Η επόμενη μείωση των επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας εξακολουθεί να είναι μια σχετικά εύκολη απόφαση, αλλά οι επόμενες κινήσεις θα πρέπει να γίνουν μόνο όταν ο πληθωρισμός οδεύσει σαφώς προς τον στόχο του 2%, δήλωσε σε συνέντευξή του ο αξιωματούχος της ΕΚΤ Pierre Wunsch, σύμφωνα με το Reuters.

Η ΕΚΤ μείωσε τα επιτόκια στις αρχές Ιουνίου, αλλά δεν δεσμεύτηκε για περαιτέρω κινήσεις, υποστηρίζοντας ότι ο πληθωρισμός ήταν ακόμη πολύ υψηλός.

Ο Wunsch δήλωσε ήδη τότε ότι οι δύο πρώτες μειώσεις ήταν εύκολες αποφάσεις και συνεχίζει να διατηρεί αυτή την άποψη, παρά τα πρόσφατα στοιχεία που δείχνουν επίμονη αύξηση των μισθών και των τιμών των υπηρεσιών.

“Εάν δεν έχουμε σημαντικές αρνητικές εκπλήξεις, τότε με βάση τις προβλέψεις μας, θα έλεγα ότι υπάρχει περιθώριο για μια δεύτερη μείωση”, δήλωσε ο Wunsch, διοικητής της κεντρικής τράπεζας του Βελγίου στο Reuters τη Δευτέρα.

“Μια μικρή απόκλιση από τις προβλέψεις δεν θα άλλαζε δραματικά αυτή την άποψη”, εκτίμησε.

Δεν επείγει η δεύτερη μείωση επιτοκίων

Αλλά ακόμη και αυτή η δεύτερη περικοπή δεν είναι επείγουσα, είπε, και η ΕΚΤ θα μπορούσε να περιμένει μέχρι τις επόμενες προβλέψεις της που αναμένεται να ανακοινωθούν τον Σεπτέμβριο.

“Πιθανώς να υπάρχει πριμοδότηση στο να περιμένουμε μια συνεδρίαση με νέες προβλέψεις που θα επιβεβαιώνουν την εικόνα, αλλά δεν θα το έθετα ως προϋπόθεση”, δήλωσε ο Wunsch.

Ο πληθωρισμός αναμένεται να έχει επιβραδυνθεί στο 2,5% τον Ιούνιο από 2,6% τον Μάιο, αλλά η ΕΚΤ βλέπει μια “ανώμαλη” πορεία μπροστά της με τα στοιχεία να ταλαντεύονται γύρω από τα τρέχοντα επίπεδα για το υπόλοιπο του έτους. Αυτό θα μπορούσε να καταστήσει δύσκολη την εκ νέου περικοπή έως ότου τα στοιχεία αρχίσουν να δείχνουν μια πιο αποφασιστική κίνηση προς το 2%.

Διαβάστε ακόμη