Οι γεωπολιτικές εντάσεις και οι εκλογικές αναμετρήσεις σε όλο τον κόσμο, αυξάνουν τον κίνδυνο οι επενδυτές να ταρακουνηθούν από αρνητικές εκπλήξεις και να θέσουν σε κίνδυνο τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, προειδοποίησε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Οι αγορές έχουν μέχρι στιγμής υιοθετήσει μια χαλαρή στάση απέναντι σε τέτοιες απειλές, αφήνοντάς τες εκτεθειμένες σε ξαφνικές μεταβολές του κλίματος σε περίπτωση σοκ, ανέφερε η κεντρική τράπεζα στην εξαμηνιαία Επισκόπηση Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, η οποία δημοσιεύθηκε σήμερα Πέμπτη, όπως μεταδίδει το Bloomberg. 

Το εκλογικό ρίσκο

Προειδοποίησε επίσης ότι οι εκλογικές διαδικασίες στην Ευρωπαϊκή Ένωση και σε εθνικό επίπεδο αυξάνουν την αβεβαιότητα σχετικά με την πορεία των δημόσιων οικονομικών.

“Το περιθώριο για δυσμενείς οικονομικές και χρηματοπιστωτικές εκπλήξεις είναι αυξημένο και οι προοπτικές κινδύνου για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα της ζώνης του ευρώ παραμένουν αντίστοιχα εύθραυστες”, ανέφερε στην έκθεση ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ Λουίς ντε Γκίντος, σύμφωνα με το Bloomberg.

“Το κλίμα μπορεί να αλλάξει γρήγορα, όχι μόνο λόγω του γεωπολιτικού περιβάλλοντος αλλά και λόγω της τιμολόγησης για την τελειότητα, η οποία δημιουργεί το ενδεχόμενο μεγάλων αντιδράσεων της αγοράς σε απογοητευτικές ειδήσεις”, προειδοποιεί η ΕΚΤ.

Διαβάστε ακόμη: