Η Ειρήνη Παππά, που πέθανε σε ηλικία 96 ετών, ήταν μια από εκείνες τις σπάνιες περιπτώσεις Ελλήνων καλλιτεχνών που διακρίθηκαν περισσότερο για την καριέρα τους στο εξωτερικό παρά στη χώρα μας.
Είναι χαρακτηριστικό ότι τρεις από τις ταινίες στις οποίες πρωταγωνίστησε ήταν υποψήφιες για το Όσκαρ Ξενόγλωσσης Ταινίας, με το «Ζ» του Κώστα Γαβρά να το κατακτά. Στην πατρίδα της, το 1995, ως επιστέγασμα μιας σπουδαίας καλλιτεχνικής διαδρομής ήρθε το Παράσημο του Ταξιάρχη του Τάγματος του Φοίνικος, που της απονεμήθηκε από τον τότε πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο.
Από μικρή έγραφε ποιήματα και ιστορίες και κάπου εκεί έκανε και τα δικά της θεατρικά. Το μικρόβιο είχε ήδη μπει μέσα της. Από νωρίς μετακομίζει στην Αθήνα, στην οδό Ξενοκράτους. Τότε θα εκμυστηρευτεί στη μητέρα της την ανάγκη της να γίνει ηθοποιός. Εκείνη όμως δεν θα συμφωνήσει μαζί της.
Η Ρηνούλα όμως θα καταφέρει να πάει στη σχολή Ροντήρη. Την τελευταία της χρονιά στη σχολή, ο Αλέκος Σακελλάριος την είδε να παίζει στον Μάκβεθ και της ζήτησε να κάνει επιθεώρηση. Αντίθετα με τα όσα θα πίστευε κανείς, εκείνη δέχτηκε.
Θα πρωτοεμφανιστεί στην επιθεώρηση των Σακελλάριου – Γιαννακόπουλου «Άνθρωποι… Άνθρωποι», στη Λυρική Σκηνή με τους Ορ. Μακρή, Χρ. Τσαγανέα, Μίμη Φωτόπουλο, η Σπεράντζα Βρανά, Ντ. Ηλιόπουλο, Νίκο Ρίζο, Σμαρούλα Γιούλη.
«Σαν να ζωντάνεψε μια Καρυάτιδα» είχε πει τότε ο Έλληνας σκηνοθέτης. Και κάπως έτσι η Ρηνούλα γίνεται ακριβώς αυτό, η Ελληνίδα Καρυάτιδα.
Διαβάστε ακόμη:
- Ο διεθνής Τύπος «αποθεώνει» την Ειρήνη Παπά – Παγκόσμια συγκίνηση για τον θάνατό της
- Αποκάλυψη: Ο Θόδωρος Αγγελόπουλος με την Alpha Ocean κατέχει το 7,91% της Παγκρήτιας Τράπεζας
- Ενεργειακή κρίση: Η βιομηχανία «γυρίζει» 30 χρόνια πίσω στη χρήση μαζούτ και νάφθα!
- Οικονόμου: Ατυχής η διατύπωση του Πέτσα – Η κυβέρνηση δεν έχει αφήσει κανέναν πολίτη χωρίς στήριξη