Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ενέκρινε ένα μεγάλο έργο γεώτρησης πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Αλάσκα που αντιμετώπισε έντονη αντίδραση από περιβαλλοντικούς ακτιβιστές.

Η εταιρεία πίσω από το έργο Willow, ConocoPhillips, λέει ότι θα δημιουργήσει τοπικές επενδύσεις και χιλιάδες θέσεις εργασίας.

Ωστόσο, η πρόταση των 8 δισ. δολαρίων (6,6 δισ. £) αντιμετώπισε έναν χείμαρρο διαδικτυακού ακτιβισμού τις τελευταίες εβδομάδες, ιδιαίτερα μεταξύ των ακτιβιστών νέων στο TikTok.

Οι αντίπαλοι υποστήριξαν ότι θα έπρεπε να σταματήσει λόγω των επιπτώσεων του κλίματος και της άγριας ζωής.

Το έργο βρίσκεται στο απομακρυσμένο North Slope της Αλάσκας, είναι η μεγαλύτερη ανάπτυξη πετρελαίου στην περιοχή εδώ και δεκαετίες και θα μπορούσε να παράγει έως και 180.000 βαρέλια πετρελαίου την ημέρα.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Γραφείου Διαχείρισης Γης των ΗΠΑ, αυτό σημαίνει ότι θα παράγει έως και 278 εκατομμύρια μετρικούς τόνους CO2e με διάρκεια ζωής στα 30 χρόνια – ισοδύναμο με την προσθήκη δύο εκατομμυρίων αυτοκινήτων στους δρόμους των ΗΠΑ κάθε χρόνο.

Το CO2e είναι μια μονάδα που χρησιμοποιείται για να εκφράσει τις κλιματικές επιπτώσεις όλων των αερίων του θερμοκηπίου μαζί, σαν να εκπέμπονταν όλα ως διοξείδιο του άνθρακα.

Η έγκριση της Δευτέρας έρχεται μία ημέρα αφότου η κυβέρνηση Μπάιντεν επέβαλε όρια στις γεωτρήσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου σε 16 εκατομμύρια στρέμματα της Αλάσκας και του Αρκτικού Ωκεανού, ένας συμβιβασμός με τους ακτιβιστές κατά του έργου Willow.

Διαβάστε περισσότερα