Για να απαντηθεί το ερώτημα “Είστε σίγουροι πως θα θέλατε να πληρώνεστε σε Bitcoin;” , πρώτα θα πρέπει να αναρωτηθείτε: Θέλετε να πληρώνεστε για τον χρόνο σας ή για το προϊόν σας;

Αυτό αναλύει σε χθεσινό δημοσίευμά του το Αμερικανικό Ινστιτούτο Οικονομικής Έρευνας. Σύμφωνα με το AIER, στην παλιά εποχή, από την οποία «ξεπήδησε» ο σύγχρονος οικονομικός κόσμος, οι τιμές ήταν μακροπρόθεσμα σταθερές αλλά βραχυπρόθεσμα απρόβλεπτες.

Ενώ η αξία της νομισματικής μονάδας – το ποσό των αγαθών και των υπηρεσιών που θα μπορούσατε να λάβετε για ένα δεδομένο ποσό κεφαλαίων, εισοδήματος ή πλούτου– ήταν αρκετά σταθερή κατά τη διάρκεια κύκλων και δεκαετιών, θα μπορούσε να μετατοπιστεί κατά 10% ή περισσότερο σε τριμηνιαία βάση.

Οι σοδειές είχαν σημασία. Οι οικονομικές κρίσεις είχαν σημασία. Η εξόρυξη χρυσού και η ζήτηση χρήματος είχαν σημασία.

Η δομή της εργασίας και της απασχόλησης ήταν επίσης πολύ διαφορετικές, καθώς όλοι, από τους αγρότες και ανθρακωρύχους μέχρι προβιομηχανικούς υφαντουργούς, αντιμετώπιζαν ασταθείς τιμές για τα προϊόντα τους.

Είναι σημαντικό να ειπωθεί ότι όλοι τους αντιμετώπιζαν αβέβαιες ποσότητες παραγωγής.
Οι εργαζόμενοι, επίσης, αντιμετώπιζαν αβέβαιες ευκαιρίες εργασίας και ασταθείς εργάσιμες ημέρες, ώρες, και επομένως κερδοσκοπικές αποδοχές.

Τα προβλήματα του Bitcoin

Στον 20ό αιώνα, οι εργασιακές ρυθμίσεις σε μεγάλο βαθμό ήταν τυποποιημένες, οι αμοιβές προσαρμόστηκαν στις ώρες εργασίας χωρίς να εξαρτώνται από την παραγωγή και το μακροοικονομικό περιβάλλον εστίασε στη σταθερότητα των τιμών σε βραχυπρόθεσμη βάση (πέρα από τους Παγκόσμιους Πολέμους και τον μεγάλο πληθωρισμό της δεκαετίας του 1970).

Ωστόσο, με την gig economy, την εξ αποστάσεως εργασία και την αύξηση των ελευθέρων επαγγελματιών, ένα ερώτημα είναι πιο επίκαιρο από ποτέ: Θέλετε να πληρώνεστε για τον χρόνο σας ή για το προϊόν σας;

Σε απόσπασμα του Will Luther από τη συλλογή δοκιμίων του και του «Pete Earle The Gold Standard: Retrospect and Prospect», διερευνώνται ορισμένα προβλήματα που προκύπτουν από το bitcoin ως μέσο πληρωμής – ακριβώς για λόγους που έχουν να κάνουν με την αστάθεια των τιμών και τη μακροοικονομική σταθερότητα.

Προσδιορίζει σωστά ότι η σταθερή προσφορά του Bitcoin είναι μια αδυναμία που καθιστά τις μακροπρόθεσμες προσδοκίες τιμών δίχως έρεισμα και τις βραχυπρόθεσμες διακυμάνσεις να μην ανταποκρίνονται στη ζήτηση χρήματος.

Το επιχείρημά του είναι ότι, όταν η νομισματική μονάδα είναι ασταθής στις τιμές, οι μακροπρόθεσμες συμβάσεις είναι δαπανηρές και επιβάλλουν νέους και πρόσθετους κινδύνους στους ανθρώπους.

Αν λοιπόν εισέλθουμε σε ένα κόσμο όπου το Bitcoin θα χρησιμοποιείται ως μέσο πληρωμής, οι τιμές που θα αντιμετωπίζουμε θα είναι λιγότερο σταθερές, ενώ τα εισοδήματα δεν θα μπορούν να εκτιμηθούν.

Η δομή του Bitcoin είναι πολλά υποσχόμενη, ωστόσο απέχει πολύ από το ιδανικό νόμισμα.

