δήλωσε η Λαγκάρντ. «Με βάση τις πληροφορίες που έχουμε, σίγουρα δεν προβλέπουμε ύφεση».

Δεδομένης της επιθετικής πορείας χαλάρωσης που προβλέπουν τώρα οι επενδυτές, δεν φαίνονται τόσο αισιόδοξοι σε μια εποχή που η μεγαλύτερη οικονομία της περιοχής, η Γερμανία, υφίσταται δεύτερη χρονιά συρρίκνωσης και η αναπτυξιακή δυναμική φαίνεται να εξασθενεί και αλλού.

Η εκτίμηση της αγοράς «φαίνεται να έρχεται σε αντίθεση με τη διαβεβαίωση της Λαγκάρντ ότι δεν προβλέπει ύφεση», δήλωσε ο Γκάρεθ Χιλ, διαχειριστής κεφαλαίων στη Royal London Asset Management.

Πέρα από την πιθανότητα για μια μεγαλύτερη μείωση τον Δεκέμβριο, τα στοιχήματα των επενδυτών υποδεικνύουν ότι το επιτόκιο καταθέσεων θα πέσει από το σημερινό επίπεδο του 3,25% κάτω από το 2% μέχρι το τέλος του 2025. Το ευρώ υποχώρησε και τα ομόλογα βραχυπρόθεσμης διάρκειας σημείωσαν ράλι, καθώς οι επενδυτές αφομοίωσαν τις νέες προοπτικές.

Σύμφωνα με το Bloomberg, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής έχουν λόγους να είναι πιο διστακτικοί, καθώς ο τρέχων νομισματικός κύκλος είχε πολύ συχνά στιγμές όπου μεμονωμένα σημεία δεδομένων μετατόπιζαν υπερβολικά τα στοιχήματα για τα επιτόκια.

Ορισμένοι οικονομολόγοι υποστηρίζουν ότι η αυτοσυγκράτηση όσον αφορά τα σχόλια των κεντρικών τραπεζιτών εξακολουθεί να είναι η σωστή προσέγγιση – ακόμη και αν οι χρηματοπιστωτικές αγορές μόλις και μετά βίας ακούνε.

«Η ΕΚΤ συνεχίζει να αποφεύγει το guidance και δεν δεσμεύεται για μια συγκεκριμένη πορεία της νομισματικής πολιτικής», δήλωσε ο Μαρκ Γουόλ της Deutsche Bank AG. «Αυτό είναι λογικό, δεδομένων των αβεβαιοτήτων που αντιμετωπίζουμε. Αλλά οι πιθανότητες είναι ότι η πρόσφατη απόφαση της ΕΚΤ αποτελεί ένα σημείο καμπής προς μια ταχύτερη ομαλοποίηση της νομισματικής πολιτικής».

Οι κινήσεις των υπόλοιπων κεντρικών τραπεζών

Αρκετές από τις μεγάλες κεντρικές τράπεζες των ανεπτυγμένων αγορών που παρακολουθεί το Reuters έχουν πλέον αρχίσει να χαλαρώνουν την πολιτική τους, με τις προσδοκίες για το πόσο γρήγορα θα κινηθεί η κάθε μία να ταλαντεύονται, καθώς οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής τονίζουν την εξάρτηση από τα δεδομένα.

Ελβετία

Η ζήτηση για το ασφαλές καταφύγιο του ελβετικού νομίσματος βοήθησε στον περιορισμό των πληθωριστικών πιέσεων όταν το κόστος των εμπορευμάτων εκτινάχθηκε στα ύψη μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022.

Οι αγορές τιμολογούν ισχυρές πιθανότητες να μειωθούν τα ελβετικά επιτόκια στο 0,5% έως τον Μάρτιο του 2025.

Καναδάς

Οι αγορές δείχνουν ότι οι συναλλασσόμενοι αναμένουν ότι η Τράπεζα του Καναδά θα μειώσει τα επιτόκια για τέταρτη συνεχή συνεδρίασή της στις 23 Οκτωβρίου και βλέπουν ακόμη και πιθανότητες μιας μεγαλύτερης μείωσης κατά 50 μονάδες βάσης στο 3,75%.

Σουηδία

Η Riksbank, η οποία άρχισε να μειώνει τα επιτόκια τον Μάιο, προσπαθεί τώρα να δώσει ώθηση στην ανάπτυξη.

Μείωσε τα επιτόκια στο 3,25% τον Σεπτέμβριο, ενώ οι αγορές εκτιμούν περαιτέρω back-to-back μειώσεις τον Νοέμβριο, τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο.

Νέα Ζηλανδία

Η RBNZ έχει περιθώριο να συνεχίσει την επιθετική χαλάρωση, με τους επενδυτές να εκτιμούν ότι η κίνηση αυτή θα επαναληφθεί τον Νοέμβριο και πιθανότατα τον Φεβρουάριο.

ΗΠΑ

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ ξεκίνησε τον περασμένο μήνα έναν κύκλο χαλάρωσης με μια μεγάλη μείωση των επιτοκίων κατά 50 μ.β., την πρώτη τέτοια κίνηση εδώ και περισσότερα από τέσσερα χρόνια. Οι επενδυτές αναμένουν τώρα ότι θα απέχει από περαιτέρω επιθετικά μέτρα, καθώς η αμερικανική οικονομία παραμένει ανθεκτική.

Οι αγορές τιμολογούν περίπου 50 μονάδες βάσης περαιτέρω χαλάρωσης μέχρι το τέλος του έτους.

Βρετανία

Η Τράπεζα της Αγγλίας μείωσε τα επιτόκια από 5,25% σε 5% τον Αύγουστο και οι αγορές έχουν αυξήσει τα στοιχήματα για περαιτέρω χαλάρωση μετά τα επικαιροποιημένα στοιχεία.

Οι χρηματαγορές εκτιμούν πια 90% πιθανότητα για δύο ακόμη μειώσεις επιτοκίων φέτος.

Νορβηγία

Η κεντρική τράπεζα της Νορβηγίας άφησε αμετάβλητο το βασικό της επιτόκιο στο 4,50% τον περασμένο μήνα και δήλωσε ότι τυχόν μειώσεις θα λάβουν χώρα από το α’ τρίμηνο του 2025 και ύστερα.

Οι αγορές εκτιμούν μόλις μία στις τρεις πιθανότητες μείωσης μέχρι το τέλος του έτους, πράγμα που σημαίνει ότι ο κύκλος χαλάρωσης της Νορβηγίας θα ξεκινήσει πιθανότατα πολύ αργότερα από εκείνους των ομολόγων της.

Αυστραλία

Η Κεντρική Τράπεζα της Αυστραλίας διατηρεί τα επιτόκια στο 4,35% από τον περασμένο Νοέμβριο και δεν έχει αποκλείσει περαιτέρω αυξήσεις για να επαναφέρει τον πληθωρισμό βιώσιμα εντός του στόχου του 2%-3%.

Οι αγορές εκτιμούν μόλις 30% πιθανότητα μείωσης κατά ένα τέταρτο της μονάδας μέχρι το τέλος του έτους.

Ιαπωνία

Η πλειοψηφία των οικονομολόγων που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters αναμένει ότι η BοJ θα αφήσει τα επιτόκια σταθερά για το υπόλοιπο του τρέχοντος έτους. 

Διαβάστε ακόμη: