Τη διαγραφή της δέσμευσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στη διατήρηση της περιοριστικής πολιτικής ζήτησαν κάποια από τα μέλη του συμβουλίου, κατά τη χθεσινή συνεδρίαση, αναφέρει το Reuters σε αποκλειστικό δημοσίευμα του, το οποίο επικαλείται πέντε διαφορετικές πηγές.
Το στοιχείο αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό, διότι φωτίζει την αλλαγή τάσεων στο εσωτερικό του συμβουλίου, καθώς κάποιοι από τους μετριοπαθείς τραπεζίτες προφανώς ανησυχούν για την μεγαλύτερη από την αναμενόμενη πτώση του πληθωρισμού και πιέζουν για την ανάγκη ενίσχυσης της οικονομικής ανάπτυξης της Ευρωζώνης.
Αν και η πρόταση τους δεν «πέρασε», τουλάχιστον όχι σε αυτή την συνεδρίαση, ουσιαστικά δικαιώνει την άποψη αρκετών αναλυτών πως μια νέα πηγή ανησυχίας για την ΕΚΤ μπορεί πλέον να προέλθει από την… ταχεία αποκλιμάκωση των τιμών. Και βέβαια είναι δεδομένος και ο προβληματισμός που επικρατεί στις αγορές για τα αυξανόμενα σημάδια αδυναμίας των οικονομιών της περιοχής.
Δεν είναι, άλλωστε, τυχαίο πως η ΕΚΤ και η Κριστίν Λαγκάρντ προσωπικά, κατά τη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου, η οποία ολοκληρώθηκε με τη δεύτερη μείωση των επιτοκίων, είχαν αφήσει να εννοηθεί ότι το συμβούλιο θα κρατήσει πιθανότατα στάση αναμονής τον Οκτώβριο. Κι αυτό προκειμένου να διαπιστώσει τον αντίκτυπο της έναρξης της νομισματικής χαλάρωσης και την πορεία των μακροοικονομικών δεδομένων.
Όμως, με τα στοιχεία επιβράδυνσης των οικονομιών της περιοχής να συσσωρεύονται και τον πληθωρισμό τον Σεπτέμβριο να υποχωρεί άνω του αναμενόμενου και πολύ κάτω από το όριο του 2%, το συμβούλιο αναγκάστηκε να προχωρήσει και σε τρίτη περικοπή των επιτοκίων. Άλλωστε, λίγες ώρες πριν την ολοκλήρωση της συνεδρίασης, η Eurostat αναθεώρησε κι άλλο προς τα κάτω το δείκτη από το 1,8% στο 1,7% σε ετήσια βάση.
Αναλόγως αναλυτές και traders συμφωνούν πως υπάρχουν πολύ μεγάλες πιθανότητες και για τέταρτη περικοπή των επιτοκίων το Δεκέμβριο, εκτός αν στο μεταξύ υπάρξει αλλαγή των δεδομένων. Στα δεδομένα αυτά δεν περιλαμβάνονται μόνο τα τρέχοντα οικονομικά στοιχεία, αλλά και τα γεωπολιτικά με πλέον σημαντικό αστάθμητο παράγοντα την έκβαση των αμερικανικών προεδρικών εκλογών.
Σε περίπτωση εκλογής του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία η πρόθεση του να υιοθετήσει και πάλι μια άκρως προστατευτική οικονομική και εμπορική πολιτική με… βροχή νέων δασμών θεωρείται πως, όχι μόνο θα δοκιμάσει τις διπλωματικές σχέσεις Ηνωμένων Πολιτειών και Ευρώπης, αλλά θα ασκήσει επιπλέον αρνητική πίεση στην ευρωπαϊκή οικονομία.
Σημειωτέον πως η ΕΚΤ θα ανακοινώσει τα αναθεωρημένα στοιχεία της για την οικονομία, τον πληθωρισμό και την αγορά εργασίας στην Ευρωζώνη, στο πλαίσιο της συνεδρίασης της 12ης Δεκεμβρίου.