Όμως, αυτά τα επιχειρήματα προέρχονται από μια εποχή στην οποία η προσαρμογή της τιμής για μακροπρόθεσμα συμβόλαια ήταν μια… ταλαιπωρία και ήμασταν ασυνήθιστοι ή κακώς προετοιμασμένοι να αντιμετωπίσουμε ακόμη και μια μικρή αστάθεια στην πραγματική αγοραστική μας δύναμη.

Όλο και περισσότερο ο σύγχρονος κόσμος αλλάζει – και μοιάζει ολοένα με την αβέβαιη εποχή από την οποία προήλθαμε. O κορωνοϊός έφερε αστάθεια στις τιμές και στα εισοδήματα…
Και βέβαια, η νέα μορφή εργασίας αλλάζει κατά πολύ τις ανάγκες και, συνεπώς, τα συστήματα πληρωμών.

Για παράδειγμα, ο αυξημένος αριθμός των digital nomads δημιουργεί μια νέα πραγματικότητα…
Για όσους επιλέγουν αυτή τη ζωή, ο κανόνας δεν είναι πλέον ένας καθορισμένος, συμβατικός μισθός από έναν μόνο εργοδότη σε αντάλλαγμα με έναν καθορισμένο αριθμό ωρών εργασίας.

Οι ψηφιακοί νομάδες προσαρμόζονται

Οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι ψηφιακοί νομάδες έχουν συνήθως εισοδήματα σε δύο ή τρία διαφορετικά νομίσματα. Για αυτούς, η έκθεση σε πολύ ασταθείς συναλλαγματικές εκθέσεις γίνεται γρήγορα δεύτερη φύση.

Ακόμη και σε αγορές συναλλάγματος που σύμφωνα με τα πρότυπα του bitcoin έχουν αρκετά χαμηλή μεταβλητότητα, μπορούν να συνδυαστούν για να δημιουργήσουν μηνιαίες διακυμάνσεις σε πραγματικά εισοδήματα 10% ή περισσότερο.

Όμως, η τεχνολογία μάς δίνει επίσης τα εργαλεία για να προσαρμοστούμε στην αστάθεια. Το μόνο που χρειάζεστε είναι ένας πάροχος που ευρετηριάζει τα τιμολόγιά του σε ένα από κοινού συμφωνημένο πρότυπο.

Σε έναν κόσμο όπου ένα μέρος του εισοδήματος κερδίζεται σε Bitcoin και ορισμένα έξοδα είναι σε δολάρια ΗΠΑ, υπάρχει μια θέση για προϊόντα που αντισταθμίζουν αποτελεσματικά τον συναλλαγματικό κίνδυνο.

Αυτό θα μπορούσε να συμβεί μέσω ενός fintech προϊόντος ή μέσω αμοιβαίων συμφωνιών. Η πρακτική της αναπροσαρμογής του κόστους σε κάποια παρατηρούμενη τιμή, αν και αρχικά περίεργη, έχει πολύ νόημα και είναι συχνά τυπική πρακτική σε χώρες που έχουν βιώσει κατάρρευση νομισμάτων ή τεράστια αστάθεια συναλλάγματος στο πρόσφατο παρελθόν.

Έχουμε οικονομικές τεχνικές για την προσαρμογή και την εξάλειψη των ενοχλητικών επιπτώσεων της υψηλής αστάθειας. Σχετικά με τον μηχανισμό του bitcoin, είναι εφικτό;
Δεν χρειάζεται πολλή σκέψη…

Όχι άμεσα, ωστόσο έχει τη δύναμη να ξεπεράσει τα εμπόδια που τίθενται μπροστά του.

Ο ψηφιακοί νομάδες είναι πρόθυμοι να χειριστούν τις εναλλαγές των συναλλαγματικών ισοτιμιών – αυτό κάνει το επιχείρημα αστάθειας ενάντια στην προσφορά χρήματος του bitcoin πολύ λιγότερο ισχυρό.

Είναι αρκετά ενδιαφέρον ότι το μέλλον της εργασίας θα μπορούσε έτσι να μοιάζει πολύ περισσότερο με το παρελθόν.

Το Bitcoin είναι η «σκάστρα» της Wall Street

Η «Σκουάντρα Ατζούρα» λανσάρει δικό της κρυπτονόμισμα!

Ποια κρυπτονομίσματα θα επιβιώσουν στη μετα-κόβιντ οικονομία

Πανεπιστήμιο Cornell: Το Bitcoin θα εξαφανιστεί – δε χρησιμεύει σε τίποτα

Η Κομισιόν βάζει τέλος στην ευέλικτη εργασία της «gig economy»

Οι κεντρικές τράπεζες έσωσαν… τα Χριστούγεννα