Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (Securities and Futures Commission (SFC)) του Χονγκ Κονγκ δημοσίευσε τη Δευτέρα τους προτεινόμενους κανόνες της για τις εικονικές πλατφόρμες συναλλαγών περιουσιακών στοιχείων και ζητά δημόσια σχόλια.
Οι πλατφόρμες υπηρεσιών που δεν σχεδιάζουν να υποβάλουν αίτηση για άδεια θα πρέπει να αρχίσουν να προετοιμάζονται για το κλείσιμο στη δικαιοδοσία, δήλωσε η ρυθμιστική αρχή κινητών αξιών του Χονγκ Κονγκ.
Καθεστώς αδειοδότησης για παρόχους υπηρεσιών κρυπτογράφησης
Εκτός από τη θέσπιση καθεστώτος αδειοδότησης για παρόχους υπηρεσιών κρυπτογράφησης, η ρυθμιστική αρχή αναζητά επίσης απόψεις σχετικά με το εάν θα επιτραπεί σε αδειοδοτημένες πλατφόρμες να εξυπηρετούν ιδιώτες επενδυτές και με ποια μέτρα προστασίας των επενδυτών θα πρέπει να προσφέρονται αυτές οι υπηρεσίες.
Σύμφωνα με το νέο καθεστώς, όλες οι πλατφόρμες συναλλαγών κρυπτογράφησης που σχεδιάζουν να υποβάλουν αίτηση για άδεια – συμπεριλαμβανομένων των προϋπαρχουσών πλατφορμών – «θα πρέπει να αρχίσουν να επανεξετάζουν και να αναθεωρούν τα συστήματα και τους ελέγχους τους για να προετοιμαστούν για το νέο καθεστώς», αναφέρεται στην ανακοίνωση. «Όσοι δεν σκοπεύουν να υποβάλουν αίτηση για άδεια θα πρέπει να αρχίσουν να προετοιμάζονται για ένα κανονικό κλείσιμο της επιχείρησής τους στο Χονγκ Κονγκ».
Το Χονγκ Κονγκ σχεδιάζει επίσης να ρυθμίσει τα stablecoins από τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους
Το έγγραφο διαβούλευσης που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα θέτει προτεινόμενες απαιτήσεις, όπως η αξιολόγηση του προφίλ κινδύνου των πελατών και ο καθορισμός ορίων για να διασφαλιστεί ότι η έκθεσή τους είναι «λογική».
Σύμφωνα με τα προτεινόμενα μέτρα, θα εναπόκειται στους φορείς εκμετάλλευσης να κάνουν τη δέουσα επιμέλεια για τα διακριτικά και να τα παρακολουθούν.
Αυτό περιλαμβάνει την αξιολόγηση του ρυθμιστικού καθεστώτος του περιουσιακού στοιχείου σε κάθε δικαιοδοσία στην οποία ο φορέας εκμετάλλευσης παρέχει υπηρεσίες συναλλαγών.
Προτείνει επίσης ελέγχους σχετικά με τη ρευστότητα του φορέα εκμετάλλευσης και κατά πόσον οι συμμετοχές του συγκεντρώνονται ή ελέγχονται από μικρό αριθμό ατόμων ή οντοτήτων.
Οι φορείς εκμετάλλευσης μπορούν να προσφέρουν μόνο μάρκες που ικανοποιούν τα κριτήρια του SFC για ένα “κατάλληλο εικονικό περιουσιακό στοιχείο μεγάλης κεφαλαιοποίησης”, που αναφέρεται σε δύο “αποδεκτούς δείκτες”.
Πρέπει να κάνουν έξυπνους ελέγχους συμβολαίων σε μάρκες για να ελέγξουν για ελαττώματα ασφαλείας.
Τα προτεινόμενα μέτρα αναφέρουν επίσης ότι οι φορείς εκμετάλλευσης δεν θα πρέπει να προσφέρουν εικονικά περιουσιακά στοιχεία που εμπίπτουν στον ορισμό των “κινητών αξιών” εάν παραβιάζουν το διάταγμα του Χονγκ Κονγκ για τις κινητές αξίες και τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης.
Η SFC προτείνει οι φορείς εκμετάλλευσης να παράσχουν μια ρύθμιση αποζημίωσης την οποία πρέπει να εγκρίνουν για την κάλυψη των κινδύνων, αντί για ένα σκληρό όριο για τα περιουσιακά στοιχεία που διατηρούνται σε αποθήκες.
Οι φορείς εκμετάλλευσης θα πρέπει να παρακολουθούν καθημερινά το ποσό των περιουσιακών στοιχείων των πελατών που διατηρούνται και να προσαρμόζουν ανάλογα τη συμφωνία.
Η διαβούλευση είναι ανοιχτή έως τις 31 Μαρτίου, ενώ το νέο καθεστώς αδειοδότησης πρόκειται να τεθεί σε ισχύ την 1η Ιουνίου.
Διαβάστε περισσότερα
- ΠΑΣΟΚ: Υποψήφια βουλευτής χώρισε εξαιτίας του κόμματος – Βίντεο
- Η σκόνη που σηκώθηκε για τις υποθέσεις Attica Bank και MIG – Πειραιώς
- Τα σενάρια και η αλήθεια για τη συνάντηση Γιώργου Παπανδρέου και Αλέξη Τσίπρα
- Στο κάδρο της Αρχής για το ξέπλυμα ο «Βενεζουελάνος» Θ. Δουζόγλου