ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΚΤ: Οι τράπεζες θα αποπληρώσουν δάνεια 300 δισ. ευρώ – Η πρόκληση για την Ελλάδα

Κίνητρα στις τράπεζες από την ΕΚΤ για εθελοντική αποπληρωμή δανείων

(upd) Στη μεγαλύτερη ανάληψη μετρητών από τις τράπεζες της ευρωζώνης στην ιστορία της θα προχωρήσει σήμερα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, δίνοντας στις τράπεζες την ευκαιρία να αποπληρώσουν εκατοντάδες δισεκατομμύρια ευρώ σε δάνεια της ΕΚΤ, με τις αλλαγές στα TLTROs να αποτελούν μία σημαντική πρόκληση για την Ελλάδα.

Όπως ανακοίνωσε η ΕΚΤ, οι τράπεζες θα αποπληρώσουν 296 δισ. ευρώ από την πολυετή πίστωση 2,1 τρισεκατομμυρίων ευρώ που έχουν λάβει στο πλαίσιο των Στοχευμένων Λειτουργιών Μακροπρόθεσμης Αναχρηματοδότησης (TLTRO). Οι εκτιμήσεις νωρίτερα έκαναν λόγω για πρόσωρη αποπληρωμή δανείων έως 500 δισ. ευρώ.

Η κίνηση εντάσσεται στην προσπάθεια της ΕΚΤ να καταπολεμήσει τον πληθωρισμό – ρεκόρ στην ευρωζώνη, αυξάνοντας το κόστος της πίστωσης και αποτελεί το πρώτο της βήμα προς την εξασφάλιση ακόμη μεγαλύτερης ρευστότητας το επόμενο έτος, περιορίζοντας το χαρτοφυλάκιο ομολόγων πολλών τρισεκατομμυρίων ευρώ.

Κίνητρα για εθελοντική αποπληρωμή 500 δισ. ευρώ

Ενώ αυτή η πρόωρη αποπληρωμή του TLTRO είναι εθελοντική, η ΕΚΤ έδωσε στις τράπεζες ένα κίνητρο να απαλλαγούν από αυτά τα δάνεια αφαιρώντας μια επιδότηση επιτοκίου τον περασμένο μήνα.

Οι αναλυτές αναμένουν ότι οι τράπεζες θα αποπληρώσουν περίπου μισό τρισεκατομμύριο ευρώ δάνεια TLTRO στο παράθυρο αυτής της εβδομάδας – το πρώτο από τα πολλά – που θα καθιστούσε αυτή τη μεγαλύτερη πτώση στην πλεονάζουσα ρευστότητα από το 2000.

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της ΕΚΤ θα εξετάσουν πώς απορροφά η αγορά αυτόν τον ξαφνικό περιορισμό της ρευστότητας, προκειμένου να να μετρήσουν πόσο γρήγορα μπορούν να προχωρήσουν στην αντιστροφή του Προγράμματος Αγοράς Περιουσιακών Στοιχείων της ΕΚΤ, ύψους 3,3 τρισεκατομμυρίων ευρώ, το οποίο θα συζητήσουν στη συνεδρίασή τους στις 15 Δεκεμβρίου.

Τι σημαίνει για την Ελλάδα

Ο μεγαλύτερος αντίκτυπος από τις αποπληρωμές θα παρατηρηθεί στις περιφερειακές χώρες, όπου μεγαλύτερο ποσοστό των κρατικών τους ομολόγων θα επανέλθει στην αγορά αφού δεσμευθούν στην ΕΚΤ ως εγγύηση για τα δάνεια TLTRO.

«Σαφώς, η Ιταλία, η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Ελλάδα θα υποφέρουν από μεγάλες αποπληρωμές, ενώ ο αντίκτυπος θα ήταν μικρότερος για τη Γερμανία και τη Γαλλία», δήλωσε ο Louis Harreau, στρατηγικός αναλυτής της Credit Agricole.

Ωστόσο, προειδοποίησε ότι υπάρχει μικρότερο κίνητρο για τις τράπεζες στη Νότια Ευρώπη να αποπληρώσουν, επειδή βασίζονταν στο TLTRO για τη χρηματοδότησή τους σε μεγαλύτερο βαθμό από ό,τι οι αντίστοιχες τράπεζες της Βόρειας Ευρώπης.

Πρόσφατα, ο γερμανικός οίκος Scope Ratings ανέφερε ότι οι αποφάσεις της ΕΚΤ στη συνεδρίασης της 27ης Οκτωβρίου για τις αλλαγές στα TLTROs θα αποτελέσουν πλήγμα για την Ελλάδα.

«Ενώ οι μεγάλες τράπεζες παρουσιάζουν σημαντικά ποσά πλεονάζουσας ρευστότητας και διαφορετικές βάσεις χρηματοδότησης, οι μικρότερες τράπεζες ενδέχεται να επηρεαστούν αρνητικά, ειδικά σε περιοχές με χαμηλότερες πλεονάζουσες καταθέσεις, όπως η Ισπανία, η Ιταλία ή η Ελλάδα.  Οι τράπεζες μπορεί επίσης να θελήσουν να διατηρήσουν υψηλότερα επίπεδα πλεονάζουσας ρευστότητας ενόψει των εκροών καταθέσεων καθώς τα επιτόκια αυξάνονται», σημείωσαν οι αναλυτές.

Διαβάστε ακόμη: